Executarea Sanctiunii Contraventionale

Extras din referat Cum descarc?

Legea contraventionala apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penala. 
Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului se pot stabili si sanctiona contraventii in toate
Domeniile de activitate.
Prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene se stabilesc si se sanctioneaza contraventii in toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atributii prin lege, in masura in care in domeniile respective nu sunt stabilite contraventii prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului.
Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot stabili si sanctiona contraventii in urmatoarele domenii: salubritate; activitatea din piete, curatenia si igienizarea acestora; intretinerea parcurilor si spatiilor verzi, a spatiilor si locurilor de joaca pentru copii; amenajarea si curatenia spatiilor din jurul blocurilor de locuinte, precum si a terenurilor virane; intretinerea bazelor si obiectivelor sportive aflate in administrarea lor; intretinerea strazilor si trotuarelor, a scolilor si altor institutii de educatie si cultura, intretinerea cladirilor, imprejmuirilor si a altor constructii; depozitarea si colectarea gunoaielor si a resturilor menajere.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti poate stabili si alte domenii de activitate din competenta consiliilor locale ale sectoarelor, in care acestea pot stabili si sanctiona contraventii.
Hotararile consiliilor locale sau judetene ori, dupa caz, ale sectoarelor municipiului Bucuresti, prin care s-au stabilit contraventii cu nesocotirea principiilor prevazute sunt nule de drept. Nulitatea se constata de instanta de contencios administrativ competenta, la cererea oricarei persoane interesate.
Actele normative prin care se stabilesc contraventii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contraventii si sanctiunea ce urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre acestea; in cazul sanctiunii cu amenda se vor stabili limita minima si maxima a acesteia sau, dup caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili si tarife de determinare a despagubirilor pentru pagubele pricinuite prin savarsirea contraventiilor. Persoana juridica raspunde contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii.
Dispozitiile din actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventiile intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii, iar in cazul hotararilor consiliilor locale sau judetene, punerea in aplicare se face si cu respectarea conditiilor prevazute in Legea administratiei publice locale nr. 215/2002. In cazuri urgente se poate prevedea intrarea in vigoare intr-un termen mai scurt, dar nu mai putin de 10 zile.
Hotararile autoritatilor administratiei publice locale sau judetene, prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii, pot fi aduse la cunostinta publica prin afisare sau prin orice alta forma de publicitate in conditiile Legii nr. 215/2001.
Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.
Sanctiunile contraventionale principale sunt:
. Avertismentul
. Amenda contraventionala
. Prestarea unei activitati in folosul comunitatii
Sanctiunile contraventionale complementare sunt:
. confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
. suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
. inchiderea unitatii;
. blocarea contului bancar;
. suspendarea activitatii agentului economic;
. retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
. desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.
Sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite. Sanctiunile complementare se aplica in functie de natura si de gravitatea faptei. Pentru una si aceeasi contraventie se poate aplica numai o sanctiune contraventionala principala si una sau mai multe sanctiuni complementare. Avertismentul este prima dintre sanctiunile contraventionale, in scara masurilor prevazute de lege.
Avertismentul consta intr-o mustrare a faptuitorului pentru fapta savarsita, prin explicarea pericolului pe care il prezinta fapta, si recomandarea, cu functie de prevenire, ca pe viitor sa intre in legalitate si sa nu mai savarseasca asemenea fapte.
Rezulta ca sanctiunea avertismentului se aplica in anumite conditii, si anume:
A) in cazurile in care fapta este de mica importanta, si
B) cand organul care aplica sanctiunea apreciaza ca faptuitorul nu va mai repeta fapta, chiar fara aplicarea amenzii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Executarea Sanctiunii Contraventionale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Ticlea Alexandru, 2006, Reglementarea Contraventiilor, Ed. Luminalex, Bucuresti
2. Podaru Ovidiu, 2011, Regimul juridic al contraventiilor, Ed. Hamangiu, 
3. Ordonanta nr. 2 din 12 iulie 2001
4. www. polcomtim.ro
5. www.legeaz.net
6. www.legestart.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!