Evaziunea Fiscala

Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul de evaziune fiscala
Evaziunea fiscala constituie la momentul prezent un fenomen economic si social complex. Este imperios necesar, pentru toate statele lumii, ca urmarile nocive ale acestui fenomen sa fie limitate, micsorate, sa-si piarda din anvergura, in conditiile in care a devenit clar pentru toata lumea ca ele nu pot fi eradicate. Evaziunea fiscala are un efect direct si neintarziat asupra nivelurilor incasarilor fiscale, fapt ce conduce nemijlocit la dezechilibre in mecanismele pietei, precum si la imbogatirea, in mod ilicit, a practicantilor acestei metode de inselaciune ce afecteaza statul si in ultima instanta, pe fiecare dintre noi, contribuabili onesti. Existand mai multe interpretari, denumiri si acceptiuni ale acestui fenomen, este normal ca el sa fie si greu de definit. Sunt utilizate sintagme de genul "frauda, frauda ilegala, evaziune internationala, frauda legala, frauda prin lege, economie subterana". Nu doar terminologia constituie un element de confuzie, ci si legea ambigua, granita dintre licit si ilicit fiind foarte fragila.
In literatura de specialitate se incearca gasirea unei definitii care ar cuprinde toata complexitatea fenomenului de evaziune fiscala cum ar fi : 
evaziunea fiscala reprezinta totalitatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag total sau partial averea lor de la obligatiunile prevazute de legislatia fiscala - reprezinta sensul larg al notiunii ;
sub un alt aspect, mai ingust, (se refera la ocolirea pe cale legala a prevederelor fiscale) evaziunea fiscala ar reprezenta sustragerea intentionata de la executarea obligatiei fiscale, comisa nu prin incalcarea directa a normei fiscale concrete, ci prin evitarea intentionata, prin ocolirea acesteea prin intermediul unor actiuni si acte simulate si numai aparent reale;
alta definitie (de asemenea incompleta ) - evaziunea fiscala reprezinta sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile ;
evaziunea fiscala ar fi sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor unitatilor administrativ-teritoraile de catre contribuabilii persoane fizice si juridice ;
si in sfarsit, evaziunea fiscala reprezinta actiunile bine orientate ale contribuabilului, care-i permit sa evite sau sa reduca intr-o masura sau alta platile sale obligatorii la buget (impozitele si taxele).
Intr-o definitie mai complexa, conform Legii 241/2005, evaziunea fiscala este prezentata ca fiind: "sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetelor asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane si straine, denumite contribuabili..."
Evaziunea fiscala a fost intotdeauna activa si ingenioasa pentru ca fiscul lovind indivizii in averea lor, ii atinge in cel mai sensibil interes: interesul banesc. Evaziunea fiscala este rezultanta logica a defectelor si a inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a metodelor si modalitatilor defectuoase de aplicare, precum si neprevederii si nepriceperii legiuitorului, a carei fiscalitate excesiva este tot asa de vinovata ca si cei pe care provoaca prin aceasta la evaziune.
Cand sarcinile fiscale apasa prea greu asupra unei materii impozabile, aceasta tinde sa evadeze. Este vechea regula a lui Sismondi si anume ca impozitul nu trebuie niciodata sa puna pe fuga materia pe care o loveste, el trebuie sa fie cu atat mai moderat cu cat aceasta bogatie este de o natura mai fugitiva.
Exista o psihologie a contribuabilului de a nu plati niciodata decat ceea ce nu poate sa nu plateasca. Dar spiritul de evaziune fiscala naste si din simplul joc al interesului, oricare ar fi cota impozitului pus in sarcina, el nu este decat o forma a egoismului si cupiditatii omenesti. 
Natura omeneasca are totdeauna tendinta sa puna interesul general in urma interesului particular; ea este inclinata sa considere impozitul mai mult ca un prejudiciu decat ca o legitima contributie la cheltuielile publice si sa vada intotdeauna cu ochi rai pe acela care vrea sa-i micsoreze patrimoniul.
Spiritul antifiscal a fost la inceput manifestat in principal de catre contribuabilii de la orase deoarece taranimea, ca o clasa sociala cu o traditie fiscala creata de sute de ani a fost si a ramas un bun contribuabil. Din pacate oricate legi privind represiunea evaziunii fiscale ar aparea, aceasta imperfectiune nu va putea niciodata sa fie eradicata complet, mai ales in aceasta perioada de tranzitie spre economia de piata cand, evaziunea fiscala, alaturi de coruptie este fenomenul economic si social cel mai mediatizat.
Ea va putea fi doar atenuata atat prin masuri coercitive, printr-o educatie fiscala a tuturor categoriilor de contribuabili, printr-o politica fiscala adecvata, toate insa pe fondul unei relansari economice a intregii economii.
2. Cauzele evaziunii fiscale
Cel mai important motiv pe care il are in vedere contribuabilul roman atunci cand doreste sa diminueze impozitele si taxele datorate statului este tocmai marimea exagerata a acestor impozite si taxe; deci presiunea fiscala este o cauza determinanta a evaziunii fiscale.
La prima vedere presiunea fiscala in Romania este relativ redusa in comparatie cu cea din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, dar datorita contributiilor sociale ridicate, datorita birocratiei, instabilitatii legislative si coruptiei Romania este departe de a fi un paradis fiscal.
Astazi patronii romani au cheltuieli totale de aproximativ 1.900 de euro pentru a oferi unui salariat un salariu net de 1.000 de euro, mai mult cu peste 300 de euro decat in Bulgaria, din cauza cheltuielilor mari cu asigurarile sociale (43,5% datorate de angajator si angajat). Totusi, cheltuielile totale pentru 1.000 de euro salariu net s-au redus insa foarte mult fata de anul 2004, cand erau de 2.900 de Euro, ca urmare a introducerii cotei unice de 16% a impozitului pe venit.
Chiar daca impozitul pe salariile mari a scazut de la 40% la 16% prin introducerea cotei unice, contributiile sociale sunt motivul pentru care salariile mari ocolesc procedurile formale, o mare parte din salariatii cu venituri mari au un minim ,,trecut in cartea de munca".
Din acest motiv firmele au inventat initial folosirea microintreprinderilor ca un compromis intre acordarea de salarii mari si pastrarea procedurilor in limite legale. Metoda preferata era folosirea microintreprinderilor de management si consultanta cu un singur angajat.
Din anul 2007, desi impozitul pe veniturile microintreprinderilor scazuse de la 3% la 2% premisele ca microintreprinderile sa fie utilizate in continuare pentru plata salariilor au scazut deoarece Codul Fiscal modificat prevedea ca microintreprinderile vor beneficia de impozitul de 2% pe cifra de afaceri doar daca au majoritatea veniturilor din productie, nu din servicii cum ar fi consultanta si managementul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziunea Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!