Europa - istorie politică a UE

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Tratatul de la Maastricht stabileste obiectivele si competentele Uniunii Europene. Uniunea Europeana are anumite obiective: dezvoltarea in mod constant a unei uniuni mai puternice a tarilor europene si promovarea progresului economic si a echilibrului social, in special prin crearea unui spatiu fara frontiere interne, prin consolidarea conexiunii economice si sociale si prin crearea uniunii economiei monetare si economice, afirmand identitatea sa la scara internationala, de catre o comunitate comuna de aparare, consolidand protectia intereselor si drepturilor cetatenilor, dezvoltand o cooperare stransa in afacerile juridice si interne.
Europa -  istorie politica a UE
Uniunea Europeana (UE) este o uniune economica si politica, care cuprinde 28 de tari europene. Ea are o populatie de 508 milioane de oameni, 24 de limbi oficiale si de lucru si aproximativ 150 de limbi regionale si minoritare. 
Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) si din Comunitatea Economica Europeana (CEE), formata din sase state in 1951 - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Aceste tari s-au unit pentru a pune capat razboaielor care au devastat continentul european si s-au inteles sa imparta controlul asupra resurselor naturale necesare in razboi (carbunele si otelul).
Membrii fondatori ai CECO, au stabilit ca acest proiect european se va dezvolta nu doar pentru a avea resurse comune sau a preveni diverse conflicte in regiune. Asa ca, Tratatul de la Roma din 1957, a creat Comunitatea Economica Europeana (CEE), care a consolidate relatiile politice si economice intre cele sase state fondatoare. De atunci pana astazi acest tratat a trecut printr-o serie de modificari, iar aderarea altor state a facut ca aceasta uniune sa creasca si sa se dezvolte in diverse domenii devenind Uniunea Europeana de astazi.
Competentele Uniunii Europene sunt conferite printr-o serie de tratate internationale pentru statele sale membre. Statele membre recunosc ca, prin adoptarea si punerea in practica a acestor principii fiecare stat si-a asigurat si aparat propria suveranitate, dar si o prosperitate economic intr-un mediu linistit si sigur. UE a avut la baza o serie de principii pe care toate statele membre trebuie sa le respecte:
1. Respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
2. Respectarea si egalitatea in fata legii
3. Respectarea principiilor de suveranitate
4. Principiile economiei de piata libere
5. Principiilor bunei guvernari si de combatere a coruptiei
6. Principiile de protectie a mediului
7. Principiile pacii si stabilitatii la nivel regional si international
Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Conform legislatiei UE, legea se afla deasupra politicii si a intereselor nationale, toate sunt supuse acesteia, inclusive si liderii nationali si politicienii.
Legile UE afecteaza anumite aspecte ale suveranitatii statelor membre. Cu toate acestea, in toate aceste cazuri, statele membre au transferat in mod voluntar parti din suveranitatea lor catre institutiile europene pentru a construi o Europa mai puternica si mai eficienta. Statele UE recunosc ca le este mai bine sa lucreze impreuna decat ca state independente si inafara UE.
Inima UE, este piata unica europeana. Aceasta este o zona economica cu politici comune privind reglementarea produselor, precum si libertatea de miscare a bunurilor, capitalului, serviciilor si fortei de munca. Acest lucru a adus avantaje semnificative pentru intreprinderile europene prin asigurarea unui mediu concurential echitabil pentru toti si un set de norme si standarde comune.
De fapt, aceasta piata unica se extinde dincolo de UE si include alte trei state care nu sunt membre : Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Republica Moldova negociaza in prezent un Acord de Asociere, care cuprinde un Acord Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb, pentru a oferi tarii noastre un acces mai mare la piata unica a UE.
In ceea ce priveste parintii fondatori ai Uniunii Europene, ii amintim pe Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Beyen, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak si Altiero Spinelli, lideri vizionari au inspirat crearea Uniunii Europene in care traim astazi. Fara energia si motivarea lor, nu ne-am putea bucura de acest spatiu de pace si stabilitate cu care ne-am obisnuit. De la luptatori din rezistenta pana la avocati, parintii fondatori au fost un grup eterogen de oameni cu acelasi ideal: o Europa unita, pasnica si prospera. Pe langa parintii fondatori mentionati mai sus, multe alte persoane au construit si inspirat proiectul European. 
Scurt istoric al formarii Uniunii Europene 
1945 - 1959: O Europa pasnica - inceputurile cooperarii
Uniunea Europeana a fost creata pentru a se pune capat numarului mare de razboaie sangeroase duse de tari vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1950, tarile europene incep sa se uneasca, din punct de vedere economic si politic, in cadrul Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, pentru a asigura o pace durabila. Cele sase tari fondatoare sunt Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Anii 1950 sunt marcati de Razboiul Rece dintre Est si Vest. In Ungaria, manifestarile de protest din 1956 indreptate impotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. In 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta si sub denumirea de ,,piata comuna".
1960 - 1969: O perioada de crestere economica
Anii 1960 sunt benefici pe plan economic si datorita faptului ca tarile UE inceteaza sa mai aplice taxe vamale in cadrul schimburilor comerciale reciproce. Ele convin, in aceeasi perioada, sa exercite un control comun asupra productiei de alimente. Intreaga populatie beneficiaza, acum, de suficiente alimente si in curand se inregistreaza chiar un surplus de produse agricole. Luna mai a anului 1968 a devenit celebra datorita miscarilor studentesti care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbarile aparute la nivelul societatii si al comportamentului vor ramane apoi asociate cu asa-numita ,,generatie '68".
1970 - 1979: O comunitate in crestere - primul val de extindere
Danemarca, Irlanda si Regatul Unit adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 1973, numarul statelor membre ajungand, astfel, la noua. Desi de scurta durata, brutalul razboi arabo-israelian din octombrie 1973 provoaca o criza energetica si probleme economice in Europa. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfarsit odata cu caderea regimului Salazar din Portugalia, in anul 1974 si cu moartea generalului Franco in Spania, in 1975. Prin intermediul politicii sale regionale, UE incepe sa transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea infrastructurii in zonele mai sarace. Creste influenta Parlamentului European asupra afacerilor europene -  in 1979, pentru prima oara, cetatenii europeni pot alege membrii acestuia prin vot direct. Lupta impotriva poluarii se intensifica in anii 1970. UE adopta norme de protectie a mediului si introduce, pentru prima data, principiul ,,poluatorul plateste".


Fisiere in arhiva (1):

  • Europa - istorie politica a UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. AVRAM, Ion, Uniunea Europeana si aderarea Romaniei, Ed. Sylvi, Bucuresti, 2001. 
2. BARNA, Radu Cristian, Dezvoltare regionala in Europa, Ed. Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj Napoca, 2007.
3. BIBERE, Octav, Uniunea Europeana intre real si virtual, Ed. ALL Educational, Bucuresti,
1999.
4. CHIVU, Gabriela, Organizatii interstatale contemporane, Ed. Argonaut, Cluj Napoca, 2002. 
5. LEICU, Corina, Drept comunitar, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1998. 
6. PUSCAS, Vasile, Negociind cu Uniunea Europeana, Vol. I-VI, Ed. Economica, Bucuresti, 
2003.
7. VESE, Vasile, Adrian IVAN (coord.), Tratatul de la Nisa, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2001. 
8. VESE Vasile, Adrian IVAN, Istoria integrarii europene, Presa Universitara Clujeana, Cluj 
Napoca, 2001.
9. ZAPARTAN, Liviu Petru, Constructia europeana, Ed. Imprimeriei de Vest, Oradea, 2000. 
10. Portalul Uniunii Europene Page n.d. http://europa.eu/index_ro.htm 
11. Portalul Uniunii Euopene Treaty of Lisbon Page n.d. http://europa.eu/lisbontreaty/index_en.html
12. Consiliul Europei, Biroul de informare Bucuresti Page n.d. http://www.coe.ro/.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!