Expertiza Medico-Legala Psihiatrica

Cuprins referat Cum descarc?

BIBLIOGRAFIE 3
ABREVIERI 4
CAPITOLUL I
Expertiza medico-legala psihiatrica. Responsabilitatea juridica - discernamant 5
1.1. Notiune. Generalitati 5
1.2. Responsabilitatea juridica - discernamant 6
1.3.Cadrul juridic si organizatoric 9
1.4. Obiectivele expertizei medico-legale psihiatrice 10
CAPITOLUL II
Particularitatile expertizei medico-legale psihiatrice 12
2.1. Particularitatile expertizei 12 
2.2. Problemele expertizei medico legale psihiatrice 14
CAPITOLUL III
Normele procedurale privind efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice 16
3.1. Desfasurarea expertizei medico-legale psihiatrice 16
3.2. Metodologia expertizei medico-legale psihiatrice 19
3.3. Raportul de expertiza medico legala 22
CAPITOLUL IV
Comportamentul duplicitar din perspectiva medico-legala 24
4.1. Simularea si disimularea 24
CONCLUZII 27


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
Expertiza medico-legala psihiatrica. Responsabilitatea juridica - discernamant
1.1. Notiune. Generalitati
Expertiza medico-legala psihiatrica reprezinta o activitate tehnico-stiintifica specifica institutiei medico-legale ce consta in evaluarea starii psihice pentru a putea oferi justitiei un mijloc de proba obiectiv, referitor la discernamantul persoanei examinate, in vederea stabilirii responsabilitatii juridice a acesteia 
Psihiatria medico legala se impune ca o ramura a psihiatriei sociale ce studiaza comportamentul patologic si deviant din diferite boli psihice si evalueaza apoi discer!namantul mintal (capacitatea de a si reprezenta continutul si consecintele faptelor comise) pentru nevoi judiciare. Iresponsabilitatea penala constituie un progres al stiintelor medicale, ce au demonstrat ca boala mintala nu e o stapanire a bolnavului de duhuri rele, ci o boala a creierului prin care bolnavul devine alienat (instrainat de el, de psihicul sau, precum si de mediul sau de existenta) si, prin urmare, cum spuneau pravilele noastre, ,,pedeapsa de a fi nebun ii este de ajuns".
In practica judiciara expertiza medico-legala psihiatrica apare mult mai tarziu, fata de alte practici expertale.
Primul manual de psihiatrie judiciara si sociala, scris pe baze stiintifice, apare in anul 1877, fiind elaborat de medicul primar Alexandru Sutzu.
Aceasta activitate ia amploare in ultimii 50 de ani, iar din 1962 capata o orientare moderna.
Cercetarea medico-legala psihiatrica poate aduce un aport considerabil in domeniul crimino-logiei clinice.
Expertiza medico legala psihiatrica - reprezinta o activitate cu caracter interdisciplinar cu valoare prozatorie si de obiectivare in procesul acivitatilor juridice, medicale si sociale. Prin orientarea criminologica si de asistenta preventiva, aceasta activitate depaaseste nivelul de parte auxiliara a justitiei, integrandu-se in sistemul stiintelor medicale fundamentale, sectorul de ocrotire a sanatatii publice in general si a sanatatii mintale in special.
Expertiza medico-legala psihiatrica reprezinta o ac!tivitate specifica institutiei medico-legale, ce consta in investigarea starii psihice, oferind justitiei o proba stiintifica in stabilirea responsabilitatii (cu alte cuvinte, raspunde la intrebarea daca persoana respectiva a actionat sau nu cu discernamant).
Rolul expertizei psihiatrice este de a furniza elemente medicale in masura sa prezinte personalitatea psihopatologica a unei persoane care a savarsit o infractiune sau sa ateste sanatatea mintala in unele cazuri civile.
Sarcina fundamentala este de a aprecia discernamantul persoanelor cu referire speciala la sta-rea psihica in momentul comiterii faptei.
In efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice trebuie avute in vedere pe langa stabilirea discernamantului si o serie de alte criterii medicale mai complexe, cum ar fi: raportul intre constiinta si tulburarile psihice ale faptuitorului, precum si daca tulburarile psihice au sau nu legatura de cauzalitate cu actul antisocial. 
1.2. Responsabilitatea juridica - discernamant
Obiectul expertizei medico-legale psihiatrice il constituie bolnavul psihic infractor/ individul, care prin modul de comportament ridica suspiciuni asupra starii de sanatate psihica in domeniul dreptului penal.
A fi subiectul unei infractiuni inseamna a fi vinovat de acea infractiune, ceea ce implica stabilirea unei relatii intre starea psihica, fapta si rezultatul ei. Vinovatia devine, astfel, premisa responsabilitatii, care, la randul ei, presupune capacitatea de a discerne (capaci!tatea de a intelege si de a stapani fapta comisa). 
In acest mod, discernamantul devine criteriul medical al responsabilitatii unei per!soane si punct nodal al expertizei psihiatrico legale, de care depinde stabilirea cu certitudine a laturii subiective a unei infractiuni.
Responsabilitatea (termen juridic) defineste capaci!tatea unei persoane de a-si controla si aprecia atat faptele cat si consecintele sociale ale acestora, de a-si asuma integral obligatiile ce-i revin dintr-o actiune liber consimtita, pe care o delibereaza si o intreprinde, de a intelege consecintele actiunilor sale in interesul propriei persoane dar fara a prejudicia interesul colectivitatii, de a accepta si suporta consecintele faptelor sale contrare normelor de convietuire sociala.
Din punct de vedere medical, responsabilitatea este echivalenta cu starea de sanatate.
Din punct de vedere juridic, responsabilitatea poate imbraca mai multe aspecte in concordanta cu domeniile de referinta ale dreptului: penal, civil, administrativ, constitutional.
Responsabilitatea penala - reprezinta obligativitatea celui care a savarsit o infractiune de a suporta o sanctiune, precum si dreptul statului de a aplica o sanctiune penala, drept exercitat prin organelle de justitie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Medico-Legala Psihiatrica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!