Energia si Mediul in Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Energia este esentiala pentru bunastarea economica si sociala. Energia ofera confort si mobilitate si este esentiala pentru bunul mens al majoritotii activilatilor inductriale si comerciale. Cu toate acestea, productia si consumul de energie exercita presiuni considerabile asupra mediului, care includ contributii la schimbarile climatice, deteriorarea ecosistemelor naturale, deteriorarea mediului construit si producerea de efecte adverse asupra sanatatii umane. Politica energetica a UE reflecta aceste gama larga de probleme si are trei scopuri principale:
- securitatea aprovizionarii
- competivitate
- protectia mediului.
Desi aceste directii pot parea diferite, ele sunt strans intercorelate. De exemplu, imbunatatiri in eficienta energetica, contribuie pe de o parte la securitatea furnizarii prin reducerea cantitatii de energie consumata, dar si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si agenti poluanti prin reducerea consumului de combustibili fosili. Pe de alta parte, liberalizarea pietei energetice si concurenta sporita vor creste competitivitatea prin reducerea costurilor, insa fara ca internalizarea costurilor sa fie deplina si o imbunatatire a managementului cererii de energie, reducerea costurilor poate avea ca rezultat reduceri de preturi care vor descuraja economisirea energiei si vor incuraja consumul de energie.
In conformitate cu obiectivele politicii energetice, obiectivele de mediu specifice ale politicii energetice a UE privind integrarea politicii de mediu (detaliate in comunicatul Comisiei Europene asupra integrarii politicii de mediu in cadrul politicii energetice a Comunitatii, 1998) sunt:
- reducerea impactul producerii si utilizarii energiei asupra
mediului
- promovarea economisirii energiei si eficientei energetice
- cresterea ponderii productiei si utilizarii de energii curate.
Emisiile de gaze cu efect de sera
Emisiile de gaze cu efect de sera din domeniul energetic in UE au scazut in raport cu totalul emisiilor de gaze cu efect de sera inregistrat intre 1990 si 2000, proportia acestora din urma crescand la 82 %. Reducerea emisiilor din domeniul energetic poate fi atribuita partial inchiderii unor centrale din Marea Britanie si Germania. Totusi, UE a atins obiectivul de a stabiliza emisiile de dioxid de carbon in anul 2000 la nivelul anului 1990. Cu toate acestea, va fi dificil pentru UE sa realizeze obiectivele specificate in protocolul de la Kyoto de a reduce pana in 2010 emisiile totale de gaze cu efect de sera cu 8 % fata de nivelul din 1990. In lipsa unor masuri suplimentare, este putin probabil ca emisiile totale in 2010 sa fie la acelasi nivel ca si in 1990, scaderea emisiilor din afara Domeniului energetic fiind depasita de cresterea emisiilor din domeniul energetic, datorata in principal sectorului de transporturi.
Presupunand ca obiectivul Protocolului de la Kyoto va fi atins utilizand doar masuri interne, majoritatea statelor member nu au facut suficiente progrese pentru a asigura atingerea obiectivelor ce le revin conform acordului de divizare a sarcinilor UE. Analiza stadiului indeplinirii obiectivelor, efectuata in baza datelor din 1999, arata ca Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Suedia si Marea Britanie au redus suficient emisiile totale suficient pentru a putea atinge obiectivele in 2010. Totusi, in toate statele membre, cu exceptia Suediei, emisiile din domeniul energetic intre 1990 si 1999 au scazut mai putin sau au crescut mai mult decat emisiile totale. Dupa 2010 se prevede continuarea cresterii consumului de energie, cel putin pana in 2020. Atingerea obiectivului propus de Comisia Europeana de reducere pana in anul 2020 a emisiilor totale in UE cu 1 % pe an fata de nivelul din 1990 necesita schimbari pe termen lung in modelul de producere si utilizare al energiei (centrale electrice, constructii, transport etc.). Aceste modele vor fi determinate prin decizii luate iminent, deci pentru reducerea emisiilore din domeniul energetic sunt necesare actiuni politice imediate. In statele membre sunt in curs un numar de initiative care vor pregati drumul pentru reducerea pe termen lung a emisiilor de gaze cu efect de sera din domeniul energetic. De exemplu, sapte state membre au introdus deja taxe pe carbon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia si Mediul in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!