Epoca lui Cuza si Asezarea Bazelor Dreptului Romanesc Modern

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Unirea politico-administrativa si consolidarea suveranitatii principatelor romane 3
1.1. Imprejurari istorice 3
1.2. Reforma agrara 5
1.3. Constitutia din anul 1866 5
Capitolul 2. Evolutia ramurilor dreptului romanesc 8
2.1. Codul penal 8
2.2. Dreptul civil 9
2.3. Codul de procedura civila 10
2.4. Procedura penala 11
Concluzii.13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Unirea politico-administrativa si consolidarea suveranitatii principatelor romane
1.1. Imprejurari istorice
Conventia de la Paris din 1858 a conferit Principatelor Romane posibilitatea statornicirii institutiilor statale politico-juridice . 
Perioada imediata dupa semnarea Conventiei de la Paris, trebuia sa aiba in vedere, in ambele principate, constructia statala si administratia publica, in baza recomandarilor facute de Comisia Europeana .
Alegerea lui Al. I. Cuza ca domnitor in amble principate a condus la realizarea dezideratului romanesc vehiculat in epoca, si anume crearea statului national unitar roman.
Reformele ce au avut loc in perioada 1859-1862 in materie de administratie publica au avut ca si finalitate crearea unei administratii publice moderne demna de un stat care aspira la europenizare.
Procesul de unificare administrativa a fost favorizat de prevederile Conventiei de la Paris deoarece perimteau prin intermediul Comisiei de la Focsani, realizarea unei legislatii care sa conduca la unificarea postei, a vamilor, telegrafului, precum si alte materii comune ambelor principate . Evolutia relativ uniforma a administratiei din cele doua principate a simplificat in mare masura procesul unificator. Insa, aceasta nu s-a realizat cu prioritate pe cale legislativa.
In perioada 1859-1862 procesul a fost mai lent, insa totusi au inceput sa apara o serie de reforme.
Telegraful, a fost printre primele servici publice unificate deoarece asigurau comunicarea intre cele doua administratii si totodata intre administratii si centru. El reprezenta un instrument absolut necesar in scopul realizarii politicii de centralizare administrativa a unor guverne ce urmareau sa identifice problemele locale care urmau a fi solutionate in exclusivitate.
De asemenea, in ceea ce priveste unificarea administrativa a fost simplificata procedura de transmitere de la organele centrale la cele locale, a ordinelor si directivelor. Corespondenta se transmitea direct celor interesati si nu pe baza ministerelor de externe . 
In vederea realizarii unirii bisericii ortodoxe, s-a procedat la eliminarea egumenilor greci si s-a trecut la secularizarea averilor manastiresti .
Poarta Otomana a acceptat un singur organism care sa reprezinte ambele principate, iar activitatea diplomatica a fost cea care a condus la rezolvarea tuturor problemelor a romanilor din Muntenia si Moldova.
Turcia, care reprezenta puterea suzerana a acceptat foarte greu aceste masuri, insa la Conferinta de la Constantinopole din 1861, puterile garante au acceptat toate masurile, punand conditia ca acestea sa se aplice doar pe timpul domniei lui Al. I. Cuza.
Ca urmare, in anul 1861, domnitorul Al. I. Cuza a proclamat infiintarea statului Romania si a anuntat unirea Guvernelor, iar in 1862 a proclamat constituirea adunarilor elective.
In cadrul reprezentarii externe, au fost numiti agenti diplomatici externi pentru amble principate.
De asemenea, in ianuarie 1860 s-a realizat contopirea serviciilor vamale, iar la Bucuresti a fost infiintata Directia Generala a vamilor.
Prin intermediul Proclamatiei din 1/23 decembrie 1861 s-a defenitivat unificarea politica a celor doua state romanesti, prin convocarea adunarilor intr-un singur parlament.
Dupa anul 1862, procesul de unificare administrativa s-a intensificat considerabil fiind unificate arhivele statului, serviciul unitar civil si serviciile de posta. Toate aceste unificari au fost realizate printr-un proces de concentrare a lor la nivelul capitalei si prin transformarea serviciilor echivalente de la Iasi in servicii exterioare a celor de la centru.
Masurile ce aveau drept obiectiv unificarea politico-administrativa au fost luate in paralel cu cele care aveau drept scop afirmarea si consolidarea suveranitatii interne si externe a tarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Epoca lui Cuza si Asezarea Bazelor Dreptului Romanesc Modern.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Chis Ioan, Istoria statului, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
2. Gutan Manuel, Istoria Statului, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2008;
3. Murariu Ion, Constitutia Romaniei, Culegere, Bucuresti, 1980.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!