Evolutia Drogurilor si a Utilizarii Lor

Extras din referat Cum descarc?

Consecintele medicale, socio-economice, culturale si politice nefaste ale consumului si traficului de stupefiante potenteaza din cele mai vechi timpuri eforturile pentru stoparea acestui fenomen.
Transformarile radicale ale societatii de-a lungul istoriei sale, evolutia mijloacelor de productie si aparitia noilor tehnologii, crearea si dezvoltarea continua ale retelelor de cai de comunicatie intercontinentala, necesitand perioade de timp din ce in ce mai reduse pentru parcurgerea distantelor, au determinat extinderea ,,anatemei" drogurilor la nivel mondial, nici o natiune nemaiputandu-se considera aparata de efectele distructive ale stupefiantelor.
Consolidarea structurilor crimei organizate, care - functionand in mod similar unei entitati economice legale, dar in domenii ale cerintei de marfuri si servicii prohibite de catre societate prin norme juridice - trebuie sa fie competitiva pentru a se autoproteja, si-a gasit expresia in acutizarea fenomenului traficului ilicit de stupefiante, in ciuda repetatelor si a tot mai deselor incercari ale comunitatii internationale de elaborare a unor strategii eficiente de lupta in vederea prevenirii si a combaterii acestui flagel.
Internationalizarea activitatilor infractionale a provocat aparitia unor noi grupari organizate care, in loc sa lupte intre ele pentru impunerea dominatiei lor asupra unui anumit teritoriu, isi unesc fortele, urmand modelul fuzionarilor care opereaza in cadrul economiei ilicite.
Contextul geopolitic si social al Romaniei, aflata la rascrucea principalelor rute de trafic de droguri intre orient si Vestul Europei (pe ,,drumul balcanic" Turcia - Bulgaria - Romania - Europa occidentala, prelungire a caii africane Egipt - Iran si Irak - Turcia; pe ruta baltica Letonia, Estonia  si Lituania - Romania si Polonia    - Germania; pe calea asiatica China - Rusia - Ucraina - Republica Moldova           - Romania; pe calea Americii de Sud de unde vine cocaina pe cale maritima, prin Mediterana, si pe cale aeriana, prin aeroportul Otopeni), este marcat de dificultatile inerente perioadei de tranzitie prelungita intre sistemele economice de stat centralizate  si crearea mecanismelor specifice economiei de piata.
Izolarea timp de multi ani, prin constrangeri politice si economice, a Romaniei, una dintre rarele zone de pe mapamond care nu prezinta in cultura ei traditionala modele de comportament care sa includa consumul de droguri, criza economica si larga deschidere a frontierelor statale ce faciliteaza tranzitul in continua crestere al persoanelor, marfurilor si serviciilor pe teritoriul statului roman sunt factori ce favorizeaza traficul si consumul de stupefiante in tara noastra.
Situatia actuala a cresterii in progresie geometrica de la an la an a numarului consumatorilor si a cantitatilor de droguri confiscate tinde sa se transforme intr-un fenomen social spre al carui control trebuie sa se indrepte toate actiunile organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale specializate, precum si rezultatele cooperarii cu institutiile si organismele Uniunii Europene si ale Organizatiei Natiunilor Unite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Drogurilor si a Utilizarii Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!