Fenomenul corupției în Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Coruptia ca generalitate
Coruptie se numeste un abuz, activ sau pasiv, al functionarilor publici (fie numiti fie alesi), in scopul obtinerii de avantaje financiare private sau de alte beneficii.
Coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, coruptia este foarte frecvent intalnita in societate si este deosebit de grava deoarece favorizeaza interesele unor particulari, mai ales in aria economica, afectand interesele colective prin: insusirea, deturnarea si folosirea resurselor publice in interes personal, ocuparea unor functii publice prin relatii preferentiale, incheierea unor tranzactii prin eludarea normelor morale si legale.
Coruptia vizeaza un ansamblu de activitati imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu functii de conducere sau care exercita un rol public, ci si de diverse grupuri si organizatii, publice sau private, in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrangere, santaj, inselaciune, mituire, cumparare, intimidare.
Coruptia din diferite sectoare
Coruptia poate aparea in multe sectoare precum administratii publice, companii private sau chiar ONG-uri. Cu toate acestea, numai in institutiile controlate in mod democratic, exista un interes al publicului (proprietar) sa dezvolte mecanisme interne de combatere a coruptiei.
Guvernul si sectorul public:
Coruptia din sectorul public include coruptia proceselor politice, a agentiilor guvernamentale precum politia cat si coruptia proceselor de alocare a fondurilor publice pentru contracte, subventii si angajare.
Coruptia politica:
Coruptia politica este abuzul de putere publica, de functie sau de resurse ale oficialilor guvernamentali pentru castig personal, pentru deturnare de fonduri, solicitare sau oferire de mita. De asemenea, este considerat coruptie politica actul unor oficiali de a se mentine in functii prin schimbarea abuziva a unor legi. Studiile sugereaza ca fenomenul coruptiei poate avea si consecinte sociale - cetatenii carora li se cere mita sunt mai putin probabili sa se identifice cu tara sau regiunea lor de origine.
Coruptia din fortele de politie:
Coruptia din organele de politie reprezinta un abuz de functie pentru obtinerea de beneficii financiare, castiguri personale sau avansare in cariera. Aceste abuzuri pot urmarii blocarea unei anchete sau un arest selectiv. O forma comuna de coruptie a politiei este solicitarea sau acceptarea mitei pentru a nu raporta retele de traficanti de persoane, droguri sau alte activitati ilegale. Un alt exemplu il reprezinta incalcarea de catre agenti de politie a codul de conduita, in scopul de a asigura condamnari pentru anumiti suspecti - inclusiv prin utilizarea probelor falsificate. Mai rar, anumiti ofiteri de politie pot participa ei insisi in retele de crima organizata. In cele mai multe orase exista departamente speciale pentru a investiga coruptia interna a politiei sau greselile de anchetare.
Coruptia judiciara:
Coruptia judiciara se refera la abateri ale judecatorilor legate de coruptie, prin primirea sau darea de mita, condamnarea necorespunzatoare a criminalilor condamnati sau judecarea argumentelor in mod partinitor. Coruptia guvernamentala a justitiei este prezenta in multe tari in curs de dezvoltare, deoarece bugetul este aproape complet controlat de catre executiv. Acesta din urma submineaza separarea puterilor in stat, deoarece creeaza sistemului judiciar o dependenta financiara critica. Buna distribuire nationala a cheltuielilor guvernamentale privind sistemul judiciar este subiectul economiei constitutionale. Coruptia din sistemul judiciar poate fi folosita de guvernul de la putere si pentru a oprima partidele de opozitie in detrimentul cetatenilor.
Este important sa se faca distinctie intre doua metode de coruptie a sistemului judiciar: guvernul (prin planificari bugetare si diverse privilegii) si mediul privat. Coruptia din mediul judiciar poate fi dificil de eradicat complet, chiar si in tarile dezvoltate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul coruptiei in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Metodica cercetarii infractiunilor de coruptie de Virgil Ardelean
Prevenirea si combaterea coruptiei in Republica Moldova: acte normative nationale.
Webografie
http://lex.justice.md/md/328131/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bie
https://www.expert-grup.org/ro/biblioteca/item/1526-costul-coruptiei-in-republica-moldova-si-cine-%C3%AEl-suporta


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!