Efectele Controlului Administrativ in Procesul Decizional al Administratiei Publice din Romania

Cuprins referat Cum descarc?

NOTIUNEA, NECESITATEA SI ROLUL CONTROLULUI EXERCITAT ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE 3
ORGANIZAREA ACTIVITATII DE CONTROL 4
MODALITATI SI FORME DE CONTROL EXERCITATE ASUPRA ACTIVITATII ADMINSTRATIEI PUBLICE 5
CONTROLUL ADMINISTRATIV 8
CONTROLUL INTERN 9
CONTROLUL EXTERN 10
EFECTELE CONTROLULUI ADMINISTRATIV 15
STUDIU DE CAZ: CONTROLULUL DCG LA AGENTIA NATIONALA PENTRU TURISM 17


Extras din referat Cum descarc?

Notiunea, necesitatea si rolul controlului exercitat asupra administratiei publice
In continutul notiunii de administratie publica, doctrina recunoaste ca facand parte urmatoarele activitati: a prevedea, a organiza, a conduce, a coordona si a controla. Fiecare dintre acestea reprezinta categorii de actiuni pe care administratia le relizeaza si se gasesc intre ele in interrelatie si interconditionare reciproca, premiza a unei administratii eficiente.
Exercitarea controlului asupra adminstratiei publice reprezinta mijlocul prin intermediul caruia se analizeaza daca structurile acesteia functioneaza conform normelor de referinta stabilite si scopurilor generale ale administratiei publice.
Controlul reprezinta o garantie a respectarii principiului legalitatii in toate manifestarile administratiei publice, prin intermediul sau putand fi descoperite eventualele abateri de la normele legale si stabilite masuri concrete de corectare a actiunii de executare a legii. In unele situatii controlul poate viza nu numai legalitatea, ci si oportunitatea deciziilor admnistrative.
Modalitatile de exercitare a controlului administratiei publice reprezinta particularitati in functie de o seama de parametri care circumscriu cadrul si criteriile controlului. Astfel, controlul asupra adminstratiei poate fi realizat din interiorul sau din afara acesteia, poate fi unul de specialitate sau unul politic, poate fi un control pur adminstrativ sau unul adminstrativ jurisdictional.
Ca funtcie principala a adminstratiei publice, controlul are misiunea de a confrunta actiunile realizate de catre acesta cu scopurile si sarcinile sale, de a verifica conformitatea administratiei publice, sub aspect material, cu o baza de referinta. Prin obiectivele sale, controlul administrativ oglindeste complexitatea administratiei publice, pe care trebuie sa o urmareasca in toate determinarile sale concrete.
Actiunile de control contribuie, prin constatarile si concluziile acestora, la corectarea deciziilor adminstrative si la adaptarea actinilor administratiei publice la realitatile sociale aflate in continua evolutie.
Nu numai rezultatul actiunii adminstrative face aobiect al controlului, ci si structura institutiilor care desfatoara activitati pe linia organizarii executarii si executarii in concret al legii, precum si felul in care actioneaza persoanele inzestrate cu competenta legala in materie.
Controlul nu are doar un caracter contemplativ, ci are si rolul de reglare a executarii deciziei adminstrative, a actului decizional insusi.
Esenta controlui administrativ consta in confruntarea adminstratiei publice "asa cum este, cum a fost sau cum va fi, cu ceea ce trebuia sau ceea ce va trebui sa fie". 
Organizarea activitatii de control
Pentru ca functia de control administrativ sa isi realizeze finalitatea cu privire la imbunatatirea structurii si activitatii admistratiei publice, potrivit doctrinei , acesta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
a) sa fie indeplinita, pe cat posibil, de insisi conducatorii institutiilor admistrative, intrucat functia de control este inseparabila de functia de conducere.
b) controlul sa fie realizat de un personal specializat, care sa poata analiza, in mod profesionist, activitatea si celelalte aspecte verficate, putand efestua propuneri pertinente de imbunatatire a acestora. Constatarile si propunerile controlului trebuie aduse cat mai repede la cunostinta conducerii institutiei, cea in masura sa dispuna masurile de remediere adeficientelor constatate.
c) Eficienta controlului este determinata de proportia optima a acestei activitati. Activitatea de control trebuie sa respecte anumite limite pentru a nu se transforma intr-o frana in calea activitatii normale a administratiei publice si pentru a nu inhiba actiunile acesteia. In acelati timp si controlul trebuie sa urmeze parcursul evolutiv al vietii sociale, cresterea continua a exigentelor fata de aceasta determinand si o ridicare continua a calitatii controlului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Controlului Administrativ in Procesul Decizional al Administratiei Publice din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!