Executarea Amenzii Penale

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Consideratii introductive 1
Sectiunea I Concept si trasaturi specifice 1 Sectiunea a II-a Amenda, Pedeapsa unica sau pedeaspa alternativa 2
Capitolul II Executarea amenzii 3
Sectiunea I Executarea voluntara a amenzii 3
Sectiunea a II-a Executarea silita 4
Sectiunea a III-a Inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii 5 
Capitolul III Aspecte din practica judiciara 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Executarea pedepsei amenzii penale
Capitolul I
Consideratii introductive
Sectiunea I
Concept si trasaturi specifice
In sistemul pedepselor, instituit prin legea noastra penala, pedeapsa amenzii penale ocupa intre pedepsele principale un loc bine definit ( art. 53 pct. 1 lit.b C. pen.) In scara pedepselor principale, ea ocupa locul 3, dupa pedeapsa detentiei pe viata si a inchisorii. Ca concept, amenda este o pedeapsa prevazuta de lege, care consta in obligarea condamnatului la plata unei sume de bani in contul statului. Dupa natura ei, dupa obiectul ei, ea este o pedeapsa privativa de bani, este o pedeapsa pecuniara. Situatia pecuniara a condamnatului constituie o valoare importanta a acesteia, caci de volumul si integritatea acestuia depinde existenta si bunastarea lui si a familiei sale. Amenda din acest punct de vedere, este o atingere adusa mijloacelor de existenta a condamnatului si ca atare, ea are un caracter de constrangere.
Pedeapsa amenzii, ca mijloc de constrangere penala, prezinta o seama de avantaje, mai cu seama in comparatie cu pedeapsa inchisorii. Mai intai, este o pedeapsa mai usoara, care nu atrage pentru condamnat urmari prea grave. Ea este potrivita, ca sanctiune penala, pentru sanctionarea infractiunilor usoare si pentru infractorii putin periculosi.
Prin aplicarea acestei pedepse, condamnatul, nu este despartit de familie si nu-si pierde locul de munca. Apoi, amenda nu implica o privatiune de durata, in timp, in afara de cazurile cand ea consta intr-o suma mare, cel condamnat fiind obligat sa achite rate multe si sume mari. In sfarsit, pedeapsa amenzii are insusirea de a fi divizibila, si din aceasta cauza, apta pentru o individualizare larga. Ea se poate adapta in functie de gravitatea faptei si de starea material-baneasca si veniturile condamnatului.
Amenda insa prezinta si unele dezavantaje de care trebuie sa se tina seama atat de catre legiuitor, cat si de catre judecator. Astfel, mai intai, amenda nu are totdeauna un caracter suficient de personal, in sensul ca veniturile banesti ale condamnatului sunt, de cele mai multe ori, si veniturile banesti ale familiei, fie veniturile familiei parintesti, fie veniturile familiei proprii. Aplicandu-se condamnatului pedeapsa amenzii se aduce atingere, de cele mai multe ori, nu numai veniturilor acestuia, ci si veniturilor familiei. De pe urma amenzii sufera nu numai condamnatul, ci si familia acestuia.
In al doilea rand, pedeapsa amenzii nu este egala pentru toti condamnatii, fiindca acestia sunt de diferite categorii sociale si profesionale, unii cu o situatie baneasca si materiala ridicata (venituri mai mari), alttii cu o situatie baneasa si materiala mai modesta. Pentru primii, pedeapsa amenzii, chiar maximul ei, este mai usoara, pentru ceilalti, pedeapsa amenzii, chiar minimul ei, este mai grea. Cum s-a spus, pentru unii, amenda maxima inseamna putin, iar pentru altii, amenda minima inseamna mult Este adevarat ca se tinde ca acest dezavantaj sa fie evitat, in lege prevazandu-se ca, in aplicarea amenzii, trebuie sa se tina seama de veniturile condamnatului si ca aceasta sa fie proportionala cu starea materiala si baneasca a condamnatului si cu obligatiile sale fata de membrii familiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Executarea Amenzii Penale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!