Familia ca Grup Social

Extras din referat Cum descarc?

Familia este cea mai pura forma de manifestare a socialului uman fiind definita ca grupul social cel mai important deoarece insotind omul in intreaga lui existenta, familia s-a dovedit una dintre cele mai vechi si mai stabile forme de comunitate umana , cea care asigura perpetuarea speciei, ingrijirea si educarea copiilor, evolutia si continuitatea vietii sociale precum si ,,mentinerea continuitatii culturale prin transmiterea catre descendenti a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduita." 
Cercetarile care vin dinspre psihanaliza, psihologie sociala si sociologie sustin ca familia este: adevaratul laborator de formare a persoanei.
Primele comunitati umane, clanurile, triburile sau hoardele primitive nu constituiau decat structuri familiale largi. 
Familia se caracterizeaza prin comunitate de viata, interese si intr- ajutorare. De-a lungul timpului s-au formulat diverse definitii care au evidentiat cat de diverse sunt tipurile de familie si cat de diferite pot fi situatiile concrete in care se manifesta functiile familiei. Insa din toate acestea, razbate ideea ca familia este o forma de asociere tipic umana, un tip special de grup social - un grup primar caracterizat prin asociere si colaborare intima de la om la om, prin numarul mic, limitat de persoane. 
In acest grup primar este posibila realizarea relatiilor fata in fata si fiecare individ are un statut si roluri asociate lui, iar familia in intregul ei, urmareste scopuri comune, de la integrarea in munca a celor apti, pana la participarea la viata sociala a familiei ca grup, ca entitate distincta. Multe abordari inteleg familia drept o forma de comunitate umana intemeiata prin casatorie care uneste sotii si descendentii acestora prin relatii stranse de ordin biologic, economic, psihologic, moral, afectiv si spiritual. Deci familia se poate denumi drept un grup social realizat prin casatorie, alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au o gospodarie casnica, comuna si sunt legati prin relatii de tip familial. 
Din punct de vedere juridic, "familia este un grup de persoane, reglementat prin norme legale intre care s-au stabilit drepturi si obligatii. Aceste norme stabilesc modul de incheiere a casatoriei, srabilirea paternitatii, drepturile si obligatiile sotilor,relatiile dintre parinti si copii, modul de transmitere a mostenirii, etc. Din aceasta perspectiva, familia este un grup formal, reglementat prin legi si alte acte normative." 
Din aceasta perspectiva, familia ne apare ca o realitate juridica bine definita si reglementata de lege.
Sociologia si antropologia incearca, in definirea familiei sa depaseasca nivelul simtului comun, dar nu se poate opri nici la aspectele formale, legale, deoarece prin esenta sa, abordarea socio-antropologica vizeaza interactiunea dintre formal-informal in viata sociala, cu accent pe aceasta din urma.
George Peter Murdock- "Social Structures"- 1949, arata ca" familia este un grup social caracterizat prin rezidenta comunca,cooperare economica si reproductie.Ea include adulti de ambele sexe, dintre care cel putin doi au relatii sexuale recunoscute social si unul sau mai multi copii, proprii sau adoptati, pe care ii cresc si ii ingrijesc. " 
Claude Levi-Strauss- Claude Levi-Strauss- "Les structures elementaires de la parente " - 1949, defineste familia ca fiind "un grup social ce isi are originea in casatorie, constand in sot, sotie si copii sau alte rude, grup unit prin drepturi si obligatii morale, juridice, economice, religioase si sociale(incluzandu-le si pe cele sexuale). "
N.Damian (1972) se refera la familie ca la un grup de rude prin casatorie,sange sau adoptare care traiesc impreuna,desfasoara o activitate economico-gospodareasca comuna , sunt legate prin anumite relatii spirituale iar in conditiile existentei statului si dreptului, si prin anumite relatii juridice. Maria Voinea, A. Stanoiu trecand in revista mai multe definitii si comentandu-le, ofera propria varianta : "Familia este un grup social realizat prin casatorie alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au gospodarie casnica comuna, sunt legate prin anumite relatii natural biologice, psihologice, morale si juridice si raspund una pentru alta in fata societatii. "
" In sens larg, ea ii include pe soti si pe descendentii lor minori. Lato sensu, este formata din soti, copiii minori si alte categorii de persoane cu care se afla in relatii de rudenie." 
Legea nu defineste familia, dar cele mai multe prevederi legale vizeaza sensul restrans al acesteia.
Rolul familiei este delimitat de caracterele si functiile acesteia, de determinarea drepturilor si obligatiilor sotilor, de stabilirea regimului juridic al bunurilor sotilor.
Sunt doua cauze care explica influenta familiei asupra persoanei: una este legata de faptul ca actiunea familiei se exercita mai de timpuriu iar a doua de aceea ca multa vreme familia este calea prin care se canalizeaza oricare alta actiune de socializare, ea fiind identica cu intreaga lume sociala a copilului.
Eficacitatea actiunii mediului e foarte mare in primii ani de viata ai copilului, mica mai tarziu si foarte mica dupa 25-30 ani cand totul devine fix si imuabil. Deci familiei ii revine astfel privilegiul de a-si exercita influenta de la inceput. Acest privilegiu este dublat de un al doilea; actiunea familiei nu e numai cea mai timpurie dar multa vreme e si singura avand pe deplin monopol, fiind singurul factor de socializare a copilului din perioada prescolara.
Functiile familiei sunt: functia demografica, functia educativa si functia economica.
Familia in raport cu alte grupuri sociale este evidentiata prin complexitatea functiilor indeplinite de ea de-a lungul istoriei, prin rolul ei decisiv pentru indivizi si pentru societate. S-au formulat o serie de opinii privitoare la aceste functii s-au pus accente si nuante diferite, au fost identificate criterii si tipologii diverse,dar cele mai multe au fost convergente, subliniind semnificatiile lor in viata grupului si in integrarea sociala a indiviziilor.
G.P. Murdock, pornind de la afirmarea caracterului universal al familiei nucleare, aprecia ca aceasta indeplineste in esenta patru functii: sexuala, reproductiva, economica si educationala sau socializatoare. 
W.F. Ogburn, apreciaza ca in societatile traditionale familia indeplinea functiile de: reproducere, economica, educationala, recreationala, religioasa si social-psihologica.
O caracterizare complexa a functiilor familiei apartinand reputatului sociolog Henri H. Stahl cuprinde: functii interne, care contribuie la creearea unui regim de viata intim menit sa asigure tuturor membrilor un climat de securitate, protectie si afectiune si functii externe, asigurand in principal, dezvoltarea fireasca a personalitatii fiecarui membru


Fisiere in arhiva (1):

  • Familia ca Grup Social.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!