Elemente Corporale si Necorporale ale Fondului de Comert

Extras din referat Cum descarc?

In deputy roman, in mod incidental legiuitorul foloseste termenul de "fondul de comert" in art.861 din Codul commercial , text exlicabil procedurii falimentului , in art.21 si art.42 din Legea nr.26/1990 republicata si modificata , privind unele masuri de accelerare a reformei economiei.In  present expresia "fondul de comert" este utilizata de legiuitor in Legea nr.11/1991, privind combaterea concurentei neloiale , asa cum a fost modificata si completata prin Legea nr.298/2001.
Fondul de comert nu se poate reduce la notiunea de "magazin" care in mod traditional , este specific comertului  "en detail".Din acest  punct de vedere in fondul de comert se pot cuprinde: o uzina , un birou , un magazine asamblat pe spatii extinse.
Fondul de comert trebuie delimitat de clientele , de notiunea de intrepindere , societate comerciala si nu se poate  confunda cu imobilul in care isi desfasoara activitatea.Astfel fondul de comert este un element al patrimoniului societatii din punct de vedere contabil , bilantul unei societati nu comporta in mod necesar o rubrica "fond de comert".Elementele corporale apar intre diferite elemente de active(materiale , stocuri), in timp ce elementele incorporale ale fondului(numele ( firma ), clientela) nu apar in mod exceptional in bilant.
Fondul de comert este reprezentat de ansambul de bunuri  mobile si immobile,corporale si incorporale , pe care un comerciant le afecteaza desfasurarii unei activitati comerciale in scopul atragerii clientelei si implicit , obtinerii de profit.Elementele necorporale ale fondului de comert sunt reprezrntate de drepturile de proprietate intelectuala ce confera comerciantului drepturi exclusive si autonome de a le exploata in beneficiul  sau in conditiile prevazute de lege(firma  comerciantului , emblema acestuia si vadul sau commercial).Fondul de comert este o universalitate , ceea ce inseamna ca are o identitate de sine statatoare sin nu se reduce la elementele sale componente.
Principalele caracteristici ale fondului de comert se pot prezenta astfel:
- Fondul de comert este un bun unitar , distinct de elementele care il compun.In consecinta , el poate face obiectul unei vanzari sau locatiuni si poate constitui obiectul unei garantii reale mobiliare.Caracterul de bun unitary al fondului de comert nu inlatura individualitatea elementelor componente , care isi pastreaza regimul lor juridic.
- Fondul de comert este un bun mobil, supus regimului juridic al bunurilor mobile.In  consecinta, executarea silita asupra fondului de comert urmeaza regulile prevazute de Codul de procedura civila pentru bunurile mobile.
- Fondul de comert este un bun mobil incorporal.In consecinta, acestui bun nu ii este aplicata prescriptia instantanee reglementata de art.1909 C.civ.(en fait de meuble la possession vout titre).
In categoria elementelor incorporale ale fondului de comert sunt cuprinse drepturile care privesc:firma, emblema, clientele si vadul commercial,brevetele de inventii, marcile si indicatiilor geografice, dreptul de autor etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente Corporale si Necorporale ale Fondului de Comert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Drept comercial -Ed 5 (curs universitar)- Stanciu  D. Carpenaru
- Drept commercial (pentru invatamant economic)- Smaranda Angheni, Magda Volonciu, Camelia Stoica


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!