Eroarea in Dreptul Penal

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1. Esenta erorii in dreptul penal
2. Clasificarea erorilor
3. Eroarea de drept
4. Eroarea de fapt
Incheiere
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Principiul raspunderii si pedepsei penale numai pentru fapte savarsite cu vinovatie (incriminarea subiectiva) presupune aprecierea tuturor reprezenta!rilor faptuitorului asupra caracterului faptei savarsite, atat ale celor veridice (reale), cat si ale celor eronate. Astfel, pentru determinarea corecta a continu!tului laturii subiective a componentei infractiunii, are o importanta deosebita stabilirea esentei si influentei erorii asupra formei de vinovatie.
Legislatia penala a Republicii Moldova nu contine prevederi speciale care reglementeaza raspunderea penala in prezenta erorii, in doctrina penala, eroarea este definita ca "reprezentarea gresita de catre cel ce savarseste o fapta prevazuta de legea penala a realitatii din momentul savarsirii faptei, reprezentare determinata de necunoasterea sau cunoasterea gresita a unor date ale realitatii, fie a unor dispozitii legale. 
Eroarea poate avea ca sursa fie o completa necunoastere a unei imprejurari de fapt ori de drept in care a avut loc savarsirea faptei, fie o cunoastere gresita, inexacta a unor astfel de date. Din aceasta caracterizare rezulta ca nu exista eroare in caz de indoiala (dubiu), ci doar in constiinta necunoasterii exacte a acesteia. Cel care actioneaza cu constiinta cunoasterii nesigure a realitatii accepta riscul urmarii prejudiciabile a faptei sale, atitudine caracteristica in!tentiei indirecte. Tot astfel, nu poate fi considerata eroare incapacitatea sau neglijenta profesionala care a determinat o greseala de calcul sau aplicarea gresita a unui procedeu stiintific in exercitarea unei profesii (inginer, farmacist etc.), deoarece in astfel de cazuri exista obligatia legala pentru cei in cauza de a cunoaste realitatea (neglijenta penala).
Eroarea influenteaza direct factorul intelectiv al vinovatiei si indirect pe cel volitiv.
Factorul intelectiv consta in prevederea sau neprevederea rezultatului firesc al actiunii sau inactiunii prevazute de legea penala, precum si in cunoasterea tuturor acelor stari, situatii sau imprejurari care atribuie faptei caracter penal ori o anumita gravitate. 
1. Esenta erorii in dreptul penal
Capacitatea psihica a unei persoane de a-si da seama de actele sale si de a fi stapan pe ele poate fi infirmata, anihilata in prezenta unor conditii, situatii care conduc la o actiune ineficienta a acestei capacitati. Capacitatea psihica este considerata ca se mani!festa eficient atunci cand faptuitorul are in mintea sa, in timpul savarsirii faptei, reprezen!tarea intregii realitati in contextul careia el savarseste fapta; cand, insa, faptuitorul nu a cunoscut ori a cunoscut gresit realitatea, in momentul savarsirii faptei, inseamna ca in acel moment capacitatea psihica a faptuitorului nu a putut actiona eficient, adica nu a fost in stare sa-1 faca pe faptuitor sa-si dea seama de gravitatea urmarilor acesteia ori nu s-a putut exprima sau dirija constient vointa. 
Eroarea de fapt constituie reprezentarea gresita a realitatii, adica necunoasterea sau cunoasterea gresita a acesteia. 
Prin eroare de fapt, in dreptul penal, se intelege necunoasterea sau cunoasterea gresita a imprejurarilor esentiale, constitutive in care se savarseste o fapta prevazuta de legea penala.
Nu exista eroare in caz de ,,indoiala", deoarece, cel care se afla in indoiala nu are o reprezentare gresita a realitatii, ci isi da seama ca nu este inca in masura a cunoaste exact realitatea si ezita inca sa savarseasca fapta.
Eroarea poate fi de mai multe feluri, si anume:
a. -- in functie de obiectul asupra caruia poarta, exista: eroare de fapt, cand poarta asupra unei entitati existente in realitatea materiala (exemplu, asupra unei persoane, asupra unui lucru, a unei asezari, a unei activitati etc.), eroare de norma, cand poarta asupra vreunei reguli aplicabile in efectuarea unei activitati, operatii, comportari, etc. (exemplu, asupra unor reguli tehnice, profesionale, de circulatie pe drumuri publice, de convietuire sociala, etc.) si eroare de drept, cand poarta asupra unei norme juridice.
In literatura juridica s-a aratat ca eroarea de fapt, la randul ei, poate fi o eroare esentiala, cand. se refera la vreun element constitutiv, la vreo imprejurare de fapt care corespunde unui element constitutiv al infractiunii ori la vreo circumstanta agravanta legala a infractiunii si eroarea neesentiala, care poarta asupra altor imprejurari care nu constituie elemente constitutive ale infractiunii sau unor circumstante agravante ale acesteia si care nu prezinta importanta juridica (exemplu, eroarea asupra persoanei victimei in caz de omor, asupra obiceiului in caz de furt etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Eroarea in Dreptul Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!