Evoluția raporturilor politico-juridice în spațiu românesc după 1945 - aspecte politice, sociale și juridice ale prăbușirii comunismului în România

Extras din referat Cum descarc?

Evolutia raporturilor politico juridice in spatiu romanesc dupa 1945. Aspecte politice, sociale si juridice ale prabusirii comunismului in Romania* 
Tema acestei lucrari m-a fascinat, m-a facut sa caut raspunsuri la intrebarile care se iveau odata cu dezvoltarea noului stat de drept roman.
Ca viitoare magistrata, consider ca este imperios necesar sa stiu ce trebuie, cum trebuie si unde trebuie intervenit pentru dezvoltarea democratiei in statul pe care ne-am ales sa-l slujim atat afectiv cat si participativ.
Imi place sa cred ca in Romania se fac eforturi pentru democratizarea tuturor institutiilor statului, ca putem sa scrutam viitorul inscriindu-ne in circuitul mondial de valori, ca putem intelege mai bine unii termeni, ca putem percepe ce se intampla pe plan mondial si cam unde ne aflam noi in incercarea de a redeveni in randul marilor civilizatii.
Inca din anii 1945 de la preluarea puterii,guvernului condus de Petru Groza care era angajat in eliminarea ramasitelor dictaturii din vremea razboiului.Un aspect important al acestei campanii a fost judecarea unor persoane acuzate de comiterea unor crime de razboi sau de responsabilitatea pentru situatia dezastruasa in care se afla tara.La jumatatea lunii octombrie 1946 guvernul a stabilit in cele din urma data alegerilor,in 19 noiembrie , dar , de fapt , campania incepuse din vara.Aceste alegeri s-au desfasurat intr-o atmosfera de tensiune maxima.
Guvernul era asteptat sa anunte rezultatele alegerilor in data de 20 noiembrie ,dar din motive pe care nu le-a putut explica satisfacator ,a intarziat 48 ore.Abia in data de 22 noiembrie au fost publicate cifrele ,care indicau o victorie coplesitoare a Blocului. 
Desi Statelele Unite si Marea Britanie au denuntat alegerile ca fiind nereprezentative pentru vointa poporului romin si au invinuit guvernul Groza ca nu si-a respectat promisiunea de a organiza alegeri libere , nici una dintre ele nu era pregatita sa mearga mai departe in sprijinul celor pe care , mai inainte, ii incurajase sa se opuna presiunilor comuniste si sovietice.
Aceste alegeri au reprezentat sfirsitul incercarilor celor trei aliati din timpul razboiului de a hotari impreuna situatia Rominiei.Dupa aceasta data,influenta occidentala asupra cursului evenimentelor din Rominia practic a incetat.
Noul guvern,care s-a instalat in urma alegerilor, la 1 decembrie 1946, era prezidat de Petru Groza si dominat de comunisti, care detineau toate ministerele importante.El se confrunta cu probleme imense.Una dintre cele mai urgente era redresarea economiei dupa razboi,pentru ca agricultura ,industria si intreaga infrastructura economica suferise mari distrugeri si pierderi in timpul celor aproape patru ani de razboi. 
O povara in plus economia romineasca era prezenta coplesitoare a Uniunii Sovietice. Plata despagubirilor ,in care se includeau alimente si materii prime de toate felurile, prada de razboi, in special echipament industrial si obligatia de a furniza armatelor sovietice din teren tot felul de bunuri au secatuit tara de resurse de care avea mare nevoie pentru propria redresare economica. 
Autoritatile sovietice isi faceau rechizitiile fara a lua in considerare capacitatea Rominiei de a le furniza. In acelasi timp, in perioada de dupa razboi,guvernul sovietic era hotarit sa monopolizeze productia romineasca si comertul exterior printr-o serie de tratate pe termen lung.
In prima jumatate a anului 1947, Partidul Comunist a actionat pentru a-si mari controlul asupra tuturor ramurilor economiei.Planificarea si conducerea centralizata erau la ordine zilei si toate masurile pe care le-au luat s-au dovedit a fi doar faza premergatoare in vederea nationalizariii industriei pe care s-au dovedita fi doar faza pregatitoare in vederea nationalizarii industriei si colectivizariii agriculturii.Transformarea economiei rominesti in conformitate cu modelul sovietic a fost insotita de integrarea ei in blocul sovietic 
In viata politica ,comunistii erau hotariti sa eliminea ceea ce ramasese din opozitie.Uniunea Sovietica urmarea sa distruga influenta democratiilor occidentale prin inlaturarea reprezentantilor celor mai de frunte ai acestora din viata politica. 
Partidul a actionat cu rapiditate pentru a transforma Rominia,urmind modelul sovietic si folosind normele si practicile staliniste.Nationalizind inteprinderile industriale, a bancilor si a societatilor de asigurari a minelor si a inteprinderilor de transport , in iunie 1948 , nu numai ca a permis introducerea planificarii centralizate cantitative, ci si distrugerea bazei economice a celor stigmatizati ca dusmani de clasa. Confiscind micile proprietati agricole si amenitindu-i pe proprietari fara inconjur, agricultura a pus probleme din ce in ce mai complexe. La 2 martie 1949, proprietatea asupra pamintului a fost luata complect din miimile particularilor.Acesta a pemis lichidarea ramasitelor fostei clase mosieresti si a chiaburilor, echivalent al termenului kulak, definind tarani instariti, aceia care angajau forta de munca sau isi inchiriau propriile masini, indiferent de marimea proprietatilor lor.Distrugerea partidelor de opozitie a fost urmata de lichidare presei lor, astfel ca mijloacele de informare publica au intrat total sub controlul statului.Bibliotecile si librariile au fost epurate de titlurile necorespunzatoare din punct de vedere politic , activitatile ziaristilor,scriitorilor, artistilor si muzicienilor au fost puse sub controlul Sectiei de Agitatie si Propaganda a Comitetului Central al Partidului.Nimic nu putea fi publicat, jucat sau interpretat fara aprobare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Raporturilor Politico-Juridice in Spatiu Romanesc dupa 1945 - Aspecte Politice, Sociale si Juridice ale Prabusirii Comunismului in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!