Femeia în penitenciar

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Drepturile, obligatiile si sanctiunile aplicabile femeilor in penitenciar 4
3. Nasterea unui copil in penitenciar 6
4. Concluzii 8
5. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Motivul care m-a determinat sa aleg aceasta tema este pentru a dobandi cunostinte in ceea ce privesc regulile din penitenciarele romanesti, dar si a-mi satisfice curiozitatea despre situatia femeilor din inchisori, o categorie de persoane ce au un regim penitenciar diferit de cel al barbatilor.
Prin constructia lor, femeile sunt mult mai sensibile decat barbatii, ele resimt diferit detentia, mai ales cand acestea sunt mame s au copii minori lasati in grija altora. De exemplu incarcerarea femeii are consecinte mai mari, mai ales cand acestea se ocupa de ingrijirea casei si a copiilor.
Penitenciarele sunt organizate astfel incat condamnatul care isi exercita pedeapsa sa devina un element de ordine util societatii in momentul eliberarii.
Categoria persoanelor de sex feminin ocupa un loc special, deoarece criminalitatea in randul femeilor este mult mai redusa in comparatie cu cea a barbatilor, si anume intr-un procent de 8-10%. Femeile comit, de regula, infractiuni mai putin grave, la acestea predominand infractiunile de furt, incalcarea normelor de convietuire sociala, calomnie, etc. Fara indoiala ca infractiunile contra vietii sau integritatii corporale comise de femei exista, doar ca numarul lor este mult mai mic in comparatie cu cel al barbatilor.
Femeile private de libertate executa pedeapsa in penitenciare pentru femei sau in sectii separate in celelalte penitenciare, oferindu-li-se conditii pentru mentinerea unei stari de sanatate si igiena specifice acestei categorii. Ele trebuie sa respecte aceleasi obligatii si interdictii ca si barbatii privind detinerea, ordinea si disciplina. Ele beneficiaza de aceleasi drepturi ca si barbatii, cu mentiunea ca exista anumite drepturi specifice acestui sex: lipsirea de efort fizic in perioada pre si postnatala. S-a constatat ca femeile, spre deosebire de barbatii detinuti, sunt mai putin violente si percep mai bine programele educative.
In Romania, functioneaza penitenciarul de Femei Targsor -  judetul Prahova, dateaza din 1954 si este destinat doar femeilor detinute. 
2. Drepturile, obligatiile si sanctiunile aplicabile femeilor in penitenciar
Drepturile condamnatelor, ca si obligatiile acestora, nu pot fi confundate cu drepturile cetatenilor liberi. Drepturile detinutelor privesc unele aspecte ale relatiilor acestora cu personalul penitenciarului (ex: dreptul la hrana), cu familia (dreptul la corespondenta) ori au legatura cu respectarea demnitatii condamnatei. 
Drepturile condamnatelor se nasc din momentul intrarii in penitenciar, se mentin pe durata executarii pedepsei privative de libertate si se sting odata cu momentul eliberarii definitive. Drepturile condamnatelor care au nascut ori au copii in ingrijire pe timpul detentiei sunt strans legate de drepturile fundamentale conferite de Constitutie cetatenilor liberi, avandu-se in vedere ca cei nascuti in aceste conditii nu trebuie sa suporte nici macar teoretic vreo suferinta, ei avand statutul cetatenilor liberi, dar care sunt ocrotiti de o mama ce are de executat o pedeapsa penala, in acelasi timp cu evolutia primului an de viata al copilului. O astfel de mama se va bucura de ocrotirea Constitutiei, mama si copilul avand drepturi care ignora statutul de condamnat. De cele mai multe ori, prevaleaza nevoia de ocrotire a mamei si copilului fata de necesitatea de executare a pedepsei, mai ales atunci cand pericolul social al faptei comise, permite executarea pedepsei in libertate ori suspendarea pe un termen rezonabil a pedepsei, pentru cresterea copilului ori incredintarea acestuia unei persoane din familie sau unei institutii specializate.
Drepturile condamnatelor pe timpul executarii pedepsei sunt acordate prin lege, iar, pe de alta parte, ele sunt garantate, in exercitarea lor, prin faptul ca personalul din penitenciare este obligat sa le respecte si sa le asigure exercitarea acestor drepturi. Statutul personalului de penitenciare prevede in mod expres obligatia de a executa controale, de a supraveghea si perchezitiona numai de catre persoane de acelasi sex, aceasta prevedere venind sa acopere necesitatea de decenta a femeilor gardian, dar si a celor care sunt condamnate. Nerespectarea unor astfel de prevederi ar putea fi considerate rele tratamente ori tratament injositor si degradant, pentru ca in definitia unui astfel de tratament intra ideea evaluarii persoanei in proprii sai ochi. In anumite conditii, atitudinile, expresiile, avansurile, actiunile barbatilor pot fi interpretate ca agresiuni sexuale, fiind incriminate de lege. In conditiile penitenciarului, cand condamnatii se afla sub puterea unui mandat, posibilitatea personalului de a agresa sexual persoanele condamnate este mai mare, chiar ferite de teama de a fi descoperite si pedepsite, mai ales cand acestea se produc in locuri unde au acces doar supraveghetorii si condamnatii scosi special din camere pentru materializarea unor astfel de intentii. In rezolvarea acestei probleme se permit iesirea din penitenciar, invoirile, concediul penitenciar si vizitele intime. In art. 43 alin. 1 din Regulamentul pentru aplicarea prevederilor Legii 275/2006 sunt inserate urmatoarele: ,,persoanele private de libertate pot beneficia trimestrial de vizita intima, cu durata de 2 ore. Prin exceptie, frecventa vizitei intime poate fi lunara, pentru primul an dupa incheierea casatoriei, in cazul persoanelor care s-au casatorit in penitenciar cu respectarea conditiilor prevazute la art. 45 din prezentul Regulament".


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia in penitenciar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. I. Chis, Curs universitare de drept executional penal, 2003
2. I. Chis, Drept executional penal, Ed. Wolters Kluwer, Bucuresti, 2009
3. I. Oancea, Drept executional penal, Ed. All, Bucuresti, 1990
4. Gardikiotis Calina Andreea, Drept executional penal, 2019-2020
5. Ordinul nr. 3131/C/29.10.2003 al Ministrului Justitiei
6. Neagu, Tratat de drept procesual penal, Ed. Global Lex, Bucuresti, 2002


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!