Etapele Savarsirii Infractiunii Intentionate

Extras din referat Cum descarc?

Savirsirea intentionata a infractiunii presupune in general o desfasurare in timp, o dezvoltare progresiva pana la producerea urmarilor periculoase dar, orice infractiune intentionata este precedata intotdeauna de o perioada de formare a laturii subiective in care se naste ideea infractionala. Acest proces psihic, formarea atitudinii psihice cu privire la fapta si urmari se petrece exclusiv in constiinta faptuitorului si reprezinta prima etapa denumita in general perioada interna sau intelectuala pe care o comporta savarsirea oricarei infractiuni. Dupa luarea hotararii infractionale urmeaza activitatea infractionala propriu-zisa care are o desfasurare in timp din momentul efectuarii primelor acte materiale si pana la producerea rezultatului socialmente periculos. Acesta este activitatea externa savarsirii infractiunii care parcurge mai multe faze:
- cea a actelor de pregatire;
- cea a tentativei;
- cea a consumarii.
Legea penala incrimineaza in general infractiunile ajunse in faza consumarii insa in anumite cazuri sunt sanctionate si faptele ramase in faza tentativei si mai rar capata semnificatie penala si actele pregatitoare sau preparatorii. Prin incriminarea lor actele pregatotoare si tentativa devin infractiuni in forma imperfecta, adica atipica.
Perioadele infractiunii intentionate
Perioada interna - se disting trei momente:
-nasterea ideii infractionale determinata de un mobil;
-deliberarea cand faptuitorul mediteaza asupra ideii concepute;
- luarea hotararii care reprezinta momentul in care se formeaza latura subiectiva a infractiunii, respectiv elementul sau moral. Fiecare din aceste faze sau etape poate dura mai mult sau numai o clipa, insa adeseori ele se succed fulgerator incat momentele respective se pot distinge numai ideal.
Ca proces psihic faza interna poate avea si o latura externa denumita manifestarea hotararii infractionale sau faza oratorie care inseamna comunicarea ei altor persoane. Dat fiind faptul ca luarea hotararii de a savarsi o infractiune nu depaseste firul interior al persoanei, exista doar in constiita acesteia. Perioada nu are relevanta penala.
Perioada externa - aceasta perioada incepe din momentul in care persoana ce a luat hotararea de a savarsii o infractiune o pune in aplicare parcurgand toate etapele sau numai unele pana la producerea rezultatului socialmente periculos. Asadar in timpul perioadei externe procesul de infaptuire a hotarat ca infractiunea parcurge mai multe etape, fiecare caracterizandu-se printr-un anumit grad de infaptuire a rezolutiei pe parcursul carora infractiunea in continutul sau integral se realizeaza treptat pe etape. Se disting urmatoarele faze:
*Faza actelor de pregatire sau preparatorii care se caracterizeaza prin desfasurarea unor activitatii menite sa pregateasca executarea hotararii infractionale.
* Faza actelor de executare este atunci cand se trece la executarea hotararii infractionale, adica se indeplinesc actiunile, activitate prin care este realizat actul de conduita interzis prevazut in norma penala. In aceasta faza este posibil ca activitatea infractiunii sa fie intrerupta sau desii este dusa pana la capat nu produce rezultatul socialmente periculos.
* Faza consumarii cand se produc rezultatele daunatoare. Aceasta faza incepe din momentul in care actiunea tipica a fost efectuata integral si dureaza pana cand s-a produs rezultatul. In legatura cu aceste faze se fac anumite precizarii, si anume: daca ultimele doua faze sunt obligatorii, faza actelor preparatorii poate lipsi atunci cand faptuitorul poate trece in mod direct la savarsirea infractiunii, apoi nu intotdeauna executarea propriu-zisa este dusa la capat putand fi intrerupta sau daca a fost dusa la capat nu s-a produs efectul. Uneori faza urmarilor se poate prelungii dupa producerea rezultatului infractiunii cunoscand un moment al epuizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele Savarsirii Infractiunii Intentionate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!