Elemente Procedurale Specifice Revizuirii Constituției

Extras din referat Cum descarc?

Reprezentand izvorul juridic principal al dreptului constitutional, constitutia este legea fundamentala a unui stat. Aceasta se adopta intr-o anumita perioada, dar ea este destinata in special viitorului, fiind, simultan, o reflectare a momentului adoptarii, cat si un ghid pentru oameni si istorie.
Intr-o acceptiune mai larga, constitutia a fost  creata ca o realitate politica si statala, fiind rezultat al unei conditionari istorice, politice, sociale si economice specifice.
,,Tudor Draganu si Ion Deleanu definesc constitutia drept acea lege care, avand forta juridica superioara celorlalte legi, reglementeaza, in mod sistematic, atat principiile structurii social-economice, cat si cele ale organizarii si functionarii statului bazat pe aceasta, garanteaza material drepturile fundamentale cetatenesti si stabileste datoriile corespunzatoare acestor drepturi" (Muraru, Tanasescu, 2005, 43).
Avand in vedere faptul ca, importanta constitutiei pentru functionarea democratica a institutiilor statului si a societatii este esentiala, ,,dreptul constitutional modern a impus principiul stabilitatii constitutionale, potrivit caruia modificarea legii fundamentale a unui stat trebuie sa intervina la intervale mari de timp, in functie de transformarile ce au loc la nivelul societatii, de periodicitatea  si intensitatea lor. Cerinta revizuirii Constitutiei poate aparea, insa, mai devreme decat ar accepta doctrina, din imperative obiective ce depasesc estimarile teoretice" (Muraru, Iorgovan, Constantinescu, Tanasescu, 2004, XI).
Asa cum precizeaza Ion Deleanu, ,,revizuirea constitutiei poate fi directa, deschisa, formala sau juridica, realizata de catre o putere constituanta derivata, conditionata sau limitata prin clauzele de revizuire preconstituite de catre puterea orginiara sau primara, cu prilejul adoptarii Constitutiei. Revizuirea poate fi insa si oblica, oculta, informala sau politica, realizata in prctica regimului politic si constand in distorsionarea continutului normei constitutionale sau a sensului acesteia ori a ,,spiritului" ei, prin precedent sau cutume constitutionale sau prin deformarea premeditata, prin frauda ori prin violarea textelor constitutionale


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente Procedurale Specifice Revizuirii Constitutiei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

o Deleanu, Ion. (2006). Institutii si proceduri constitutionale - in dreptul roman si in dreptul comparat. Bucuresti: Editura C.H.Beck
o Constitutia Romaniei si Declaratia Universala a Drepturilor Omului. (2004). Bucuresti: Editura Bogdana
o Constantinescu, Mihai; Iorgovan, Antonie; Muraru, Ioan; Tanasescu, Elena Simina. (2004). Constitutia Romaniei revizuita. Comentarii si explicatii. Bucuresti: Editura All Beck
o Muraru, Ioan; Tanasescu, Elena Simina. (2005). Drept constitutional si institutii politice. Editia 12. Vol. I. Bucuresti: Editura All Beck


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!