Extrădarea cetățenilor RM

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere ... 2
II. Tratari doctrinare si conceptuale ale extradarii penale .. 3
III. Natura juridica a extradarii penale . 3 
IV. Evolutia istorica a reglementarilor normative 
privind in stitutia extradarii penale . 4
V. Conditii de fond ale extradarii penale . 4
VI. Conditii de forma ale extradarii penale 5 
VII. Imunitati de drept intern si de drept international cu privi re 
la extradarea penala ... 5 
VIII. Extradarea in cadrul sistemelor de drept continental 
si de drept comun . 6 
IX. Concluzie 7 
X. BIBLIOGRAFIE . 8


Extras din referat Cum descarc?

I.. Introducere 
Cresterea semni ficativa a nivelului criminalitatii dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial si proliferarea formelor de criminalitate organizata pe teritoriul mai multor state, inlesnite de dezvoltarea mijloacelor rapide de transport si de inten sificarea turismului international, au determinat o reactie de solidaritate din partea statelor pentru combaterea acestui fenomen. Totodata, dezvol tarea rapida a tehnologiei a generat aparitia unor noi forme de criminali tate, necunoscute anterior, a caror prevenire si contracarare a reprezentat pentru institutiile abilitate actiuni dificile, uneori chiar imposibil de a fi realizate.
Gruparile criminale au inceput sa de vina tot mai sofisticate, folosindu-si profitul, puterea si influenta pentru a-si izola si proteja ierarhia de orice tentativa de descoperire si tragere la raspundere penala.
Statele lumii pot si trebuie sa ajunga la o colaborare mai stransa in vederea prevenirii si combaterii formelor de criminalitate organizata, in conformitate cu legislatia lor interna si folosind mecanismele internatio nale pentru culegerea de informatii si date necesare institutiilor abilitate de a preveni si elimina aceste infractiuni, de a urmari si extrada pe autorii lor.
Principalele forme ale criminalitatii organizate se manifesta in special prin infractiuni de terorism, trafic de droguri, trafic de persoa ne, criminalitate informatica, trafic cu obiecte de patrimoniu, cu arme si explozivi, prin spalarea banilor proveniti din infractiuni, taxele de protec tie si alte infractiuni de acest gen.
Prin urmare, in conditiile in care criminalitatea transnationala or ganizata a dobandit, odata cu deschiderea frontierelor, o amploare din ce in ce mai mare, cooperarea juridica internationala in materie penala constituie un mijloc eficient de a raspunde acestui fenomen, cuprinzand asistenta juridica prin extradare, predare a infractorilor, transfer al per soanelor condamnate, transfer de proceduri si recunoasterea hotararilor etc. 
Inexistenta institutiei extradarii ca mijloc de drept penal ar dimi nua eficienta legii penale, iar posibilitatea contracararii criminalitatii s-ar reduce considerabil. In acelasi timp, neextradarea infractorilor, in cazul in care acestia au parasit teritoriul statului unde s-a comis fapta, ar con duce la imposibilitatea aplicarii legii penale in temeiul principiilor terito rialitatii, personalitatii si realitatii legii penale.
Functionand direct in interesul statului care o solicita, extradarea este o institutie de drept penal care, indirect, raspunde si intereselor co mune ale tuturor statelor - asigurarea ordinii de drept pe plan interna tional. 
II. Tratari doctrinare si conceptuale ale extradarii penale.
In acest context, se mentioneaza ca doctrina moldoveneasca abor deaza problema extradarii penale destul de modest. In mare parte aceasta institutie este tratata fragmentar, cu mici exceptii, doar in manualele de drept penal, comentarii sau alte surse doctrinare care se refera la majori tatea institutiilor din sfera juridico-penala. Astfel, printre autorii moldo veni care au abordat tangential institutia extradarii sunt: A. Borodac, V. Moraru, A. Sosna, A. Marit, I. Macari s. a. Totodata, o lucrare care tra teaza mai detaliat unele probleme juridico-penale si procesual-penale ale extradarii este cea elaborata de Gh. Ulianovschi si M. Grama [1, 100 p.]. Autorii acestui studiu s-au axat pe abordarea pluridisciplinara a institutiei extradarii, evidentiind o serie de probleme ce tin de definitia, trasaturile si evolutia extradarii, institutiile similare extradarii, conditiile de fond si procedura extradarii etc.
Unele probleme ale extradarii au fost examinate in lucrarile savan tilor occidentali si a celor din Federatia rusa: J. Lemontrey, J. Pradel, R. Merle, A. Vitu, B. Schunemann, E. Faruk, C. Francisco Munoz, A. Merce des Garda, G. Fiandaca, E. Musco, V. Voljenkina, F. Martens, E. Sibaeva, M. Potocinii s. a.
In urma opiniilor expuse in literatura de specialitate, actelor nor mative in vigoare, a principiilor dreptului penal si a propriilor convingeri juridice autorul propune o notiune a extradarii. Astfel, extradarea este actul bilateral de suveranitate statala si cooperare juridico-penala, prin care un infractor strain, susceptibil de raspundere penala pentru savar sirea oricarei fapte in conditiile dublei incriminari si pedepsita ca pre gatire, tentativa sau infractiune consumata, sau fiind cetatean al statului solicitant, poate fi predat de catre statul solicitat, autoritatilor statului care urmeaza sa-l judece ori unde va executa pedeapsa in baza unei cereri de extradare, coroborata de un acord de asistenta juridica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extradarea cetatenilor RM.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte normative:
1. Constitutia Republicii Moldova, M.O Nr.1 art Nr.1, din 29.07.2014.
2. Codul Penal al Republicii Moldova, M.O Nr. 72-74 art Nr: 195, din 01.02.2014.
3. Legea Nr. 371 din 01.12.2006 cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala, 
M.O Nr. 14-17 art Nr:42.
II. Monografii, lucrari didactice:
4. David Mircea-Laurentiu. Evolutia istorica a reglementarilor normati ve privind institutia extradarii penale. In: Analele stiintifice ale Acade miei ,,Stefan cel Mare" a MAI. Seria stiinte socio-umane, editia a Xl-a, nr. 2. Chisinau: Academia ,,Stefan cel Mare", 2011, p. 120-126.
5. Ulianovschi Gheorghe, Grama Mariana. Extradarea. Chisinau: Tipogr.-Sirius SRL, 2009, 100 p. 
III. Site-ografie 
6. http://www.cnaa.md/files/theses/2013/23277/mircea_david_thesis.pdf - (linkul despre 
extradarea in dreptul penal). 
7. http://www.procuratura.md/ru/actint/- ( linkul despre extradare)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!