Etape ale Constructiei Europene

Extras din referat Cum descarc?

1. INRODUCERE
Inca din secolul al XVII-lea au fost elaborate proiecte de tratate pentru crearea unei federatii europene. Cu toate acestea, ideea de Europa unita s-a concretizat abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, avand la baza dorinta de a mentine pacea pe continent. In jumatatea de secol de constructie europeana, Statele Membre au beneficiat de stabilitate, pace si prosperitate economica. Principalele rezultate au fost: cresterea nivelului de trai, crearea Pietei unice, a Uniunii economice si monetare.
Integrarea europeana si crearea Uinuii Europene se bazeaza pe patru tratate institutive (fondatoare) si cateva tratate modificatoare ale acestora.
2. CUPRINS
In opinia unor autori, etapele contructiei europene au avut loc prin semnarea urmatoarelor tratate:
- Tratatul instituind Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelui, adoptat la Paris la 18 aprilie 1951, a intrat in vigoare la 23 iulie 1952; a fost adoptat pentru o perioada de 50 de ani si a incetat la 23 iulie 2002;
- Tratatul instiuind Comunitatea Economica Europeana;
- Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, ambele semnate la Roma la 25 martie 1957; au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958, fiind deseori denumite si Tratatele de la Roma;
- Tratatul asupra Uniunii Europene care a fost adoptat la Maastricht la 7 februarie 1992 si a intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993, a creat Uniunea Europeana care cuprinde Comunitatile europene si alte forme de cooperare; prin acesta, denumirea de Comunitatea Economica Europeana a fost inlocuita de Comunitatea Europeana;
-Tratatele modificatoare ale tratatelor institutive, cu mare rezonanta pentru ceea ce avea sa devina Uniunea Europeana, sunt urmatoarele:
- Tratatul de fuziune, adoptat la Bruxelles la 8 aprilie 1965, a intrat in vigoare la 1 iulie 1967; prin el s-a instituit o Comisie unica si un Consiliu unic;
- Actul Unic European, semnat La Luxemburg si la Haga in februarie 1986 si intrat in vigoare la 1 iulie 1987, a stabilit termenul de 31 decembrie 1992 pentru realizarea definitiva a pietei unice, reglementand miscarea libera a bunurilor, serviciilor, capitalurilo si persoanelor pe tot cuprinsul Comunitatii;
- Tratatul de la Amsterdam a fost semnat la 2 octombrue 1997 si a intrat in vigoare la 1 mai 1999; aduce multe noutati;
- Tratatul de la Nisa, semnat la 26 februarie 2001, aintrat in vigoare la 1 februarie 2003, realizand o veritabila reforma in scopul pregatirii cadrului institutional pentru extinderea UE;
- Tratatul de la Lisabona afost semnat la 13 decembrie 2007 si este programat sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009; un tratat destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european.
2.1. Tratatul de la Paris (Tratatul instituind Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului)
Inceputul procesului de integrare europeana - caracterizat prin trasaturi originale si specifice, care constituie baza actualei structuri a Uniunii Europene - poate fi considerat anul 1950, cand ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus implicarea catorva state europene intr-un proiect de cooperare mai stransa, comparativ cu formele traditionale existente la acel moment.
Initiativa a constat in integrarea productiei de carbune si otel a Frantei si Germaniei, in cadrul unei organizatii deschise participarii si altor state europene. Printre promotorii ideii unei Europe unite, acesta a fost primul pas catre o cooperare largita: o integrare sectoriala ce ar fi putut influenta si alte sectoare economice. Aceasta era ideea declarata, insa obiectivul politic imediat il constituia alipirea Germaniei la Europa si eliminarea rivalitatilor existente intre Franta si Germania privind zonele strategice ale Ruhr-ului si Saar-ului.
Aceasta reintegrare era dorita de SUA care estimau ca era indispensabila pentru a compensa extinderea considerabila a sferei de influenta a URSS in Europa. Era, de asemenea dorita de Germania insaasi, fiind relevant in acest sens ca Robert Schuman a pronuntat celebra sa declaratie in ajunul unei reuniuni a "celor trei" la Londra - in cursul careia trebuia sa fie examinata problema Germaniei, dupa ce s-a asigurat de acordul cancelarului Adenauer.
Era astfel reluata o sugestie formulata de Churchill in discursul sau de la Zurich din 19 septembrie 1946 in care chema la crearea "Statelor unite ale Europei" si estima ca trebuie creata de urgenta o apropiere intre Franta si Germania. Winston Churchill, cu toate acestea isi luase precautia de a preciza ca Marea Britanie nu are vocatia de a deveni un membru activ al acestor State Unite ale Europei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etape ale Constructiei Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Fuerea Augustin, Institutiile Uniunii Europene, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2002
2. Lazar Carmen, Dreptul Uniunii Europene, Ed. Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2004
3. Mathijsen Pierre, Compendiu de drept european, Ed. Regia Autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti, 2007
4. McGiffen P. Steven, Uniunea Europeana - ghid critic, Ed. Club Europa, 2002
5. Prisacare Ghiorghi, Istoria si evolutia Uniunii Europene, Ed. Universitatii Suceava, 2003
6. Scaraus Stelian, Uniunea Europeana: constructie, institutii, drept, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005
*** www.dadalos-europe.org
*** www.europa.eu
*** www.europeana.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!