Evolutia Constructiei Comunitare Europene

Extras din referat Cum descarc?

1. Istoricul ideii de Europa unita
Ideea unei Europe unite este veche si are radacini adanci in istoria continentului european, aceasta luand in contur sub forme diferite de-a lungul trecerii timpului. Conform istoricului francez Jean-Baptiste Duroselle, in demersul timpului au fost incercate patru tipuri de proiecte cu relevanta comunitara, respectiv: unitatea de forta, unitatea dupa un principiu, unitatea in diversitate si unitatea prin acord reciproc, acestea intrepatrundu-se pe alocuri.
Antichitatea greaca a creat primele forme de unitate si cooperare, in aceasta perioada luand nastere Liga de la Delos si Liga din Peloponez , ambele creatii politice imbracand forma unor confederatii. Dupa disparitia acestora, noua putere a Romei, bazandu-se pe o politica de permanenta expansiune, a reusit sa creeze cel mai vast si compact imperiu al antichitatii, una din cele mai unitare si durabile formatiuni statale din istoria omenirii .
Modelul roman avea sa fie pentru multe secole o tinta in ceea ce priveste refacerea, fie si partiala, a unitatii continentale europene, implinita vremelnic de imparatii Carol cel Mare sau Otto I.
O alta forma de unitate continentala a fost cea crestina. Daca odata cu Edictul de la Milano (313 e.n.) crestinismul a devenit o religio licita egala in drepturi cu celelalte culte din Imperiul Roman, prin Edictul de la Tesalonic, aceasta a devenit religie de stat obligatorie pentru toti supusii Imperiului. Astfel crestinismul a evoluat sub semnul ideii de unitate, continuand sa fie sustinuta si promovata chiar si dupa Marea Schisma din anul 1054, biserica functionand ca o prima structura paneuropeana.
In contextul afirmarii statelor nationale s-a simtit nevoia unui liant mai puternic decat cel religios care sa uneasca statele europene. Astfel, incepand cu secolul al XVIII-lea a inceput sa se contureze ideea formularii unor noi proiecte de asigurare a pacii si unitatii Europei prin reorganizarea ei radicala.
Mai tarziu, Victor Hugo afirma ca: ,,Europa are nevoie de o nationalitate europeana'', iar intr-un mesaj adresat Congresului Pacii de la Lungano, scria: ,,Cu siguranta acest lucru formidabil, republica europeana, o vom avea. Vom avea aceste State Unite ale Europei care vor incorona lumea veche''.
Visul acesta a fost insa spulberat de izbucnirea primului razboi mondial, care a infirmat iluziile si sperantele pacifismului internationalist, efectele conflagratiei depasind cele mai pesimiste previziuni .
Asadar, la aproape o suta de ani de la razboaiele napoleoniene, care pustiisera ani indelungati batranul continent, marele razboi lasa Europa in ruine, cu importante pierderi de vietii omenesti, cu grave probleme economice si sociale .
Din dorinta statelor de a coopera pentru a preveni repetarea unei catastrofe de amploarea primului razboi mondial, la Conferinta de pace de la Paris, s-a hotarat infiintarea Societatii Natiunilor, ale carei principii fundamentale au fost formulate in sedinta plenara a Confederatiei, la 25 ianuarie 1919, aratandu-se ca: ,, Este esential, pentru mentinerea statutului mondial pe care natiunile asociate au cum al stabili, sa se creeze o Societate a Natiunilor, organ de cooperare internationala care va asigura indeplinirea obligatiilor internationale si se va oferii garantii contra razboiului'' .
In perioada celui de-al doilea razboi mondial, in mai multe tari europene au aparut manifestari ale unor idei de unificare europeana. In anul 1944, reprezentantii miscarilor europene de rezistenta, reuniti la Geneva (Elvetia), au elaborat un program european care statua ca realizarea unei Europe prospere, democratice si panifice sub forma unei reuniuni de state suverane, separate prin frontiere politice si vamale este imposibila, afirmand ca doar o federatie europeana ar putea inlatura cauzele celor doua razboaie mondiale.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a luat insa nastere o noua forma de speranta. Intre 1945 si 1950, cativa oameni de stat, precum Winston Churchill, Robert Schuman, Alcide de Gasperi s-au hotarat sa convinga cetatenii de necesitatea intrarii intr-o era noua, cea a unei organizari structurate a Europei Occidentale, bazata pe interese comune si fondate pe tratate, care ar garanta statul de drept si egalitatea intre toate tarile membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Constructiei Comunitare Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!