Extradarea pasiva - Aspecte teoretice si practice

Extras din referat Cum descarc?

EXTRADAREA. CONSIDERATII GENERALE
Extradarea a fost definita ca fiind actul prin care statul pe teritoriul caruia s-a refugiat o persoana urmarita sau condamnataa intr-un alt stat remite, la cererea statului interesat, pe acea persoana pentru a fi judecata sau pentru a excuta o pedeapsa la care a fost condamnata.
Din punct de vedere juridic extradarea reprezinta un act bilateral ce implica o cerere din partea unui stat -  numit stat solicitant -  si o remitere a infractorului sau condamnatului din partea altui stat -  numit stat solicitat. Intocmirea cererii prin care se solicita extradarea se mai numeste si extradare activa, iar momentul predarii persoanei este denumit extradare pasiva.
Extradarea este una din cele mai vechi forme de cooperare internationala ce initial se manifesta prin ingaduinta pe care un monarh o arata unui alt monarh, premitandu-i sa-si pedepseasca proprii inamici ce erau refugiati pe teritoriul altui stat. Putinele conventii privind extradarea erau negociate si incheiate in interesul exclusiv al suveranilor.
In dreptul penal roman, extradarea era predarea unui individ acuzat sau condamnat pentru o infractiune de catre un stat altui stat pentru a-i aplica legea sa penala.
In legislatia romana institutia extradarii este prevazuta in art 19 din Constitutie, art. 14 din Codul Penal precum si in Legea nr. 302/2004 republicata, aceste norme fiind completate de Tratate si Conventii internationale ratificate de Romania.
Dintre principiile care guverneaza institutia extradarii, amintim principiul reciprocitatii si curtoaziei internationale -  chiar si in situatia in care nu a existat anetrior o situatie de reciprocitate, statul roman poate da curs unei cereri de extradare, daca sunt indeplinite celelalte conditii prevazute de lege; principiul non bis in idem -  art. 8 din Legea nr. 302/2004 instituie acest principiu in baza caruia nimeni nu poate fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta; principiul umanitarismului -  Romania poate refuza executarea unei cereri de extradare daca exista indicii ca viata, integritatea corporala sau sanatatea persoanei solicitate sunt puse in pericol; principiul neextradarii unor categorii de persoane -  nu pot fi extradate urmatoarele categorii: cetatenii romani (exceptie art. 20 L. 302/2004), persoanele cu drept de azil in Romania, persoanele straine care se bucura de imunitate de jurisdictie in Romania, persoanele straine citate in strainatate in vederea audierii ca parti, martori sau experti an fata autoritatii juridice romane solicitante, in limitele imunitatii conferite de conventiile internationale; principiul dublei incriminari -  pentru a opera extradarea, fapta care face obiectul cererii trebuie sa fie incriminata ca infractiune in legislatia ambelor state. Ca exceptie, daca fapta nu este prevazuta de legea romana, dar aceasta cerinta a dublei incriminari este exclusa printr-o conventie internationala la care Romania este parte.
EXTRADARE PASIVA (atunci cand Romania este stat solicitat)
Se realizeaza atunci canr Romania, la solicitarea unui stat, accepta sa predea acestuia o persoana urmarita penal sau trimisa in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori pentru executarea unei pedepse sau a unei masuri de siguranta, in baza angajamentelor asumate prin conventii si tratate, precum si a legilor interne proprii, in situatia in care sunt indeplinite cumulativ toate conditiile cerute in mod explicit de normele interne.
Conditii cu privire la persoana solicitata
Potrivit art. 18 din Legea nr. 302/2004, pot fi supuse extradarii persoanele aflate pe teritoriul Romaniei care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unor infractiuni sau sunt cautate in vederea executarii unei masuri de siguranta, a unei pedepse sau a unei alte hotarari a instantei penale in statul solicitant.
Cetatenii romani nu pot fi extradati decat in situatia in care sunt intrunite conditiile prevazute la art. 20 din Legea nr. 302/2004.
In cazul solicitarii extradarii in baza unei conventii multilaterale, extradarea se poate face, doar sub rezerva reciprocitatii si doar in situatia in care este indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii: a) persoana extradabila domiciliaza pe teritoriul statului solicitant la data formularii cererii de extradare; b) persoana extradabila are si cetatenia statului solicitant; c) persoana extradabila a comis fapta pe teritoriul sau impotriva unui cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, daca statul solicitant este membru al Uniunii Europene.
Chiar daca legea nu prevede expres, doctrina apreciaza ca pentru a fi extradata, o persoana trebuie sa aiba discernamant, sa fie stapana pe faptele sale si sa aiba varsta de peste 16 ani sau intre 14-16 ani daca se demonstreaza ca avea discernamant.
Pe langa cetatenii romani, care pot fi extradati doar in conditiile anterior prezentate, legea mai excepteaza de la extradare o serie de persoane. Astfel, sunt exceptati solicitantii de azil, beneficiarii statutului de refugiat sau ai protectiei subsidiare in Romania, in cazurile in care daca extradarea ar avea loc in tara de origine sau in orice alt stat viata ori libertatea acestora ar fi pusa in pericol sau in care ar fi supusi la tortura, tratamente inumane si degradante. Asadar, legea ofera protectie oricarei persoane care ar urma sa fie supusa unor persecutii, actiuni care contravin respectului datorat fiintei umane si drepturilor ei inerente.
Legea prevede si un motiv de refuz optional sau de amanare a extradarii, in situatia in care predarea celui extradat ar fi susceptibila sa aiba consecinte deosebit de grave pentru el, in special din cauza varstei sau starii sale de sanatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extradarea pasiva - Aspecte teoretice si practice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Constitutia Romaniei
Legea nr. 302/2004 republicata
Codul Penal
OUG nr. 103/2006
Legea nr. 224/2006
Al. Boroi -  Drept penal, Parte generala - 2006
www.juri.ro
www.monitoruljustitiei.ro
http://old.just.ro/
http://www.ro.dt-law.co.il/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!