Elementele Constitutive ale Contraventiei

Cuprins referat Cum descarc?

I. Definitia si trasaturile contraventiei.
II. Elementele constitutive ale contraventiei.
III. Obiectul contraventiei.
IV. Latura obiectiva a contraventiei.
V. Subiectul contraventiei.
VI. Latura subiectiva a contraventiei.


Extras din referat Cum descarc?

I. Definitia si trasaturile contraventiei.
Orice societate exista si evolueaza pe baza unor reguli de conduita protejate de norme morale, de traditii, de obiceiuri si de norme juridice. Ele formeaza un sistem ce reglementeaza raporturile sociale. In cadrul acestui sistem care guverneaza societatea , un rol important il au normele juridice,inclusiv cele contraventionale, care impun membrilor societatii un anumit comportament in raporturile pe care acestia le stabilesc cu semenii sau cu organismele sociale si a caror incalcare atrage dupa sine o anumita forma de raspundere juridica: penala,administrativa(contraventionala),disciplinara sau civila. 
Orice forma a raspunderii juridice, inclusiv a celei contraventionale, decurge din savirsirea unei fapte ilicite.
Fiecare incalcare a normelor juridice pune in pericol sau lezeaza o anumita valoare sociala, aduce atingere unor relatii sociale sau interese ocrotite de ele. In functie de pericolul social al acestor incalcari si de natura relatiilor si intereselor lezate, faptele ilicite se clasifica in: infractiuni, contraventii,abateri administrative si abateri disciplinare. 
Fapta juridica generatoare de raaspundere contraventionala se numeste contraventie. Astfel, legea contraventionala a RM, prevede urmatoarele: ,, Constituie contraventie fapta - actiunea sau inactiunea - ilicita,cu un grad de pericol social mai redus decit infractiunea, savirsita cu vinovatie, care atenteaza la valorile sociale ocrotite de lege, este prevazuta de prezentul cod si este pasibila de sanctiune contraventionala ". 
Trasaturile contraventiei.
Din definitia citata anterior putem constata urmatoarele trasaturi ale contraventiei: caracterul antisocial al faptei, caracterul ilicit, vinovatia, prevederea de catre legislatie a raspunderii pentru fapta data. 
1.Caracterul antisocial al faptei contraventionale.
Caracterul antisocial al faptei contraventionale presupune ca fapta care a fost savirsita, aduce atingere valorilor sociale care sunt ocrotite de legea contraventionala. 
Prin fapta contraventionala se intelege savirsirea de catre o persoana a unei actiuni sau inactiuni social periculoase.
Actiunea desemneaza indeplinirea unei activitati, o manifestare exterioara sau o manifestare materiala a vointei unei persoane.
Inactiunea semnifica neindeplinirea obligatiei de a face ceva de catre o persoana.
Conform legii, contraventia se deosebeste de infractiune prin gradul de pericol social mai redus, adica contraventia are un pericol social propriu care nu trebuie confundat cu pericolul social al infractiunii sau al oricarei alte fapte antisociale.
In literatura juridica , se apreciaza ca pericolul social constituie un criteriu calitativ, adica reprezinta situatia social periculoasa creata prin savirsirea unei fapte interzise de lege, iar gradul de pericol social este un criteriu cantitativ si consta in masura in care fapta ilicita savirsita aduce atingere unei valori sociale ocrotita printr-un act normativ.
Potrivit savantului roman M. Preda, pericolul social se apreciaza, in primul rind, in functie de actiunea sau inactiunea faptuitorului, iar in al doilea rind, pericolul social vizeaza o atingere adusa valorilor sociale. Pe de alta parte, gradul de pericol social al unei fapte este determinat de importanta valorilor sociale incalcate prin savirsirea contraventiei. 
Cunoasterea gradului de pericol social al faptei, reprezinta un aspect important atit pentru legiuitor cit si pentru cel chemat sa aplice legea. Se considera ca odata stabilita contraventia, existenta pericolului social nu mai trebuie dovedita. In mod concret , se va aprecia gradul de pericol social al faptei de catre cel chemat sa aplice legea.
2.Caracterul ilicit al faptei contraventionale.
Ilicitul este o alta trasatura caracteristica contraventiei. Contraventia este o fapta ilicita, adica o fapta care contravine prevederilor legale. Stabilind sau interzicind o anumita conduita, normele juridice urmaresc realizarea sau apararea unor interese personale sau generale. Toti membrii societatii sunt obligati sa se conformeze acestor norme, orice actiune contrara fiind calificata drept ilicita, iar persoana vinovata va fi sanctionata.
3. Vinovatia.
Ca orice alta fapta ilicita, si contraventia are relevanta juridica,doar daca este savirsita cu vinovatie. In materie contraventionala, prin vinovatie se intelege starea de constiinta a faptuitorului in momentul incalcarii unei dispozitii legale prevazute de legea contraventionala. 
Vinovatia implica un act de constiinta, care presupune intelegerea consecintelor savirsirii unei fapte sanctionata de lege (factor intelectiv),si in al doilea rind, acceptarea si urmarirea producerii consecintelor negative, deci actul de vointa (factor volitiv).
In cazul in care fapta a fost savirsita fara vinovatie, in stare de iresponsabilitate, in conditiile extremei necesitati, legitimei aparari, constringerii fizice si/sau psihice, riscului intemeiat si cazului fortuit, nu poate fi vorba despre o contraventie. 
Ca si in dreptul penal, vinovatia in materia dreptului contraventional, imbraca 2 forme: intentia si imprudenta.
4. Prevederea de catre legislatie a raspunderii pentru fapta data.
Contraventia fara pedeapsa nu are sens juridic contraventional. In partea speciala a Codului contraventional al RM sanctiunile tuturor normelor juridice materiale contin limitele pedepsei contraventionale pasibile de aplicare. Numai prin stabilirea pedepselor pentru savirsirea contraventiilor, legea contraventionala isi realizeaza sarcinile prevazute in art.1 din Codul contraventional al RM - de a ocroti personalitatea, drepturile si interesele legitime ale persoanelor fizice si juridice, proprietatea, orinduirea de stat si ordinea publica, precum si de a depista, preveni si curma contraventiile, de a lichida consecintele lor, de a contribui la educarea cetatenilor in spiritul respectarii intocmai a legilor. 
II. Elementele constitutive ale contraventiei.
Trasaturile esentiale ale contraventiei ofera doar criteriile generale de diferentiere ale acesteia de alte forme ale ilicitului juridic(infractiuni sau abateri),dar ele nu pot servi la deosebirea faptelor ilicite, la cunoasterea trasaturilor si elementelor ce compun contraventia. De aceea este necesar ca fapta contraventionaa sa fie analizata sub aspectul continutului ei.
Prin continutul contraventiei se intelege totalitatea elementelor si trasaturilor caracteristice, stabilite in normele de drept contraventional, de existenta carora depinde calificarea faptei ilicite ca contraventie. 
Constantin Mitrache afirma ca continutul contraventiei este prevazut in norma incriminatoare si poate fi definit ca totalitatea de conditii stipulate de lege pentru caracterizarea unei fapte de drept contraventional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elementele Constitutive ale Contraventiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!