Evoluția Istorică Și Instituțională A Sistemului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O Europa a murit in 1945, strivita sub ruinele natiunilor invinse sau eliberate de invingatori si eliberatori deveniti intre timp cele doua super-puteri mondiale. Ideea europeana iese atunci din norii grosi unde fusese exilata in secolol al XVI-lea si cunoaste un inceput partial, limitat si circumspect de incarnare. A fost necesara moartea Europei Timpurilor moderne ca sa existe o prima vointa de nastere europeana.

Aceasta prima incarnare a unei idei europene meta-nationale are ca motor vointa vitala de a exorciza spectrul Amenintarii vechi si cel al Amenintarii noi. Spectrul Germaniei naziste planeaza inca la sfarsitul anilor 40. Germania nazista dorise sa integreze Europa sub cucerirea sa; este necesara integrarea Germaniei in Europa pentru a evita orice noua cucerire. Mai mult, trebuie exorcizat spectrul razboaielor care inundasera lumea avand ca sursa conflictele intereuropene, in primul rand antagonismul franco-german. Iata de ce primul nucleu al noiii Europe se constituie prin cuplul franco-german. Desi problema este arzatoare si urgenta, edificarea primei Europe nu gaseste decat putini zidari si putin ciment. Federalismul european fusese intotdeauna o idee lipsita de consistenta. La inceputul secolului, Nationalismul si Inernationalismul se amplificasera si, atat separat cat si impreuna, inabusisera prea fragila idee de federatie europeana.

Noua constiinta europeana nu este noua in sensul unui nou tablou sau noilor filosofi. Ea este legata de dezvoltarea unui nou curs al istoriei, care avea sa se dezvaluie progresiv constiintelor in anii 60- 80. S-a produs mai intai o dezagregare rapida a antagonismului secular dintr Franta si Germania care, prin trei razboaie succesive, intretinuse dusmanii in aparenta de nestins. O dezintegrare a sovinismelor nationale se manifesta evident in anii 60- 80, si apar chiar simpatii intre francezi si germani. Un sondaj SOFRES indica faptul ca 22% dintre francezi ii simpatizau pe germani in 1974 si 57% in 1984. Din dusmani ereditari, germanii s-au transformat in vecini, apoi in parteneri. Desigur, mai exista antipatii, indiferente ce apar in paralel cu simpatiile, si nu se poate vorbi despre fratenitate. Dar s-a intamplat ceva colosal, daca ne gandim la agresivitatea fantastica din anii 1914-1918 si 1939-1945: vulcanii hipersovini si nationalisti din europa de vest sunt acum adormiti. De ce? Mai intai, pentru ca Europa s-a instalat in noile conditii geo-strategice determinate de cel de-al doilea razboi mondial. Consecinta a fost disparitia amenintarilor intereuropene si cresterea amenintarilor extraeuropene.

Fara a-si pierde identitatea, natiunile europene au cunoscut echivalentul unei reorganizari cromozomice sub influenta, mai intai, a razboiului (mai ales in cazul marilor invinsi), apoi a evolutiilor de dupa razboi, incepand cu formidabila dezvoltare socio-economica. Franta abandoneaza maltusianismul economic ce o caracteriza de mai multe decenii pentru a se lansa in extinderea pe ...

Bibliografie:

Colectiv, Dictionar enciclopedic, vol. I, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993.

Edgar Morin, Gandind Europa, Editura Trei, 2002.

Pascal Fontaine, Constructia Europeana de la 1945 pana in zilele noastre, Editura Institutul european, 1998.

L' ABC du droit communautaire, Cinquieme edition, Direction Generale, de l' education et de la culture, 1999.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Istorica Si Institutionala A Sistemului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 137 cuvinte
Nr caractere:
39 099 caractere
Marime:
34.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
evolutie, sistem
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!