Felurile, Obiectul si Efectele Gratierii

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Potrivit Legii nr. 546/2002 , gratierea reprezinta unact de clementa ce are ca efect inlaturarea in tot sau in parte a executarii pedepsei ori comutarea acesteia in alta mai usoara.
Potrivit Constitutiei Romaniei, gratierea poate fi acordata individual de catre Presedintele Romaniei, conform art. 94 lit. d), si consta in iertarea unui condamnat de executarea in totul sau in parte a pedepsei ori in comutarea acesteia intr-una mai usoara sau poate fi acordata colectiv, prin lege, de catre Parlamentul Romaniei, conform art. 73 alin. (2)lit. i) din Constitutie.
Partea generala a Codului penal contine dispozitii cu privire la cauzele care inlatura raspunderea penala si consecintele condamnarii3. Gratierea este o cauza care inlatura executarea pedepsei si, totodata, o masura de clementa existenta in majoritatea sistemelor dedrept si intalnita in toate epocile istoriei.
Legea nr.546/2002 stabileste cadrul legal privind gratierea si procedura acordarii gratierii.In art. 1 este definita institutia gratierii, iar art. 21 arata ca dispozitiile legii se aplica numai cererilor de gratiere depuse dupa intrarea ei in vigoare, precum si cererilor de gratiereanterioare, daca aceasta reglementare este mai favorabila.
Initial vazuta ca un atribut al puterii executive - regele, imparatul, domnitorul puteau dispune iertarea de pedeapsa a unui condamnat -, ulterior si ca atribut al puterii legislative de a dispune iertarea de pedeapsa a unor categorii, grupuri de condamnati, gratierea a fost reglementata, de cele mai multe ori, chiar in legile fundamentale ale statelor, cum este si cazulRomaniei, fiind definita ca o masura de politica penala a statului, corespunzatoare unei nevoi sociale aparuta la un moment dat in timp .
2.Felurile gratierii
In functie de anumite criterii ce privesc persoanele carora li se acorda gratierea, conditiile in care se acorda gratierea, intinderea efectelor gratierii, in doctrina penala se disting mai multe modalitati ale acesteia.
2.1.Gratierea individuala si gratierea colectiva
Gratierea individuala-se acorda la cerere sau din oficiu numai dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Cererea de gratiere individuala, impreuna cu actele anexate, se adreseaza Presedintelui Romaniei si poate fi facuta de catre persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia, sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoaneicondamnate.
Gratierea colectiva-aceasta se acorda unui numar de personae pentru condamnari determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infractiunile pentru care au fost pronuntate .
Gratierea colectiva, ca act de clementa al puterii de stat, constand, in principal, in iertarea de pedeapsa, este dictata de ratiuni de politica penala specifice unui moment istoric,dar se fundamenteaza si pe criterii umanitare, de etica si echitate sociala, acceptate, ca atare,de societate in general.
2.2.Gratierea neconditionata si gratierea conditionata
Gratierea este neconditionata sau pura si simpla cand se acorda fara a impune in viitor beneficiarului ei anumite obligatii.
Gratierea este conditionata cand acordarea ei este conditionata de buna conduita a beneficiarului acesteia in viitor, o anumita perioada de timp sub sanctiunea executarii pedepsei neexecutate ca urmare a gratierii care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Gratierea totala, gratierea partiala, comutare. Dupa criteriul intinderii efectelor ce le are in raport cu pedeapsa, gratierea poate fi: totala, partiala ori comutare.
Gratierea este totala cand priveste intreaga pedeapsa aplicata. Gratierea totala se mai numeste si remitere de pedeapsa deoarece priveste iertarea de executare a intregii pedepse aplicate.
Gratierea este partiala cand prin actul de clementa este inlaturata executarea doar a unei parti din pedeapsa. Gratierea partiala mai este denumita si reducere de pedeapsa.
Comutarea este forma gratierii ce consta in inlocuirea pedepsei aplicate de instanta de judecata cu o pedeapsa de alta natura, mai usoara (spre ex.: pedeapsa cu detentiunea pe viata este inlocuita cu inchisoarea). Gratierea sub forma comutarii se acorda, de regula, individual.
3.Obiectulgratierii
3.1.Criterii generale de determinare a obiectului gratierii
Obiectul gratierii, independent de modalitatea in care a fost acordata, il constituie intotdeauna pedeapsa aflata in curs de executare sau, cel putin, executabila.
Gratierea, prin insasi esenta ei, nu poate privi decat pedepse neexecutate. Inconsecinta, in cazul in care inculpatul a fost arestat preventiv si i s-a aplicat o pedeapsa egala sau mai mica decat pedeapsa arestarii preventive, nu se va mai putea constata ca pedeapsa este gratiata, deoarece ea este stinsa prin executarea efectiva .
Daca pedeapsa a fost executata, ori a intervenit prescriptia executarii, gratierea esteexclusa.
Determinarea obiectului gratierii poate avea loc prin:
a) Referirea la cuantumul pedepsei aplicate .
Intinderea actului de gratiere este influentata de natura si intensitatea consideratiilor de politica penala.
De exemplu, potrivit Decretului- lege nr. 23/1990, au fost gratiate toate pedepsele cu inchisoarea,indiferent de cuantumul acestora.
De regula, sunt gratiate integral pedepsele mai reduse - in mod obisnuit cele pana la 5 ani inchisoare - si doar partial cele mai consistente, reducerea fiind cu atat mai mica, cu cat pedeapsa este mai mare. Astfel, de pilda, prin Decretele nr. 290/1984 si nr. 185/1986 au fostgratiate in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, cu 1/3 cele intre 5-8 aniinclusiv si cu 1/5 acelea cuprinse intre 8-10 ani inclusiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Felurile, Obiectul si Efectele Gratierii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!