Eurojust

Extras din referat Cum descarc?

In preocuparea de a imbunatatii cooperarea intre state in lupta comuna impotriva criminalitatii, Consiliul Uniunii Europene ( denumit in continuare Consiliul) a decis infiintarea unui organism comunitar cu competente in urmarirea si investigarea infractiunilor care privesc cel putin doua state membre .
Actul oficial prin care s-a constituit Eurojust este Decizia 2002/187/JAI a Consiliului din 28 februarie 2002, act precedat de conferinta de la Tampere (1999), in cadrul careia s-a propus instituirea unui organism avand ca obiectiv coordonarea activitatilor desfasurate de autoritatile nationale in vederea urmaririi unor infractiuni care aduceau atingere ordinii juridice din cel putin doua state membre. In cursul anului 2000 au fost elaborate mai multe documente oficiale, printre care o initiativa a Germaniei, o initiativa comuna a Portugaliei, Frantei, Suediei si Belgiei, precum si un comunicat prin care Comisia Europeana (in continuare Comisia) isi ajunta pozitia fata de Eurojust.
In decembrie 2000 a avut loc la Nisa o conferinta la cel mai inalt nivel in cadrul careia sefii de state si de guverne au hotarat amendarea art.31 al Tratatului care instituia Uniunea Europeana, introducand atat notiunea de "Eurojust", precum si sarcinile acestui organism. In decembrie 2001 Consiliul European intrunit la Laeken a decis ca Eurojust sa aiba ca sediu temporar orasul Haga, pentru ca mai apoi Haga sa ramana resedinta definitiva a Eurojust (2003).
Eurojust este un organism specializat al Uniunii Europene si are personalitate juridica. 
In legatura cu investigarea si urmarirea faptelor periculoase Eurojust are competente in coordonarea activitatilor autoritatilor competente ale diferitelor state implicate precum si in desfasurarea unei largi cooperari judiciare internationale, ca si in sprijinirea statelor in lupta impotriva criminalitatii organizate si in solutionarea cererilor de extradare.
Infiintarea Eurojust a constituit un raspuns la greutatile intampinate de statele membre in cooperarea lor in lupta impotriva criminalitatii, in masura in care acest fenomen depasea granitele unui stat. Statele membre puteau colabora cu Eurojust prin schimbul de informatii, dar cu conditia sa fi incheiat in prealabil un acord de colaborare cu acest obiectiv. Romania a incheiat un asemenea acord de colaborare cu Eurojust inca din anul 2006.
In decizia Consiliului de instituire a Eurojust din 28 februarie 2002, se mentioneaza urmatoarele: "este necesara imbunatatirea cooperarii judiciare intre statele membre, mai ales in ce priveste activitatea organizatiilor criminale transnationale; imbunatatirea efectiva a cooperarii judiciare intre statele membre implica adoptarea imediata de masuri structurale la nivel european pentru a facilita o coordonare optima a activitatilor de investigare si urmarire a infractiunilor care se intinde pe teritoriile mai multor state ale Uniunii Europene, cu respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale".
In scopul consolidarii luptei impotriva formelor grave de infractionalitate, la initiativa Comisiei cu avizul Parlamentului European si al Curtii de Conturi, Eurojust va beneficia de o subventie de la bugetul general al Uniunii Europene. Cheltuielile Eurojust finantate din bugetul general sunt gestionate in conformitate cu regulile si procedurile comunitare aplicabile bugetului general al Uniunii Europene (in temeiul art.41 al.4 din Tratatul privind Uniunea Europeana).
Stabilirea bugetului se face in fiecare an, pe baza unui proiect intocmit de directorul administrativ, in calitate de ordonator; acesta evalueaza situatia incasarilor si cheltuielilor pentru exercitiul financiar urmator. Directorul administrativ, actionand sub autoritatea Colegiului Eurojust si a Presedintelui acestuia, transmite Parlamentului European, la cererea acestuia din urma (in conformitate cu art.146 al.3 din regulamentul financiar general) orice informatie necesara bunei desfasurari a procedurii de descarcare contabila pentru exercitiul respectiv.
Fiecare dintre cele 27 de state membre isi detaseaza la Haga un reprezentant de nivel superior, care sa lucreze la Eurojust. Membrii nationali sunt de profesie procurori, judecatori sau ofiteri de politie cu o competenta echivalenta, avand o bogata experienta profesionala.
Impreuna coordoneaza activitatea autoritatilor nationale, in fiecare faza a cercetarii si urmaririi penale. Se ocupa, de asemenea, de solutionarea impedimentelor si problemelor practice generate de diferentele dintre sistemele juridice din statele membre.
Membrii nationali sunt ajutati in munca lor de adjuncti, asistenti si experti nationali detasati. In cazul in care Eurojust a incheiat cu un stat tert un acord de cooperare, respectivul stat poate detasa la Eurojust un magistrat de legatura. In prezent, la Eurojust lucreaza magistrati de legatura din Croatia, Norvegia si SUA. De asemenea, potrivit unor dispozitii europene mai recente, Eurojust poate trimite magistrati de legatura in state terte.
Totodata, in cadrul Eurojust isi au sediul secretariatul Retelei Judiciare Europene, secretariatul Retelei europene a punctelor de contact privind persoanele responsabile de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, precum si secretariatul Retelei pentru Echipele comune de ancheta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eurojust.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!