Extrădarea

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 1
2. Notiunea si natura juridica a extradarii 2
2.1. Definitia si caracterele extradarii 3
2.2 Natura juridica a extradarii 5
2.4 Conventiile de extradare 6
3. Analiza institutiei extradarii 8
3.1. Extradarea activa (atunci cand Romania este stat solicitant) 8
3.2. Extradare pasiva (atunci cand Romania este stat solicitat) 11
4. Extradarea in Republica Moldova 13
4.1 Trasaturile extradarii 14
4.2 Conditiile de fond ale extradarii. 14
4.3 Procedura extradarii din Republica Moldova 20
5. Tratatul intre Romania si Republica Moldova privind asistenta juridica in materie penala 22
6.Concluzii si recomandari. 24
Bibliografie 25


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Extradarea a fost, la inceputuri, mai mult un gest de curtoazie pe care un suveran il facea fata de alt Suveran, care permitea monarhilor sa-si pedepseasca inamicii personali refugiati pe teritoriul altui stat. Putinele conventii care reglementau extradarea erau negociate si incheiate aproape exclusiv in interesul suveranilor. Monarhul statului solicitat hotara in mod discretionar daca acorda sau nu extradarea. Decizia depindea in mare masura de natura relatiilor cu statul solicitant, de dorinta suveranului de a determina o eventuala decizie pozitiva asupra unei cereri de extradare formulate de acesta, persoana extradabila nefiind luata in calcul decat intr-o mica masura. Chiar si in aceste conditii, extradarea era folosita foarte rar in Evul Mediu, avand in vedere izolarea pregnanta a statelor si traditia existenta in legatura cu dreptul de azil.
Si in perioada urmatoare, extradarea a ramas la discretia Suveranului, caruia fiecare individ ii era supus. Dupa caderea dinastiei Stuart in Anglia si instaurarea monarhiei constitutionale si parlamentare, au inceput sa apara conceptele de "Stat" si de "individ". Statul incepe sa se detaseze de Suveran, iar individul devine subiect al Statului, iar nu obiect. Declaratia de la Philadelphia din 1776, precum si Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului de la 26 august 1789, adoptata in Franta, au consacrat noi principii, pornind de la acela ca oamenii se nasc liberi si egali, pana la principiul potrivit caruia nimeni nu poate fi acuzat, arestat sau detinut, in afara cazurilor determinate prin lege si dupa formele prescrise de aceasta.
La sfarsitul Secolului Luminilor, s-a extins din ce in ce mai mult practica incheierii unor conventii de extradare bazate pe anumite principii cadru.
In secolul al XIX-lea, s-au incheiat din ce in ce mai multe asemenea acorduri. Unul dintre acestea este si Conventia de extradare dintre Romania si Marea Britanie, incheiata in anul 1893.
Cele doua razboaie mondiale au aratat ca este absolut necesar ca Statele suverane sa coopereze intre ele, astfel incat au fost create organizatiile internationale: Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Comunitatea Economica Europeana, etc.. In acest context, in domeniul extradarii, tratatele bilaterale au fost din ce in ce mai mult inlocuite de cele multilaterale.
,,Extradarea este una din formele cooperarii judiciare internationale in materie penala, putand fi definita ca fiind procedura prin care un stat suveran (statul solicitat) accepta sa predea unui alt stat (statul solicitant) o persoana care se afla pe teritoriul sau si care este urmarita penal sau trimisa in judecata pentru o infractiune ori este cautata in vederea executarii unei pedepse in statul solicitant. Extradarea se situeaza in cadrul dreptului international public, mai exact al dreptului international penal."
Pornind de la definitia extradarii ca act de suveranitate al statului solicitat, autoritatile centrale, de regula ministerele de justitie, au un rol foarte important in aceasta materie. In marea majoritate a statelor, extradarea se hotaraste de o autoritate executiva .
2. Notiunea si natura juridica a extradarii
Extradarea este considerata expresia cea mai vie a asistentei juridice in domeniul dreptului penal. Certitudinea ca fuga nu poate asigura sustragerea de la raspunderea penala este o conditie indispensabila eficacitatii preceptului penal. 
Extradarea este o institutie care functioneaza direct in interesul statului care o solicita, indirect insa, ea serveste intereselor tuturor statelor, fiindca prevenirea si reprimarea infractiunilor devine pe plan infractional o preocupare de interes colectiv. Ea insa nu poate acoperi toate necesitatile asistentei juridice internationale in lupta impotriva infractiunilor, fiind forma de asistenta cu cele mai importante efecte. 
Se intampla deseori ca un infractor, dupa ce savarseste o infractiune pe teritoriul statului sau, sa se refugieze pe teritoriul altui stat, pentru a scapa de tragerea la raspundere penala. In aceste situatii, infractorul nu poate fi tras la raspundere, in lipsa, in tara unde s-a savarsit infractiunea iar in tara in care se refugiaza nu se stie daca acesta este infractor sau, daca se stie, adeseori nu exista probe referitoare la savarsirea infractiunii. De asemenea sunt situatii cand infractorul a fost judecat, dar inainte de a incepe executarea pedepsei sau in timpul executarii, condamnatul se refugiaza pe teritoriul altui stat. 
Pentru rezolvarea acestor cazuri a fost creata institutia extradarii ca fiind ,,institutia menita sa asigure cooperarea juridico-penala dintre state pentru a nu crea posibilitatea infractorilor dintr-un stat, care s-au refugiat pe teritoriul altui stat, sa scape de raspunderea penala ori sa se sustraga de la executarea sanctiunii aplicata printr-o hotarare de condamnare definitiva."


Fisiere in arhiva (1):

  • Extradarea.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Constitutia Republicii Moldova. Publicata la 12.08.1994 in: Monitorul Oficial, nr. 1.
-  Legea Republicii Moldova cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala nr. 371 din 01.12.2006.
-  Constitutia Romaniei
-  Conventia europeana de extradare din 13.12.1957. In: Tratate internationale, 1998
-  Matei Basarab -  Drept penal partea generala, Ed. Lumina Lex, Bucuresti 1997
-  Nistoreanu Gh. Prevenirea infractiunilor prin masuri de siguranta. Bucuresti: Academia de Politie,1991
-  Geamanu Gr. Drept international public. Vol.I. Bucuresti: Ed. Didactica si Pedagogica, 1981
-  Codul de procedura penala a Republicii Moldova, publicat la 07.06.2003 in: Monitorul Oficial, nr. 104-110 art.541
-  Legea nr. 371 din 01.12.2006 cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala. Publicata: 02.02.2007 in: Monitorul Oficial, nr. 14-17
-  Codul de procedura penala a Republicii Moldova. Publicat: 07.06.2003 in: Monitorul Oficial, nr. 104-110 art. 447
-  Moldovan A.T. Expulzarea, extradarea si readmisia in dreptul international. In: Studii Juridice. Bucuresti: Editura All Beck,2004
-  Tanoviceanu -  Tratat de drept si procedura penala, Ed. Curierul judiciar, Bucuresti 1924
-  Costica Bulai -  Manual de drept penal partea generala, Ed. All, Timisoara 1997
-  Florian Coman, Florin Sandu, Nicolae Purda, Ioana Daranga -  Dictionar de drept international public, Ed. MediaTM, Bucuresti 2002


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!