Familia - Grup Social

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni Generale.pag. 2
Definirea familiei.pag. 2
I. Grupurile sociale si familia.pag. 3
- elemente caracteristice grupului social.pag. 3
- familia , grup social.pag. 3
I.1.Functiile familiei.pag. 3
- functia educativa.pag. 3
- functia de perpetuare a speciei.pag. 3
- functia economica.pag. 4
II. Concluzii.pag. 4
Bibliografie.pag. 6


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni Generale
In Dictionarul UNESCO, familia este definita ca fiind ,, forma de comunitate umana intemeiata pe casatorie, care uneste pe soti si descendentii lor prin relatii stranse de ordin biologic,economic, psihologic,spiritual". 
Definirea familiei, reprezinta o sarcina destul de dificila, avand in vedere faptul ca acest fenomen social care este familia, constituie obiect de studiu si cercetare pentru diferite stiinte cum ar fi : sociologia, dreptul, psihologia, medicina, stiintele istorice etc., fiecare dintre acestea incercand sa surprinda aspectele caracteristice propriului unghi de vedere, iar, pe de alta parte nici legiuitorul nu este consecvent, dand acceptiuni diferite acestei notiuni. 
Doctrina vorbeste despre familie ca de o realitate sociala, prin care se realizeaza o comunitate de viata intre soti,intre parinti si copii, precum si, uneori intre alte rude. Familia este in acelasi timp si o realitate biologica, deoarece in cadrul ei se realizeaza procreatia prin unirea biologica dintre barbat si femeie, de asemenea familia este si o realitate juridica , pentru ca relatiile din cadrul acesteia sunt reglementate prin norme juridice. 
Din punct de vedere al deosebirilor terminologice, familia in sens restrans cuprinde sotii si copii necasatoriti, situatie in care se poate discuta de familie simpla, conjugala, biologica sau nucleara. In sens larg, familia cuprinde si alte persoane, rude cu copii si descendentii lor, fiind o familie extinsa.
Familia de origine reprezinta familia in care se naste si se creste, iar familia proprie sau de procreare este familia creata prin casatorie.
Familia nucleara poate fi incompleta : fie sotii nu au copii, exista doar un singur parinte si un copil, fie exista mai multi frati fara parinti.
Dupa criteriul locuintei se intalnesc familia de rezidenta, care inglobeaza persoanele care locuiesc si gospodaresc impreuna, precum si familia de interactiune care cuprinde persoanele intre care exista relatii de rudenie si intrajutorare. 
Din punct de vedere juridic, familia este definita ca fiind grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii care rezulta din casatorie,rudenie infiere si din alte raporturi asimilate celor de familie. 
I. Grupurile sociale si familia
Omul prin esenta sa fiind o fiinta sociala, inca de la nastere si pana la moarte traieste in diferite grupuri cum ar fi:familia,colectiv scolar, echipa de lucru, prieteni, asociati etc. Mediul social in care actioneaza este grupul.
Prin grup social se intelege o pluralitate de indivizi aflati intr-o situatie de solidaritate mai mult sau mai putin accentuata.
b. familia , grup social - este grupul social realizat prin casatorie si alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au gospodarie comuna, sunt legati prin anumite relatii natural - biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund una pentru cealalta in fata societatii. 
a. elemente caracteristice grupului social :
- intercunoasterea membrilor, cei care alcatuiesc grupul se cunosc intre ei ;
- interactiunea , care presupune desfasurarea deliberata a unor actiuni, ceea ce scoate in evidenta existenta unor scopuri si interese comune.
I.1.Functiile familiei
In cadrul unei familii, relatiile au un caracter complex, implicand legaturi de natura afectiva cu caracter nepatrimonial, cat si relatii patrimoniale.
Doctrina juridica mentioneaza trei functii ale familiei :
- functia educativa - in cadrul familiei copilul deprinde primele notiuni de conduita, morala, notiunea de bine si rau,in acelasi timp familia este cea care imprima personalitatii in formare a copilului principii, reguli si deprinderi care vor constitui fundamentul pe care se va cladi personalitatea omului matur.
- functia de perpetuare a speciei , care are un caracter primordial in raport cu celelalte, intrucat omenirea este de neconceput fara continua perpetuare a speciei umane. Familia are la baza, in primul rand atractia biologica dintre barbat si femeie, determinata de diferenta de sex, la care se adauga dorinta fireasca a omului de a lasa urmasi, de a avea si creste copii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia - Grup Social.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!