Familia - factor și agent al socializării

Extras din referat Cum descarc?

Familia reprezinta un grup de persoane inrudite prin relatii de consanguitate sau de casatorie, si este forma primara de organizare a indivizilor umani.
Familia este definita ca fiind un grup de persoane unite prin casatorie , filiatie sau rudenie si care se caracterizeaza prin comuniune de interese, aspiratii de sentimente si viata economica comuna. Familia este recunoscuta ca forma institutionala fundamentala a evolutiei societatii, si ca grup legitim in societate. Grupul familial poate fi restrans sau largit in raport de conditiile economice, de contexte istorice si culturale specifice diferitelor culturi umane. Indiferent de marimea ei, familia constituie o institutie regasita in orice societate de oriunde si din orice timp, ceea ce nu este valabil pentru alte tipuri de institutii: religioase, economice, politice, educationale, medicale. Nu exista societate fara relatii familiale. 
Istoria evolutiei omenirii a cunoscut mai multe tipuri de familie. In general, in societatile traditionale au predominat tipul de familie mare, precum familia de grupe mari (cuprindea grupuri de perechi casatorite care traiau impreuna in cadrul aceleasi gospodarii; spre exemplu: la slavii din sud o asemenea familie se numea zdruga) si familia extinsa ( era formata dintr-un cuplu impreuna cu rudele apropiate; intr-o asemenea familie coabita una sau doua generatii ascendente sau descendente, iar relatiile dintre soti erau mediate de relatiile fiecaruia dintre ei cu rudele existente in cadrul familiei: parinti, nepoti etc.).
Familia nucleara, constituita din sot - sotie si, ulterior copiii, care traieste intr-o locuinta proprie, separat de celelalte rude, s-a impus si a devenit dominanta in ultimul secol. Este modelul de familie care predomina in societatea contemporana si, in general, fiecare membru al cuplului conjugal provine dintr-o familie nucleara. Schimbarile generate in societate in urma proceselor de industrializare si urbanizare au determinat structurarea relatiilor de casatorie in forma familiei nucleare. Familia nucleara asigura, prin restrangerea binara a relatiilor dintre soti, cea mai stransa intimitate, cea mai mare probabilitate de compatibilizare a partenerilor, in comparatie cu diversele forme de poligamie. 
Relatiile dintre barbat si femeie in cadrul familiei au cunoscut de-a lungul timpului urmatoarele modele: 
- monogamia - de fapt cuplul conjugal. Este forma preferata de catre societatile civilizate. 
- poliginia - un barbat, sotul cu mai multe sotii. 
- poliandria - o femeie, sotia cu mai multi soti. 
- grupul de cupluri - doi sau mai multi soti cu mai multe sotii.
Familia se constituie prin mariaj ca modalitate istoric standardizata si socialmente acceptata de unire a doua persoane de sex diferit. Mariajul se realizeaza prin oficiere juridica, facultativ si religioasa, sub forma de contract intre parteneri si intre acestia si stat, prin care partile isi recunosc reciproc drepturile si obligatiile. Oficierea mariajului, cunoscuta oficial prin termenul de nunta, realizandu-se sub forma unei ceremonii, constituie prilejul initial si major de recunoastere sociala a noii familii si de constientizare publica de catre comunitate si de catre parteneri a noului lor status, atat ca familie cat si ca indivizi. Constituie totodata si unul din marile prilejuri comunitare de a se strange legaturile si de a se sprijini material, prin daruri, tinerele mariaje. 
Un aspect important al sociologiei familiei il reprezinta analiza descendentei si a raporturilor de rudenie. Rudenia - relatia dintre un individ si altii dar care provin dintr-un stramos comun. Rudenia poate fi: biologica (consangvina) - bazata pe legaturi de sange; afina - rezultata din casatorie si spirituala - determinata de un eveniment deosebit din viata individului (fratia de cruce, nasia etc.)
Pentru a se realiza compatibilizarea, alegerea partenerilor se realiza, in societatile traditionale, in majoritatea cazurilor in mod endogam (adica din cadrul aceleiasi comunitati rasiale, etnice si religioase) si in mod homogam ( din aceiasi arie geografica si de aceiasi conditie sociala si culturala). In ultimul secol s-a inregistrat o continua inmultire a mariajelor exogame si heterogame datorita mobilitatii sociale si emanciparii.
Descendenta - este totalitatea insilor in linie directa care se trag dintr-un cuplu conjugal sau dintr-o persoana. Principiul descendentei atribuie indivizii la grupuri de rudenie in functie de linia de descendenta. Cele mai multe societati prefera numai o linie de descendenta. Descendenta poate fi:
- patrilineala - tatal este considerat important in afirmarea individualitatii unei persoane si in stabilirea dreptului asupra mostenirii si a proprietatii. 
- matrilineala - mama este responsabila de evolutia descendentilor si stabilirea drepturilor in cadrul societatii se face in raport de familia mamei - societatea evreiasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia - Factor si Agent al Socializarii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Petre Andrei, Sociologie generala, Bucuresti, 1970.
Nicolae Pepelea, Sociolgie generala, Bucuresti 2000.
Nicolae Schifirnet, Sociologie, Bucuresti, 2002.
Norman Goodman, Introducere in sociologie, Editura Lider, Bucuresti, 2000.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!