Etica și metodologia cercetării științifice - Instituția familiei de la tradiție la modernism

Extras din referat Cum descarc?

Institutia familiei de la traditie la modernism
In aceasta lucrare va voi prezenta evolutia institutiei familiei din prisma drepturilor si obligatiilor membrilor ei, incepand cu primele reglementari din Codul Civil al Principatelor Romane din anul 1865, continuand cu Codul Familiei din perioada comunista, apoi cu Noul Cod Civil din anul 2011 si obiectivele Uniunii Europene pe linia Dreptului Familiei.
Prof. dr. Ion Filipescu defineste familia ca fiind grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptia), precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie. Astfel, familia este o realitate juridica prin reglementarea ei de catre lege. Intelegem ca unul din actele prin care se fundamenteaza o familie este acela al casatoriei.
Institutia familiei conform Codului Civil din anul 1865
Codul Civil intrat in vigoare in anul 1865, in Principatele Romane si acorda dreptul de a se casatori barbatului care avea varsta de 18 ani si femeii de 15 ani, ambii trebuind sa isi dezvaluie consimtamantul. Pentru a savarsi acest act, ei aveau nevoie de acordul tatalui si al mamei in cazul in care nu aveau varsta de 21 de ani impliniti. 
Cei care doreau a savarsi actul Casatoriei mai aveau urmatoarele interdictii dupa cum relata Codul Civil de la acea vreme:
" Art. 143. -In linie directa este oprita casatoria cu desavarsire intre ascendenti si descendenti si intre afinii (cuscrii) in aceeas linie, fara deosebirea inrudirei de legiuita sau nelegiuita insotire.
Art. 144. -In linie colaterala, casatoria este oprita pana la a patra spita inclusiv, fara osebirea inrudirei de legiuita sau nelegiuita insotire si intre afinii (cuscrii) de aceeas spita.
Art. 145. -La rudenia din Sf. Botez se opreste casatoria intre nas si fina, precum si intre nasa si fin.
Art. 146. -Tatal adoptiv nu poate sa se casatoreasca cu adoptata sa, nici cu fiica acesteia, nici cu femeia fiului sau adoptiv.
Art. 147. -Adoptatul fiu nu se poate casatori cu aceea ce a fost femeia infiitorului tata, nici cu fiica lui, nici cu mama lui, nici cu sora mamei lui sau a tatalui sau.
Art. 148. -Nu este slobod a se casatori cineva cu adoptata sora a tatalui sau, a mamei, a bunului sau a bunei sale.
Art. 150. -Cu toate aceste Domnul , pentru motive grave, va putea acorda dispensa din prohibitiunile cuprinse in art. 144 din acest cod, adica pentru casatoriile dintre cumnati si cumnate, si pentru acele dintre veri si vere." 
Acest act al casatoriei dadea nastere mai multor drepturi si obligatii. 
Sotii aveau drepturi comunue si anume: 
-  Isi datorau unul altuia credinta, sprijin si ajutor
-  Aveau dreptul sa faca testament fara autorizatia celuilalt sot
Iar printre obligatiile esentiale se afla aceea ca barbatul sa protejeze femeia, iar aceasta sa ii ofere "ascultare", sa locuiasca impreuna cu el si ,,sa-l urmeze ori in ce loc va gasi el de cuviinta sa-si stabileasca locuinta sa,, ,ambii parinti sa intretina si sa isi educe copii.
In aceea perioada barbatul avea o mai mare putere de decizie in cadrul familiei, voi enumera cateva drepturi de care beneficia doar barbatul:
"Art. 197. -Femeea nu poate porni judecata, fara autorizatiunea barbatului ei, chiar si cazul cand e comercianta publica.
Art. 199. -Femeea nu poate da, instraina, ipoteca, nu poate dobandi avere cu titlu oneros sau gratuit, fara concursul barbatului la facerea actului sau prin deosebit consimtimant in scris.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si metodologia cercetarii stiintifice - Institutia familiei de la traditie la modernism.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. I. P. Filipescu, Tratat de dreptul familiei, Editura All, Bucuresti, 1998.
2. https://lege5.ro/Gratuit/g42tgnry/codul-civil-din-1864 24.01.2020.
3. https://lege5.ro/Gratuit/g42tqnbv/codul-familiei-din-1953 24.01.2020.
4. https://legeaz.net/noul-cod-civil/ 24.01.2020.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!