Evolutia Doctrinei cu Privire la Notiunea de Domeniu Public

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Reflectarea notiunii de domeniu public in primele Constititii ale Romaniei
1.1.1. Constitutia din 1866
Constitutia din 1866 a intrat in vigoare la data sanctionarii ei de catre principele CaroI, adica la 30 iunie 1866 si a fost abrogata la data de 28 martie 1923, odata cu promulgarea Constitutiei care i-a urmat.
Potrivit dispozitiei inscrisa in art. 19, proprietatea de orice natura precum si toate creantele asupra statului sunt sacre si neviolabile.
In alineatele urmatoare se prevedea ca legile existente cu privire la alinierea si largirea strazilor din comune, precum si a malurilor apelor ce curg prin sau pe langa comune, raman in vigoare.
De asemenea, in conformitate cu norma cuprinsa in alineatul final al aceluiasi articol "libera si neimpiedicata intrebuintare a raurilor navigabile si flotabile, a soselelor si a altor cai de comunicare este de domeniul public".
Rezulta de aici ca legiuitorul constituant roman a inteles sa stabileasca regimul domenial, recunoscand aplicabilitatea unor acte normative anterioare, indeosebi a Regulamentelor Organice pe care jurisprudenta continua sa le invoce tn diversele sale solutii.
Ca si autorii Codului civil din 1865, legiuitorul constitutional nu a definit, insa, continutul notiunii de domeniu public.
Prin Legea din 10 iunie 1884 adoptata de Parlamentul Romaniei la initiativa lui I.C. Bratianu a fost instituit Domeniul Coroanei.
Articolul 5 al legii declara imobilele din domeniul Coroanei inalienabile si imprescriptibile. Ca atare, ele nu puteau fi vandute, schim-bate, donate, ipotecate sau grevate de sarcini. Administrarea lor revenea unui ingrijitor numit si remunerat de Coroana si care nu avea calitatea de functionar public. 
Domeniul Coroanei coexista asadar, alaturi de domeniul public al statului, judetelor si comunelor, fiind supus unui regim juridic special. El nu se confunda cu bunurile ce constituiau proprietatea privata a suveranului, dobandite prin mijloace de drept civil.
1.1.2. Constitutia din 1923
Constitutia din 1923 a fost sanctionata de Regele Ferdinant I cu Decretul Regal nr.1360 din 28martie 1923, contrasemnat de Presedintele Consiliului de Ministri, Ion I.C. Bratianu si de 14 ministri.
In articolul sau 20, aceasta Constitutie stabilea urmatoarele:
"Caile de comunicatie, spatiul atmosferic si apele navigabile si flotabile sunt de domeniul public.
Sunt bunuri publice apele ce pot produce forta motrice si acele ce pot fi folosite in interes obstesc. 
Drepturile castigate se vor respecta sau se vor rascumpara prin expropriere pentru caz de utilizare publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire.
Legi speciale vor determina limita in care toate drepturile de mai sus vor putea fi lasate in folosinta proprietarilor, modalitatile exploatarii, precum si despagubirile cuvenite pentru utilizarea suprafetei si pentru instalatiile in fiinta.
Constatam din enuntarea acestui text constitutional, ca nici legiuitorul constituent de la 1923 nu a dat o definitie notiunii de domeniu public, limitandu-se la o enumerare a dependintelor acestuia.
1.1.3. Constitutia din 1938
Constitutia din 1938 a intrat in vigoare dupa supunerea ei la plebiscit in ziua de 24 februarie 1938 si promulgarea prin Decret Regal.
Astfel, potrivitart. 16 alin. 3, "bunurile care fac parte din domeniul public sunt administrate si nu pot fi instrainate decat dupa regulile si cu formele stabilite prin lege".
In conformitate cu art. 17, "zacamintele miniere precum si bogatiile de orice natura ale subsolului sunt proprietatea Statului. Se excepteaza masele de roci comune, carierele de materiale de constructii si depozitele de turba, fara prejudiciul drepturilor dobandite de Stat pe baza legilor anterioare. O lege a minelor va determina normele si conditiunile de punere in valoare a acestor bunuri, va fixa drepturile proprietarului care vor fi de cel putin 50% din redeventa si din pretul la hectar al concesiunii si va arata, totodata, putinta si masura in care acestia vor participa la exploatarea acestor bogatii."
In sfarsit, prin norma cuprinsa in art. 18 al Constitutiei s-a prevazut ca "Drumurile mari si mici, ulitele care sunt in sarcina Statului, Judetelor, Municipiilor si comunelor, fluviile si raurile navigabile sau plutitoare, tarmurile, adaugirile catre mal si locurile de unde s-a retras apa marii, porturile naturale sau artificiale, malurile unde trag vasele, spatiul atmosferic si indeobste toate bunurile care nu sunt proprietate particulara, sunt considerate ca dependinte ale domeniului public".
In sistemul Constitutiei din 1938, proprie!tatea publica si domeniul public aveau aceeasi sfera, adica sfera proprietatii publice, cuprinzand si proprietatea de stat, in care statul nu aparea ca titular in conditii identice cu particularii, respectiv ca o persoana juridica de drept privat, ci numai ca persoana juridica de drept public


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Doctrinei cu Privire la Notiunea de Domeniu Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!