Egalitatea de Sanse pe Piata Muncii

Extras din referat Cum descarc?

Egalitatea de sanse are la baza asigurarea participarii depline a fiecarei persoane la viata economica si sociala, fara deosebire de origine etnica, sex, religie, varsta, dizabilitati sau orientare sexuala.
Uniunea Europeana promoveaza drepturile fundamentale, nediscriminarea si egalitatea de sanse pentru toti. Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au declarat 2007 - Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti, in vederea asigurarii unei participari depline a fiecarei persoane la viata economica si sociala, fara deosebire de origine etnica, sex, religie, varsta, dizabilitati sau orientare sexuala.
Egalitatea de sanse are la baza standardele stabilite prin urmatoarele directive adoptate de catre Uniunea Europeana:
- Directiva 75/117/CE privind aplicarea principiului egalitatii de remuneratie pentru femei si barbati;
- Directiva 76/207/CE privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in privinta accesului la angajare, formare profesionala si promovare, precum si in ceea ce priveste conditiile de munca;
- Directiva 92/85/CE privind introducerea masurilor de incurajare a imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratoarelor gravide, lauze sau care alapteaza;
- Directiva 97/80/CE privind sarcina probei in cazurile de discriminare pe baza de sex;
- Directiva 79/7/CE privind aplicarea progresiva a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in domeniul securitatii sociale;
- Directiva 86/613/CE privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care executa o activitate independenta, inclusiv agricola, precum si a protectiei maternitatii;
- Directiva 96/34/EC referitoare la concediul parental;
- Directiva 78/2000/CE privind egalitatea in domeniul ocuparii precum si in alte aspecte ale vietii cotidiene;
- Directiva 43/2000/CE privind tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasiala si etnica.
Conform Regulamentului 1083/2006 al Consiliului Uniunii Europene, egalitatea de sanse constituie unul dintre principiile de interventie ale Fondurilor Structurale.
Pentru Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti au fost stabilite patru obiective, care sunt urmarite prin actiunile si programele care se vor desfasura in acest cadru, si anume: drepturi (cresterea gradului de constientizare asupra dreptului la egalitate si nediscriminare, precum si asupra problemei discriminarii multiple), reprezentativitate (stimularea dezbaterilor asupra mijloacelor de crestere a participarii in societate a grupurilor care sunt victime ale discriminarii si a participarii echilibrate a femeilor si barbatilor), recunoastere (facilitarea si celebrarea diversitatii si egalitatii) si respect (promovarea unei societati bazate pe o mai mare coeziune).
Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti vizeaza combaterea stereotipurilor si rolurilor atribuite femeilor si barbatilor indiferent de etnie, religie, dizabilitati, varsta si orientare sexuala, precum si necesitatea modificarii comportamentelor, atitudinilor, normelor si valorilor care aduc atingere demnitatii umane. Actiunile prevazute in aceasta directie se refera la inlocuirea modelelor culturale, care reflecta stereotipurile de la nivelul societatii si la integrarea principiului egalitatii si diversitatii mai ales in educatie, cultura si mass - media.
Valorificarea diversitatii culturale, etnice si a diferentelor de gen, de varsta constituie premise pentru dezvoltarea societatii si, totodata, asigura un cadru in care relatiile sociale au la baza valori ca toleranta si egalitatea.
Cetatenii Uniunii Europene au dreptul la tratament egal indiferent de sex, etnie, religie, dizabilitati, varsta si orientare sexuala. Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti isi propune sa lanseze campanii de crestere a gradului de constientizare privind dreptul la tratament egal si respectarea drepturilor si libertatilor fiecarui cetatean. In calitate de Stat Membru, Romania s-a angajat sa respecte aceste drepturi si sa promoveze diversitatea. Desi societatea civila - si in special asociatiile care militeaza pentru drepturile femeilor - a semnalat de mai multa vreme inegalitatile existente in fapt intre femeile si barbatii din Romania, institutiile publice au abordat problematica egalitatii de gen doar in cadrul procesului de negociere in vederea aderarii la Uniunea Europeana, indeplinirea standardelor in acest domeniu, prevazute de catre directivele europene amintite anterior, constituind unul dintre criteriile de aderare. Problematica promovarii egalitatii sanselor in viata sociala pentru ambele sexe, constituie o cerinta esentiala pentru societatea romaneasca, fiind considerata o componenta de baza a preocuparii pentru respectarea drepturilor fundamentale ale oamenilor. De aceea, stimularea in egala masura a contributiei femeilor si barbatilor la dezvoltarea durabila si la progresul societatii a capatat o importanta crescanda in Romania. Trebuie precizat insa faptul ca impactul transformarilor economice, politice si sociale care au avut loc in Romania in anii '90 a afectat in mod diferit situatia femeilor si cea a barbatilor. Mai persista inca diferentieri semnificative in ceea ce priveste nivelul de participare a femeilor si barbatilor la activitatile productive, veniturile obtinute de cele doua categorii din munca prestata, starea de sanatate, modul de participare a acestora la viata publica si la luarea deciziilor.
Legislatia Romaniei garanteaza drepturile egale ale cetatenilor de a participa la viata economica si sociala, de a se pregati si forma intr-o anumita profesie, de a se angaja, promova si participa la distribuirea beneficiilor, de a se bucura de protectie sociala in anumite situatii. Cu toate acestea, segregarea profesionala a femeilor persista inca si este demonstrata prin existenta modelelor de ocupare diferentiate pe sexe, ceea ce determina disparitatile intre venituri, chiar daca principiul "la munca egala salariu egal" este consacrat juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Egalitatea de Sanse pe Piata Muncii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!