Esenta Tipurile si Forma de Stat

Cuprins referat Cum descarc?

1. Conceptul statului si trasaturile lui. 3
2 Originea statului si dreptului. Formele statului. 4
3 Elementele caracteristice ale statului. 6
4 Scopul, sarcinile si functiile statului. 7
BIBLIOGRAFIE: 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Conceptul statului si trasaturile lui.
Cuvantul ,,stat" provine din latina ,,status", semnificand ideea de ceva stabil, permanent. In sensul sau modern, notiunea de stat se foloseste mult mai tarziu incepand cu secolul al XVI-lea. Fiind o categorie sociala extrem de complexa, notiunea de stat se foloseste in mai multe sensuri:
In sensul larg al cuvantului statul este organizatorul principal al unei colectivitati umane, care stabileste reguli generale si obligatorii de conduita, garanteaza aplicarea sau executarea acestor reguli si in caz de necesitate, rezolva litigiile care apar in societate.
In sensul restrictiv si concret, statul este ansamblul autoritatilor publice, care asigura guvernarea. Conceptul statului este exprimat din perspective diferite care intrunesc elementele caracteristice cele mai generale ale tuturor statelor indiferent de perioada existentei lor, iata cateva din ele:
a) statul este dimensiunea specifica si esentiala a societatii politice, societate care a rezultat din fixarea unui teritoriu determinat al unei colectivitati umane intruchipand, natiunea, si este guvernata de o putere institutionalizata avand capacitatea si mijloacele de a exprima si de a realiza vointa unei parti din colectivitate ca vointa generala. (Ion Deleanu)
b) Statul este un sistem organizational, care realizeaza in mod suveran conducerea unei societati, a unui popor stabilit pe un anumit teritoriu.
c) Statul este unitatea formata de un ansamblu de indivizi reuniti printr-o legatura nationala, locuind pe un teritoriu determinat care, le este propriu lor si dominat de un Guvern, adica de o putere investita cu dreptul de a formula ordine si de a le face sa fie executate.
Analizand caracteristicile statului expuse mai sus constatam ca statul este caracterizat ca:
- o organizatie politica a societatii cu ajutorul careia se realizeaza conducerea sociala;
- o organizatie care detine monopolul crearii si aplicarii dreptului
- o organizatie care exercita puterea pe un teritoriu determinat al unei comunitati umane;
- o organizatie politica a detinatorilor puterii de stat care poate impune exercitarea vointei generale, aplicand in caz de necesitate forta de constrangere a statului.
Dictionarele enciclopedice definesc statul ca o organizatie politica avand menirea sa promoveze si sa apere interesele generale ale societatii.
Nicolaie Popa defineste statul ca principala institutie politica a societatii, constituita pe un teritoriu delimitat, cu o populatie si o putere institutionalizata. Asadar, statul este principala organizatie politica a societatii, constituita pe un teritoriu delimitat cu o populatie proprie si o putere institutionalizata, avand menirea sa promoveze si sa garanteze interesele generale ale societatii.
2 Originea statului si dreptului. Formele statului.
Forma de stat reprezinta o categorie complexa ce determina modul de organizare, continutul puterii, structura interna si externa a acestei puteri.
Forma de stat se caracterizeaza prin 3 elemente componente: forma de guvernamant, structura de stat, regimul politic. In continuare le vom caracteriza pe fiecare in parte, astfel Forma de Guvernamant caracterizeaza modalitatea de formare si organizare a organelor statului, caracteristicile si principiile care stau la baza raporturilor dintre acestea, in special dintre organul legiuitor si organele executive, inclusiv seful statului. Charles Louis de Secondat Montesquieu in lucrarea sa ,,Despre spiritul legilor" arata ca exista trei forme de guvernamant. Cel republican, cel monarhic si cel despotic, definindu-le astfel, guvernamantul republican este acela in care intregul popor sau numai o parte a lui detine puterea suprema, cel monarhic este acela care conduce de unul singur, dar potrivit unor legi fixe si dinainte stabilite, pe cand cel despotic, unul singur, fara vreo lege si fara vre-o regula, procedeaza dupa vointa sa si capriciile sale. La randul sau, Jean Jacques Rousseau, in lucrarea sa ,,contractul social" distinge trei forme de guvernamant: democratia, aristocratia si monarhia, nu aceleasi definite de Montesquieu, dar cu multe elemente caracteristici asemanatoare. Heghel se refera la Monarhie, aristocratie si democratie, dezvaluindu-le trasaturile istorice, dar se ocupa in detaliu de forma monarhica de guvernamant careia ii subliniaza importanta si efectele pozitive. Dupa opinia sa este esential ca elaborarea Constitutiei sa reflecte cerintele de urmat , pornind de la faptul ca facerea Constitutiei nu
inseamna decat o transformare, iar transformarea nu poate avea loc decat pe cale constitutionala. El considera ca
forma monarhica trebuie sa puna la baza guvernamantului tocmai o asemenea Constitutie, care reflecta transformarea si o produce.
Din punct de vedere al formei de guvernamant statele se impart in monarhii si republici. Monarhia se caracterizeaza prin aceea ca seful statului este monarhul (de la grecescul monas ceea ce inseamna ca puterea apartine unei singure persoane). Monarhul sau altfel denumit regele, tarul, emirul, domnitorul, de regula detine puterea pe viata si o transmite ereditar. In evolutia sa monarhia cunoaste mai multe forme si anume monarhia constitutionala, in care monarhul are atributii restranse, rolul Parlamentului fiind foarte important, si monarhia absoluta este aceea in care atributiile monarhului sunt foarte intinse, aceasta forma de guvernamant a fost caracteristica, in special, in evul mediu, cand monarhul avea puteri practic nelimitate.
Republica este o forma de guvernamant in care puterea suprema apartine unui organ ales pe un termen limitat.
Republica poate fi:
Republica Parlamentara in care lipseste seful statului, fie ca acesta este ales de parlament avand o pozitie legala mai inferioara(Italia, Austria, Germania ).
Republica Prezidentiala consta in alegerea sefului statului de catre cetateni sau sefului statului ii revine un rol sporit avand atributii majore in exercitarea puterii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Esenta Tipurile si Forma de Stat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!