Extradarea

Extras din referat Cum descarc?

Extradarea este un act de asistenta juridica prin care un stat pe teritoriul caruia s-a refugiat un infractor sau condamnat , care nu este cetatean al statului solicitat, este predat , la cerea statului in drept a-l urmari penal, judeca sau supune la executarea condamnarii penale. Ca regula cetatenii proprii nu se extradeaza.Extradarea este recunoscuta ca institutie juridica de Constitutia Romaniei in art.19 
In doctrina de specialitate extradarea este definita ca fiind "un act de asistenta juridica interstatala in materie penala care urmareste transferul unui individ urmarit sau condamnat penal din domeniul suveranitatii juridice a unui stat in domeniul celuilalt stat "
Rolul principal al extradarii este acela de a asigura fiecarui stat conditii optime de realizare a justitiei, prin represiunea infractiunilor.
O definitie exacta a extradarii nu se regaseste nici in Codul penal si nici in Constitutie, astfel incat Legea 302/2004 (modificata si completata cu legea nr. 224/2006) privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, serveste numai la stabilirea conditiilor de reciprocitate si de procedura.
Extradarea este o institutie juridica atat a dreptului intern, cat si a dreptului international prin care persoanele vinovate de savarsirea unor infractiuni internationale sunt predate statelor indreptatite a le judeca si condamna ori a le obliga sa execute o pedeapsa la care au fost condamnate.
Extradarea este un act de cooperare a statelor impotriva infractorilor de un anumit gard de periclozitate, pentru a impiedica sutragerea acestora, prin refugierea pe teritoriul altui stat, de la raspunderea penala.
Extradarea este un act bilateral care presupune un stat solicitant , care cere extradarea, si un stat solicitat , care primeste cererea de extadare 
Art.9 din Codul penal prevede "Extradarea se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate si, in lipsa acestora, in temeiul legii "
Romania a ratificat prin Legea 80/1997 Conventia europeana de extradare , care constituie cadrul general privind extradarea intre tarile semnatare.
Fiind o institutie juridica, extradarea prezinta si un pronuntat continut politic, intrucat se realizeaza pe baza vointei liber exprimate a statelor, cu respectarea suveranitatii si independentei lor. 
2.Persoanele supuse extradarii
a)Persoane care pot fi extradate (conditie pozitiva) 
Conform art.22 din Legea 302/2004(modificata completata cu legea nr.224/2006) si a Legii 80/1997 pot fi extradate din Romania la cererea unui stat strain, persoanele care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta in statul respectiv.
Extradarea este acordata de Romania, in vederea urmaririi penale sau a judecatii, numai pentru fapte a caror savarsire atrage, potrivit legislatiei statului solicitant si legislatiei romane, o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 2 ani, iar in vederea executarii unei sanctiuni penale, numai daca aceasta este mai mare de un an (art.28 din Legea 302/2004, dar care s-a modificat si completat 
In cazul infractiunilor fiscale, extradarea se va putea acorda in situatia existentei dublei incriminarii


Fisiere in arhiva (1):

  • Extradarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.A.St.Tulbure, A.M.Tatu, Tratat de drept procesual penal, Editura AllBeck, Bucuresti, 2001
2.Constitutia Romaniei republicata in M.Of nr.767/31 octombrie 2003
3.Conventia europeana de extradare, Paris la 13 decembrie 1957
4.Codul penal, Editura AllBeck, Bucuresti, 2003
5.M.Constatinescu, I.Deleanu, A. Iorgovan, I.Muraru, F.Vasilescu, I. Vida , Constitutia Romaniei-comentata si adnotata, Bucuresti, 1992
6.Protocolul Aditional la Conventia europeana de extradare (Strasbourg, 15 octombrie 1975)
7.Al Doilea Protocol Aditional la Conventia Europeana de extradare (Strasbourg, 17 martie 1978
8.Legea nr.80/9 mai 1997 pentru ratificarea Conventiei europene de extradare , publicata in M.Of 89/14 mai 1997
9.Legea nr.302/28 iunie 2004 privind ,,Cooperarea judiciara internationala in materie penala ,,,publicata in M.Of.nr.594/1 iulie 2004
10. Legea nr. 224 din 1 iunie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.302/2004 privind ,,Cooperarea judiciara in materie penala "publicatainM.Of.nr.534/21.06.2006


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!