Etica si Deontologia Functionarilor Publici din Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere pag.3
1. Aspecte privind functia publica si functionarii publici pag.5
2. Clasificarea functiilor publice si a functionarilor publici pag.8
3. Drepturile si indatoririle functionarilor publici pag.9
4.Cariera functionariior publici pag.13
5. Modificarea, suspendarea si incetarea raportului de serviciu pag.17
Bibliografie pag.26


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Analiza functiei publice reprezinta o tema care este interesanta dintr-o dubla perspectiva:
a) Istorica, dat fiind faptul ca functia publica si functionarul public constituie institutii juridice care in Romania au aparut inca de la jumatatea secolului al XIX-lea si in legatura cu care s-a manifestat o evolutie sinuoasa determinata, in principal, de succesiunea regimurilor politice.
b) Contemporana, tema fiind de acuta actualitate in doctrina juridica, solutiile care au fost exprimate rasfrangandu-se asupra practicii administratiei publice si a celei judecatoresti.
Traditional, raportul juridic avand ca obiect activitatea functionarului public a fost si este inca apreciat ca avand un statut de sine statator care decurge din:
- specificul puterii de stat;
- competenta autoritatilor si institutiilor publice.
Tendinta s-a manifestat si dupa 1989, specialistii in dreptul administrativ ocupandu-se, quasimajoritar, exclusiv de analiza statutului functionarului public, fara comparatiile necesare cu statutul salariatului. Numai cu titlu de exceptie, si in dreptul public (dreptul administrativ) au fost intreprinsi relativ recent primii pasi in analiza comparata a normelor legale care ii privesc pe functionarii publici cu cele care se refera la salariati.
Cert este faptul ca, in prezent, cu privire la apartenenta analizei statutului functionarului public la o ramura de drept sau alta, in doctrina s-au conturat si coexista diverse opinii:
- statutul functionarilor publici apartine exclusiv dreptului public, analiza acestuia reprezentand obiect al dreptului administrativ; raportul juridic al functionarului public este complet autonomizat fata de raportul de munca al salariatului;
- statutul functionarilor publici apartine exclusiv dreptului muncii, apartinand, in consecinta, dreptului privat;
- statutul functionarului public reprezinta o institutie care se afla la confluenta dintre dreptul public si dreptul privat, raportul de serviciu al functionarului public constituind un raport juridic de munca, cu particularitati certe determinate de incidenta normelor de drept public; din aceasta perspectiva, statutul functionarilor publici constituie obiect de analiza si pentru dreptul muncii insa numai ca repere comparative fata de raporturile de munca ale salariatilor.
Constituie obiect de analiza statutele speciale ale diferitelor categorii de functionari publici, statutul demnitarilor si al magistratilor, si in principal statutul cadrelor militare care, potrivit legislatiei actuale, intra in categoria functionarilor publici cu statut special.
Cadrul juridic al statutului cadrelor militare il formeaza Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Constitutia Romaniei, alte acte normative, precum si acordurile internationale la care Romania este parte. Continutul si volumul drepturilor si obligatiilor cadrelor militare sunt determinate de aflarea acestora in exercitiul obligatiilor serviciului militar.
Pentru a fi promovate si protejate, drepturile cadrelor militare trebuie mai intai cunoscute si explicate. Clasificarea drepturilor militarilor nu trebuie sa duca la ierarhizarea lor, la contrapunerea sau la scaderea importantei unora dintre ele. Toate drepturile sunt la fel de importante, au aceeasi valoare si formeaza un tot unitar. Cadrele militare beneficiaza de drepturile si libertatile stabilite pentru cetatenii Romaniei prin Constitutie, de legislatia in vigoare si de acordurile internationale la care Romania este parte. Totodata, militarii sunt supusi unor restrictii specifice, conditionate de particularitatile serviciului militar.
1. Aspecte privind functia publica si functionarii publici
Prin functie publica se intelege situatia juridica legal determinata a persoanei fizice investite cu prerogative in realizarea competentei unei autoritati sau institutii a administratiei publice, avand ca scop realizarea in mod continuu a unui interes public, iar prin functionar public se intelege persoana fizica a carei cariera consta in exercitarea unei functii in cadrul administratiei publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Deontologia Functionarilor Publici din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!