Familia de Drept Common Law

Extras din referat Cum descarc?

Paul Valery scria ; ,,Nous penetrons dans l'avenir a reculons"97, ceea ce poate fi aplicat dreptului englez , care a penetrat prin timp pe o cale evolutiva , de la cutumele anglosaxone din sec V e.n .pana in zilele noastre fara salturi , fara modificari abrupte , nici de forma nici de continut , dar care , totusi , a facut din dreptul engley actual o realitate care nu numai ca reglementeaza cu succes relatiile actuale din Anglia , dar se aplica pe un larg spatiu geografic. Juristii de pe continent au inteles putin din esnta dreptului englez , uneori cu mari pierderi in relatiile comerciale , caci atunci cand aparea un litigiu , adeseori ei pierdeau procesul caci erau obisnuiti cu logica dreptului roman , cu judecata carteziana si nu intelegeau structura si principiile dreptului englez.
1.Particularitatile esentiale ale dreptului englez .
Dezvoltarea istorica a dreptului englez a dus la unele particularitati . El s-a format ca un drept judiciar , ceea ce a dus la prioritatea procedurii : due proces of law , inseamna ca procedura trebuie mai intai stabilita si ea determina rezultatul procesului . La inceput , dreptul englez era , ca peste tot in Europa Medievala , un drept cutumiar , care era elaborat si pronuntat de adunarile populare; acestea nu puteua sa-l impuna prin constrangerea de stat apeland la un comportament ceeptat de catre paratul care a pierdut procesul .De aici s-a mentinut trasatura dreptului englez , fondata pe dreptul natural , adica partile sunt nu numai egale , dar ele
trebuie sa fie de acord cu privire la solutie - Fair Hearring .
Partile dintr-un litigiu nu pot determina , conventional , instanta competenta , aceast fiind un atribut exclusiv al tribunalului .Structura dreptului englez este speciala, legal rule este o norma a cazului- ea nu are un caracter de generalitate ca in dreptul romano germanic , pe de o parte ; pe de alta parte , norma fiind concreta , ea nu poate fi permisiva , caci partile au cerut indeplinirea unei cerinte obligatorii , nu aprobarea unei coonduite alese de ele.
Suveranului englez nu putea folosi decat o legislatie particulara , care, de fapt , era o lege a cazului. Regele putea exercita jurisdictia suprema , in care caz dadea o sulutie individuala .De aci , sau dezvoltat doua principii : parlamentul englez . care reprezinta puterea suvearna-nu poate da decat legi individuale , stabilind drepturi concrete , asa numitele stataute ; pe de alta parte , tribunalele
hotarand in numele suveranului , numai decizia lor , in aplicarea in concret a viointei acestuia , poate constitui o norma de drept .
In prezent , judecatorul englez pote refuza aplicarea unei legi ,emise de parlament , daca nu este conforma cu practica judiciara sau incalca equity.
Judecatorii se alegeau , la inceput, de adunarile populare , apoi se numeau de puterea politica , care stabilea si competenta acestora.De aceea, tribunalele actuale sunt fixate prin lege, care stabileste si competenta lor pe materii.
Dreptul englez s-a format ca un drept cutumiar si un drept judiciar - autoritatea regala sau puterea politica, mai tarziu , au intervenit in administrarea dreptului si foarte putin in crearea lui ; acesta trasatura a ramas si azi cand judecatorul are un rol hotarator , cu toata inflatia legislativa care se manifesta si in Marea Britanie. Spre deosebire de dreptul continental , care este un ansamblu de
reguli , pe care le examineaza judecatorul pentru a alege solutia , dreptul englez nu devine norma obligatorie decat atunci cand a dobandit o oplicatiune jurisprudentiala.
Dreptul international privat este condus de regula Proper Law-astfel ca dreptul aplicabil unui litigiu cu element extraneu este - daca o parte este un englez si legea aplicabila , potrivit principiului retrimiterii este legea engleza -practic exista o trimitere nu la lege ci la ,,intelepciune judecatorului ", la a sa recta ratio .
Au contribuit la formarea common law numai tribunalele regale .Dreptul englez a fost creat de judecatori , nu de juristi ; judecatorii se pregatesc si azi in
procesul practic - iar facultatile nu au avut un rol in formarea dreptului englez , cu toate ca la acestea se preda, prin mijlocul sec 12, la Oxford si Cambrige, dreptul roman in varianta scolii din Bologna de catre italianul Vacarius.
O ramura a dreptului englez - equity- a fost creata de cancelar , care de regula era prelat ; asa se explica de ce a fost introdus numai in equity dreptul canonic si procedura dreptului roman .
O alta trasatura a dreptului englez : lipsa diviziunii , cunoscuta in dreptul cotinental , in drept public si drept privat, iar dreptul privat nu este sudivizat in drept comercial , dreptul muncii, etc.;diviziunea dreptului englez este in common law si equity, nu numai pe probleme de drept material , ci si de drept procedural .
Cu tot insularismul sau , dreptul englez cunoaste si institutii folosite in dreptul continental cu ar fi puterea parinteasca , recunosterea copilului din afara casatoriei , sau modalitati de nastere stingere sau modificare a raporturilor juridice cum ar fi viclenia, violenta , uzufruct , dar si institutii necunoscute , cum ar fi trust, bailment, estopel , trespass, cosideration ,etc. care , chiar traduse , au alta semnificatie fata de intelesul comun; sunt cunoscute , de asemenea si notiunile de contract , proprietate , faliment , conflict de legi , etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia de Drept Common Law.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!