Elementele Statului Modern

Extras din referat Cum descarc?

- Statul-elemente definitorii 
Fiind un fenomen social foarte complex si avand o existenta milenara, extinsa la scara planetara, statul a capatat de-a lungul timpului o diversitate de definitii.
Termenul de stat vine de la cuvantul ,,status", din limba latina, care in varianta sa initiala avea semnificatia de stare a unui lucru, iar in sens juridic,situatie a unei persoane care face parte dintr-o comunitate cu care are in comun un set de valori si care ii confera anumite drepturi si obligatii. 
Esmein a definit statul ca fiind personificarea juridica a unei natiuni, precum si ca subiect si suport al autoritatii publice Maurice Hauriou definea, la randul lui, statul ca fiind personificarea juridica a unei natiuni infaptuita ca urmare a centralizarii politice, economice si juridice a elementelor natiunii si realizata in vederea crearii regimului civil.
Tot el spunea ca statul este institutia esentiala a ordinii sociale, infaptuita ca asigurand durata miscarii de ansamblu,lenta si uniforma a societatii.
In opinia lui Leon Duguit, statul ar fi aparut si ramane astfel, ca fenomen natural rezultat prin diferentierea naturala intre indivizi si prin impunerea de catre un grup social a fortei sale asupra celeilalte parti a populatiei.
Din punctul de vederea al dreptului constitutional, statul se defineste ca o modalitate de organizare a puterii politice sub forma puterii de stat, in vederea indeplinirii vointei detinatorului acestei puteri,adica poporul,indiferent ca exercitarea acestei puteri se realizeaza direct de catre popor sau indirect prin organele sale reprezentative.
Definitiile date in doctrina statului sunt pe cat de numeroase pe atat de contradictorii. De aceea, autori ca Joseph-Barthelemy si Paul Duez cred ca este preferabil sa se descrie statul in loc sa se defineasca.
Astfel, cuvantul stat are doua acceptiuni. Intr-o acceptiune, prin stat este inteleasa suma a trei elemente, si anume: teritoriul, populatia(natiunea) si suveranitatea(in sensul puterii organizate statal, de fapt statul in acceptiunea strict juridica). In aceasta acceptiune, statul este sinonim cu tara, el incluzand civilizatia,resursele,oamenii,teritoriul,frontierele,autoritatile.
Intr-o a doua acceptiune, o acceptiune restransa, prin stat se intelege forma organizata a puterii poporului,mai exact mecanismul sau aparatul statal. Aceasta este o acceptiune strict juridica.
Majoritatea autorilor considera ca nu poate exista un stat fara populatie. Aproape aceeasi unanimitate exista in doctrina juridica atunci cand este vorba de un alt element al statului, si anume teritoriul.
Dupa cum arata M. de la Bigne de Villeneuve, ,,atunci cand aceste doua elemente se vor gasi reunite, atunci mai ales cand o relatie permanenta se va stabili intre o populatie si un teritoriu,atunci statul va putea sa se nasca. Fara indoiala, el nu va fi constituit prin acest simplu fapt, formarea lui nu va apare catusi de putin ca o consecinta , obligatorie,fatala, a situatiei astfel create si, din acest motiv,noi vedem in populatie si spatiu numai elemente de ordin extrinsec,elemente conditie,am putea zice, a constituirii statului" 
Pentru ca statul sa se formeze, este necesar sa fie dat un al treilea element, care nu este o simpla conditie extrinseca necesara nasterii statului, ci este elementul care determina insasi esenta lui, si anume suveranitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elementele Statului Modern.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!