Egalitate de Sanse intre Barbati si Femei

Cuprins referat Cum descarc?

ARGUMENTUM
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE
1. Obiectul si problematica dreptului social european
2. Fundamentele, autonomia si continutul dreptului social European
CAPITOLUL II. REGLEMETARI EUROPENE IN MATERIA EGALITATII SANSELOR INTRE BARBATI SI FEMEI
1. Conceptul de abordare integratoare a egalitatii intre barbati si femei in legislatia romaneasca
2. Legislatie comunitara
3. Mecanisme institutionale la nivel national
4. Mecanisme de implementare la nivel european
5. Tratatul de la Maastrich
6. Tratatul de la Amsterdam
7. Lisabona revizuita 
CAPITOLUL III. FACILITATI PENTRU FEMEI
1. Legitimitate si valoare
2. Tipuri de politici destinate suportului pentru femei
3. Valori si politici de suport pentru femei 
4. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENTUM
Principalele probleme care preocupa cetatenii Uniunii Europene, Uniune la care este invitata sa adere si Romania in 2007, sunt: locurile de munca, cresterea nivelului de trai, mediul inconjurator si nu in ultimul rand si mentinerea relatiilor sociale. In conditiile actuale in care sunt inregistrate numeroase probleme economice sunt afectate salariile, pensiile deci chiar nivelul de trai are de suferit in mod considerabil.
Daca nu se actioneaza imediat, valorile sociale si modelul social vor deveni nefumctionale. In fata cresterii competitiei internationale si a imbatrinirii populatiei, cresterile vor putea sa ajunga doar la 1% pe an, ceea ce inseamna mai putin de jumatate din evolutia de astazi.
Pentru a se evita acest lucru, Sefii de state care fac parte din Uniunea Europeana au lansat o serie de reforme la nivel national si european ( Lisabona 2000- revizuita) care au menirea ca pana in 2010 sa faca din Uniunea Europeana cea mai dinamica si cea mai competitiva economie din lume, punandu-se accent pe sustinerea cercetarii si inventiilor, prin imbunatatirea educatiei, etc. 
Uniunea Europeana nu va putea sa creasca productivitatea si numarul celor care lucreaza daca statele membre nu isi vor indeplini partea lor de atributiuni, in sensul ca acestea trebuie sa-si alinieze politica interna la obiectivele U.E. Astel se ajunge la nevoia unei armonizari intre legislatia europeana si cea interna a statelor membre The European Union cannot boost productivity and employment if Member States do not do their part . 
Este stiut ca la ora actuala ca printre problemele Uniunii in ceea ce priveste politica salariala este si aceea ca doar 55% dintre femei lucreaza, dezideratul imediat fiind a se ajunge in 2010 la 60%. Pentru aceasta este necesara si inlaturarea discriminarilor dintre femei si barbati, prin asigurarea unui climat de egalitate intre acestia. 
CAPITOLUL I
DREPTUL SOCIAL EUROPEAN - CONSIDERATII GENERALE
1. Obiectul si problematica social european 
Conceptul prevalent al dreptului social european priveste pe de o parte ansamblul de reguli adoptate de organismele europene referitoare la relatiile individuale si colective de munca si la securitatea sociala, iar pe de alta parte cercetarile doctrinarilor straini si romani care au fundamentat aceasta ramura a dreptului si au gasit solutii relativ la edictarea si aplicarea conventiilor, tratatelor, recomandarilor adoptate si ratificate de statele membre.
Dreptul social european are ca obiectiv infiintarea, existenta si functionarea institutiilor sociale internationale si se constituie in principal din reglementari in materie adoptate in principal de catre Organizatia Internationala a Muncii, Consiliul Europei, Comunitatile Europene si Uniunea Europeana.
Dreptul social european include in sfera sa de reglementare relatiile sociale de munca si celelalte raporturi sociale indisolubil legate de acestea, ale lucratorilor (salariatilor) care presteaza o munca utila in folosul societatilor, institutiilor, fundatiilor, intreprinderilor si in general pentru unitatile economice si agentii de munca din statele europene precum si jurisdictia comunitara.
Examinand obiectul si problematica dreptului social european constatam ca aceasta disciplina include si raporturi juridice apartinand dreptului securitatii sociale, referitoare la protectia sociala si la protectia persoanelor impotriva unor riscuri sociale.
Aceste raporturi juridice apartinand dreptului securitatii sociale <<au suficiente legaturi pentru a fi inglobate in cadrul dreptului social>>.
Raporturile juridice individuale si colective de munca impun pentru a se forma <<vointa si capacitate>>, materializate prin incheierea unui contract individual sau colectiv de munca .
Problematica dreptului social comunitar pe care atat legea romana cat si reglementarile adoptate de Uniunea Europeana o considera necesara trebuie sa tina seama de scopul sau de motivul incheierii raportului juridic individual sau colectiv de munca.
Ramura dreptului constituita in principal de normele juridice care reglementeaza relatiile sociale in cadrul statelor europene alcatuieste obiectul dreptului social european.
Relatiile sociale de munca includ in continutul lor notiunea de munca prestata si remuneratie, retributie sau salariu, reprezentand ceea ce obisnuit numim raporturi de munca sau raporturi juridice de munca.
In general, raporturile juridice de munca au asadar ca obiect totalitatea relatiilor care se formeaza intre oameni pe baza aplicarii directe a fortei de munca la mijloacele de productie.
Altfel spus relatiile care se stabilesc intre oameni in legatura directa cu aplicarea fortei de munca asupra mijloacelor de productie, in scopul realizarii procesului de munca, poarta denumirea de raporturi sociale de munca. Raporturile sociale de munca se stabilesc pe baza fortei de munca,continutul lor nemijlocit fiind munca. Munca este inseparabila de existenta omului iar atunci
cand este prestata in folosul altuia si sub autoritatea acestuia i se aplica in principiu, raporturi juridice de drept social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Egalitate de Sanse intre Barbati si Femei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!