Feudalismul

Extras din referat Cum descarc?

Dupa o indelungata perioada de trecere ce a durat din secolul al III-lea pana in secolului al X-lea, pe teritoriul patriei noastre, a aparut oranduirea feudala care a reprezentat o treapta mai inalta in dezvoltarea societatii.
In dezvoltarea ei, oranduirea feudala a parcurs trei perioade: 
a) cea a feudalismului timpuriu, intre secolele IX - XIV cand s-au format si cristalizat relatiile feudale; 
b) perioada feudalismului dezvoltat, care dureaza pana la mijlocul secolului al XVIII -  lea;
c) perioada descompunerii feudalismului, care incepe odata cu aparitia germenilor relatiilor noi, capitaliste, si care, incetul cu incetul submineaza relatiile feudale. . Aceasta perioada se intinde pana la revolutia din 1848, cand relatiile de productie capitaliste devin dominante.
Esenta statului si dreptului din perioada de inceput a oranduirii feudale Notiuni generale. Formarea statelor feudale Tara Romaneasca si Moldova pe teritoriul fostei Dacii este rezultatul unui lung proces de dezvoltare si adaptare a formatiunilor politice din secolele anterioare. De altfel relatiile feudale si evul mediu nu au aparut simultan acolo unde aceasta oranduire a fost cunoscuta. Statele feudale romanesti s-au format prin gruparea tuturor voievodatelor si cnezatelor existente, formand in jurul voievodului intemeietor un centru de putere unic. Voievodul intemeietor devine ,,mare voievod" si ia titulatura de domn. 
Elemente ale lumii feudale apar la noi in secolul al IX-lea, odata cu incheierea procesului de formare a limbii si poporului roman in spatiul carpato-dunarean, desi elemente sesizabile si sporadice au existat dintr-o perioada anterioara. 
Cresterea productivitatii muncii, a cantitatii de bunuri suplimentare care putea fi pusa de catre obsti la dispozitia paturii conducatoare datorita slujbelor indeplinite mai ales cand detineau mai multa vreme aceleasi functiuni, da posibilitatea conducatorilor si familiilor lor sa ocupe pozitii social-economice mai puternice. Pe de alta parte, acapararea prin uzurpare a diverselor bunuri ale obstii de catre o patura mai instarita din interiorul ei, contribuie la destramarea obsti si la diferentierea cu caracter feudal a societatii. Cele doua clase sociale fundamentale ale societatii feudale incep sa prinda contur tot mai limpede. Asadar, elementele viitoarei clase feudale se afla, in mod virtual, chiar in sanul obsti. 
Procesul de destramae a obstilor 
Odata cu cresterea productivitatii muncii si a plusprodusului din cadrul obstilor conducatorii obstilor isi insusesc plusproduslul devenind tot mai bogati in detrimenul celorlalti membrii din obsti. Se detaseaza astfel, trepatat, de masa de rand cei care detin pozitii insemnate de restul populatiei din obste, ducand la acapararea tot mai multor bunuri ale obsti ducand treptat la destramarea obstii si la diferentierea cu caracter feudal a societatii. Din punct de vedere economic noile relatii de productie care incep sa se consolideze au reprezentat inevitabil un progres fata de relatiile de productie sclavagiste anterioare.
Prin urmare Institutia domniei reuneste trasaturi traditionale ale fostelor cnezate si voievodate romenesti,impletitecu trasaturi ale monarhiei bizantine si avand ca fundament religia crestina de rit rasaritean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Feudalismul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!