Expertiza in Procesul Penal

Extras din referat Cum descarc?

a. Dispunerea efectuarii expertizei 
Efectuarea unei expertize se dispune cand evaluarea unor fapte sau imprejurari ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului in cauza, impune constatarea si opinia unui expert. 
Expertiza se dispune, in cursul urmaririi penale, de catre organul de urmarire penala prin ordonanta motivata, la cererea partilor, subiectilor procesuali principali ori a avocatilor acestora, sau din oficiu. In cursul judecatii, expertiza se dispune de instanta prin incheiere motivata, la cererea partilor, persoanei vatamate sau a avocatilor acestora, a procurorului sau din oficiu. 
Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulata in scris, cu indicarea faptelor si imprejurarilor supuse evaluarii si a obiectivelor care trebuie lamurite de expert. 
Expertiza poate fi efectuata de experti oficiali sau de experti independenti autorizati din tara sau din strainatate. Specialistii care functioneaza in cadrul organelor judiciare sunt asimilati expertilor oficiali. 
Expertiza medico-legala se efectueaza in cadrul institutiilor medico-legale. La efectuarea expertizei pot participa experti independenti autorizati, numiti la solicitarea partilor sau subiectilor procesuali principali. 
Ordonanta organului de urmarire penala sau incheierea instantei prin care se dispune efectuarea expertizei trebuie sa indice faptele sau imprejurarile pe care expertul trebuie sa le evalueze, obiectivele la care trebuie sa raspunda, termenul in care trebuie efectuata expertiza precum si persoanele ce urmeaza a fi numite experti ori institutia desemnata. 
In domeniile strict specializate, daca pentru intelegerea probelor sunt necesare anumite cunostinte specifice sau alte asemenea cunostinte, instanta poate solicita opinia unei personalitati sau a mai multor personalitati ori specialisti din domeniul respectiv. Dispozitiile relative la audierea martorului sunt aplicabile in mod corespunzator. 
b. Numirea expertului 
Expertul este numit prin ordonanta organului de urmarire penala sau prin incheierea instantei. 
Organul de urmarire penala sau instanta desemneaza, de regula, un singur expert, cu exceptia situatiilor in care, ca urmare a complexitatii exertizei, sunt necesare cunostinte specializate din discipline distincte, situatie in care desemneaza doi sau mai multi experti 
Cand expertiza urmeaza sa fie efectuata de o institutie medico-legala, de un laborator de expertiza criminalistica sau de orice institut de specialitate, organul de urmarire penala ori instanta se adreseaza acestora pentru efectuarea expertizei. Institutia medico-legala, laboratorul de expertiza criminalistica sau institutul de specialitate desemneaza unul sau mai multi experti in vederea efectuarii expertizei. 
Partile si subiectii procesuali principali au dreptul sa solicite ca la efectuarea expertizei sa participe un expert recomandat de acestea. In cazul in care expertiza este dispusa de instanta procurorul poate solicita ca un expert recomandat de acestea sa participe la efectuarea expertizei. 
Institutia medico-legala, ori laboratorul de expertiza criminalistica sau institutul de specialitate poate solicita, atunci cand considera necesar, participarea specialistilor de la alte institutii sau avizul acestora. 
Organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei sau partile pot solicita numele expertilor desemnati de institutia medico-legala, laboratorul de expertiza criminalistica sau de alte institutii. 
c. Incompatibilitatea expertului 
O persoana aflata in vreunul din cazurile de incompatibilitate prevazute de art.63 nu poate fi desemnata ca expert, iar in cazul in care a fost desemnata, hotararea judecatoreasca nu se poate intemeia pe constatarile si concluziile acesteia. 
Motivul de incompatibilitate trebuie dovedit de cel ce il invoca. 
Participarea ca expert de mai multe ori in aceeasi cauza constituie motiv de incompatibilitate, cu exceptia celui recomandat de parte. 
Dispozitiile art.66 - 68 C.proc.pen. privind abtinerea sau recuzarea expertului se aplica in mod corespunzator. 
d. Drepturile si obligatiile expertului 
Expertul are dreptul de a refuza efectuarea expertizei pentru aceleasi motive pentru care martorul poate refuza depunerea marturiei. 
Expertul are dreptul sa ia cunostinta de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei. 
Expertul poate cere lamuriri organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei cu privire la anumite fapte ori imprejurari ale cauzei ce trebuie evaluate. 
Expertul poate cere lamuriri partilor si subiectilor procesuali principali, cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organele judiciare. 
Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusa in vederea efectuarii expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui sa le suporte sau le - a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de catre organele judiciare in functie de natura si complexitatea cauzei si de cheltuielile suportate sau care urmeaza a fi suportate de catre expert. Daca expertiza este efectuata de institutia medico-legala ori laboratorul de expertiza criminalistica sau de institutul de specialitate, onorariul este stabilit in conditiile prevazute de legea speciala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza in Procesul Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Anca-Lelia Lorincz, Drept procesual penal, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2005. 
2. Mihai Apetrei, Drept procesual penal, vol. I, Partea generala, si vol. II, Partea speciala, Editura Victor, Bucuresti 2007. 
3. Petre Buneci, Drept procesual penal, vol. I, II, III, Editura SemnE, Bucuresti 2006; 
4. Anca-Lelia Lorincz, Drept procesual penal, Partea generala. Editura Pro Universitaria , Bucuresti, 2006. 
5. Anca-Lelia Lorincz, Drept procesual penal, Partea speciala. Editura Pro Universitaria , Bucuresti, 2007.
6. I. Neagu, Drept Procesual Penal. Tratat. Partea generala; Editura Global Lex, Bucuresti, 1997. 
7. Alexandru Boroi, Drept Penal si drept procesual - penal, Editura C.H. Beck.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!