Etica academică a studenților și masteranzilor

Extras din referat Cum descarc?

1. Chestiuni generale privind etica
Preocupari referitoare la etica ori la integritate in universitati au fost de-a lungul timpului in domenii precum religie, filosofie, teoria generala a dreptului etc. Controversata problema ,,moral - juridic" este cu atat mai actuala cu cat societatea resimte o transformare a valorilor care definesc fiinta umana.
Constitutia Romaniei revizuita in art. 1 alineat (3) prevede: ,,.Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989 si sunt garantate".
In societatea actuala se vorbeste tot mai mult despre valoare in general si se blameaza coruptia, plagiatul. in Codul de etica al Universitatii din Craiova se subli-niaza: ,,forma cea mai grava de plagiat este aceea prin care o persoana isi cladeste o cariera universitara si de cercetare pe baza unor publicatii ca rezultat al fraudei" . 
,,Ce este etica? Etic si moral inseamna acelasi lucru?" se intreaba Ghigheci care ofera si raspunsul la aceste intrebari . ,,Acestea au avut, la inceput, un caracter religios, fiind promovate de biserica; apoi s-au imbinat cu regulile etice, imbracand mai tarziu un invelis juridic", continua in acelasi context autorul citat. ,,Chiar etimo logic vorbind cei doi termeni au acelasi inteles, atat grecescul ,,ethicos(ethos), cat si latinescul ,,mores" avand semnificatia de ,,moravuri' ". ,,Dreptul si morala care nu este virtute sunt instrumente carora omul trebuie sa li se supuna ", se subliniaza in doctrina. Dintr-un alt punct de vedere, s-a afirmat ca: ,,Influenta moralei asupra dreptului priveste atat procesul crearii dreptului, cat si procesul de aplicare a sa ".
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, termenul de ,,morala" semnifica:
,,1. Ansamblul convingerilor, aptitudinilor, deprinderilor reflectate si fixate in principii, in norme, reguli, determinate istoric si social, care reglementeaza comportarea si raporturile indivizilor intre ei, precum si dintre acestia si colecti vitate si a caror respectare se intemeiaza pe constiinta si pe opinia publica; etica.
2. Disciplina stiintifica care se ocupa cu normele de comportare a oamenilor in societate (...) iar termenul de ,,etica" semnifica:
,,1. Stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala.
2. Totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare ideologiei unei anumite clase sau societati.
3. Etica este una dintre formele constiintei sociale.
n
4. Totalitatea normelor de conduita morala (...)".
Stiinta eticii este o disciplina socio-umana, indrumatoare si prescriptiva, bazata pe principiile deliberarii si alegerii, vizand natura personalitatii si vietii, formarea caracterului, studiul moravurilor11".
Pe de alta parte, integritatea este o virtute a omului, o trasatura de caracter cu un caracter complex. Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, ,,virtutea" semnifica: ,,insusire morala pozitiva a omului; insusire de caracter care urmareste in mod constant idealul etic, binele; integritate morala" . Pe plan academic, asa cum se va dezvolta intr-un capitol ulterior, chestiunile referitoare la integritate sunt extrem de delicate si complexe. Se tinde catre o cultura a integritatii in toate domeniile de activitate, catre asumarea responsabila a consecintelor oricarei fonne de activitati iar in mediul academic, cu atat mai mult deoarece aici se pune problema formarii viitorilor specialisti.
Evolutia societatii in general si avalansa informationala in special a dus la reconfigurari si regandiri ale multor institutii. ,,Individul isi duce existenta in societate, intr-un sistem corelat de relatii care-1 pun in contact nemijlocit si diversificat cu semenii sai", afirma Popalj. Nu detaliem din punct de vedere istoric si comparativ teoriile etice pentru ca nu acesta este scopul lucrarii insa cateva mentiuni se pot face. Subiectele referitoare la etica universitara ori buna conduita in cercetarea stiintifica sunt de mare actualitate in prezent, fiind de notorietate cazurile amplu mediatizate de incalcare a regulilor de cercetare academica iar plagiatul este unul dintre aceste situatii. Nu in ultimul rand, legislatia atat nationala cat si preocuparile internationale referitoare la bunele practici in domeniul cercetarii trateaza invatamantul si cercetarea in acelasi timp si este si firesc sa fie asa.
,,Cunoasterea nu este o simpla copiere a realitatii, ea presupune o reflectare activa si o reconstructie a lumii reale in constiinta individuala, desigur, activizarea maxima urmand sa se desfasoare la nivelul gandirii si al imaginatiei, fiind marcata de factorii de personalitate proprii", remarca Craiovan2j.
Preocuparea ar trebui sa fie identica, cu grija pentru respectarea prevederilor legii cu privire la cercetarea stiintifica, lato sensu dar si a normelor de etica, nelimitandu-ne numai la personalul din cercetare-dezvoltare, ci la toate cadrele didactice din invatamant care au ca obligatie de serviciu scrierea si publicarea de articole de specialitate, carti, tratate, monografii precum si la profesionistii dreptului si nu numai. Ne referim, de ce nu si la avocati atunci cand redacteaza pledoariile lor pe care le prezinta public in fata completului de judecata, la magistrati atunci cand redacteaza o hotarare judecatoreasca si, chiar la redactorii deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei. De asemenea, includem aici si pe consilierii juridici care redacteaza lucrari specifice unui litigiu: cerere de chemare in judecata, cerere reconventionala, intampinare, cerere de apel, cerere de recurs etc.
Prin urmare, pentru evitarea situatiilor care pun sub semnul indoielii calitatea activitatii de cercetare stiintifica, este necesar sa se cunoasca, pe de o parte: conceptele precum etica universitara, integritate academica ori buna conduita in cercetarea stiintifica si, pe de alta parte, legislatia aplicabila bunei conduite academice si eventualele sanctiuni in caz de incalcare a acestora. Prezentul curs nu analizeaza insa infractiunile care se pot comite in legatura cu cercetarea stiintifica, aceasta este apanajul dreptului penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etica academica a studentilor si masteranzilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Elena -Emilia Stefan, Etica si integritate academica, curs universitar, Editura Prouniversitaria, Bucuresti, 2018
-  D.C. Danisor, I. Dogaru. Ghe. Danisor, Teoria generala a dreptului, editia a 2-a, Editura CHBeck, Bucuresti, 2008. p. 9.
-  Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!