Efectele tratatelor asupra parților

Extras din referat Cum descarc?

Conform definitiilor date tratatului se poate concluziona ca acesta constituie unul din instrumentele principale ale relatiilor internationale si principalul izvor al drepturilor si obligatiilor statelor semnatare, el fiind actul juridic ce exprima acordul de vointa liber consimtit intervenit intre state ori alte subiecte de drept international in scopul nasterii, modificarii sau stingerii drepturilor sau obligatiilor partilor in raporturile dintre ele.
Cu privire la dreptul tratatelor acesta este definit ca ,,un acord international incheiat intre state in forma scrisa si guvernat de dreptul international, indiferent daca este consemnat intr-un singur instrumentul ori in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea lor"(1).
Referitor la efectele tratatelor internationale, doctrina diferentiaza efectele tratatelor in interiorul statelor care sunt parti la anumite conventii internationale si efectele tratatelor in afara teritoriului statelor contractante, fata de statele terte.
Analizand problema efectelor tratatelor fata de parti conform principiului fundamental din dreptul international, un tratat creeaza obligatii juridice numai pentru partile sale, acestea trebuind sa indeplineasca cu buna credinta angajamentele asumate. Prin urmare, tratatele nu pot avea efecte directe fata de terti, intrucat doar acordul statului, liber exprimat, poate constitui baza legala a unei obligatii sau a unui drept international -  ,,un tratat nu creeaza nici drepturi, nici obligatii pentru un stat tert, fara consimtamantul sau" (2). 
Putem afirma asadar ca dispozitiile unui tratat vor crea obligatii doar partilor contractante. 
Conform dispozitiilor Conventiei de la Viena - ,, statele pot dobandi drepturi in baza unor tratate la care nu sunt parti in urmatoarele conditii: daca partile unui tratat inteleg sa confere un drept unui stat tert sau unui grup de state, sau tuturor statelor si daca statul tert consimte, fie in mod expres, fie tacit" (3).
Asa cum am mentionat orice tratat in vigoare leaga partile si trebuie sa fie executat 
(1) Conventia de la Viena din 1969, art. 2
(2) Conventia privind dreptul tratatelor din 1969, art 34.
(3) Conventia de la Viena din 1969, art. 36.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele tratatelor asupra partilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Drept International public, Casa de Editura si Presa "Sansa" - S.R.L, Bucuresti, 1997;
- Dumitru Mazilu, Drept International public,Vol. 2, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2005;
- Jana Maftei, Drept International public;
- Ion M. Anghel, Tratatul international si dreptul intern, Ed. Lumina Lex. Bucuresti, 1999;
- Ion M. Anghel.Dreptul tratatelor.Vol.II.Editia a II-a, revizuita si adaugita.Bucuresti:Lumina LEX, 2000;
- Ludovic Takacs, Martian Niciu, Drept International public, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1976.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!