Familia și căsătoria

Extras din referat Cum descarc?

Inca din cele mai vechi timpuri, istoria "a cules" si "a strans in sanul ei" informatii privitoare la tot ce ne inconjoara, oferind fiecaruia raspunsuri , intr-o anumita masura, la unele din cele mai arzatoare intrebari, dand totodata un simt al identitatii, al scopului vietii.Istoria propriului neam, a propriului sistem de valori, a institutiilor si oranduielilor de care ne legam intreaga viata si existenta, raman cu precadere printre cele mai importante si interesante studiului.
Rudenia este o relatie speciala intre persoane, fie izvorata dintr-o origine biologica comuna (rudenia de sange), fie bazata pe anumite principii religioase (rudenia prin alianta) ce se creeaza intre grupul de rude al unui sot cu grupul celuilalt sot, fie ia nastere in urma celor doua taine, botezul si cununia (rudenia spirituala).
Rudenia de sange a pastrat vechi structuri in organizarea sa, mostenite de la stramosii daco-romani,in tiparul social de secole al obstei satesti. Rudenia de sange se socoteste in functie de autorul comun pe linie directa (ascendenta si descendenta) si pe linie colaterala,fiecare cu grade si trepte numerotate dupa numarul generatiilor ce se interpun intre respectivele rude.
Rudenia a creat drepturi si obligatii de ajutor reciproc si intretinere, precum si vointa succesorala.In acelasi timp, ea a impus anumite impedimente la casatoria persoanelor inrudite prin sange, in scopul bunei dezvoltari a fiintei umane si a evitarii degenerarii sale fizice prin casatoria rudelor de grad apropiat.
Biserica a intarit cu rigurozitate asemenea impedimente, condamnand incestul si casatoria intre rude pana la un anumit grad, intervenind in scopul purificarii moravurilor prin stabilirea unor norme morale de comportament intre rudele prin alianta.
Astfel, de-a lungul timpului , relatia de rudenie dintre indivizi a impus atat apropiere , cat si limitare, atat la intentii cat si la fapte, pentru o buna functionare.
Familia este grupul format din rudele cele mai apropiate, avand ca nucleu pe parinti si copii (originea latina a termenului este familiae care provine de la ,,famulus - sclav de casa").Traditia geto-daca a transmis familiei romanesti unele trasaturi apreciate ca democratie , in comparatie cu familia romana socotita aristocratica. Dreptul cutumiar romanesc stabilea o anumita egalitate intre soti, izvorand mai ales din conditiile de viata ale obstei satesti; in timp ce familia romana este dominata de patria potestas a lui pater familias.In familia romaneasca ambii soti exercitau puterea parinteasca asupra copiilor, acestia nu aveau drept absolut asupra copiilor, deci nu-i putea vinde, ba dimpotriva, accentul cadea pe obligatia de intretinere si protectie.
Munca ambilor soti, dar si a copiilor in gospodarie, era temeiul drepturilor lor egale asupra patrimoniului familial , fapt ce determina o puternica soldaritate intre membrii familiei.
Este evidentiata stransa legatura spirituala dar si fizica intre membrii familiei, aceasta reprezentand o "piatra de temelie", "o ancora" in viata fiecaruia.De asemenea , in timp, familia devenind un element de stabilitate sociala, stabilitatea ei transpunandu-se in stabilitatea societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia si casatoria.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Vasiu Ioana,Istoria dreptului romanesc, Studii.Sinteze.Comentarii, Ed.Albastra, Cluj-Napoca 2014,pg. 56-59,133-139
2.Emil Cernea, Istoria statului si dreptului romanesc,Casa de editura si presa Sansa, Bucuresti 1996. pg.43, 114-116
3. www.biblioteca.regielive.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!