Efectele Adoptiei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aspecte introductive 2
2. Incetarea filiatiei si a rudeniei firesti, pe de o parte, si nasterea filiatiei si a rudeniei civile, pe de alta parte 2
3. Transferul drepturilor si indatoririlor parintesti dintre parintii firesti si copil catre adoptator si adoptat 4
4. Informarea copilului in legatura cu faptul ca este adoptat 6
5. Numele adoptatului 7
6. Schimbarea cetateniei adoptatului 8
7. Intocmirea unui nou act de nastere pentru copil 8
8. Alte efecte ale adoptiei 9
BIBLIOGRAFIE 10
LEGISLATIE 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Aspecte introductive
Incuviintarea adoptiei produce, in principiu, aceleasi efecte indiferent ca este vorba despre o adoptie interna sau despre o adoptie internationala. Intr-adevar, potrivit art.41 din Legea nr.273/2004, care este dispus in Capitolul IV, consacrat producerii adoptiei internationale, adoptia internationala are efectele prevazute la art.50-53, iar aceste articole reglementeaza fara distinctie, efectele adoptiei.
Ca regula generala, potrivit art.50, alin.1 din Legea 273/2004, adoptia produce efecte numai de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care a fost incuviintata. In temeiul art.61, alin.5 din Lege, hotararea de incuviintare a adoptiei nu este supusa adoptiei. Pe cale de consecinta, in temeiul art.337, alin.2 Cod de procedura civia, o astfel de hotarare ramane irevocabila daca nu a fost atacata cu recurs sau daca, fiind recurata, a fost respins recursul.
Ca urmare a incuviintarii adoptiei se produc cel putin urmatoarele efecte:
-inceteaza pentru viitor filiatia si rudenia fireasca dintre adoptat si parintii lui naturali, pe de o parte, si ia nastere filiatia si rudenia civila intre adoptat si adoptator sau parintii adoptatori, pe de alta parte;
- se transfera drepturile si obligatiile parintesti de la parintii firesti catre adoptator sau familia adoptatoare;
- se naste obligatia adoptatorului sau sotilor adoptatori de a informa copilul in legatura cu faptul ca este adoptat;
- adoptatul dobandeste numele adoptatorului ori a sotilor adoptatori;
- se produce schimbarea cetateniei adoptatului in cazul incuviintarii adoptiei internationale;
- se intocmeste un nou act de nastere pentru copil. 
2. Incetarea filiatiei si a rudenie firesti, pe de o parte, si nasterea filiatiei si a rudeniei civile, pe de alta parte
Legea 273/2004 prevede in art.1 ca adoptia creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului, iar art.50, alin.2 prevede ca, prin adoptie se stabilesc filiatia intre adoptat si cel care adopta precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. 
Potrivit art.50, alin.3 din Legea 273/2004, in momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acetora, pe de alta parte, inceteaza.
In legatura cu acest text se impun urmatoarele precizari:
- data producerii ori stabilirii filiatiei prin adoptie este data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei, adica aceeasi cand se stabileste filiatia prin adoptie, deci cele date se suprapun, inceteaza o filiatie si incepe alta, adica cea prin adoptie.
- descendentii adoptatului nu se mai afla in raporturi de rudenie fireasca cu parintii firesti ai adoptatului, pe aceeasi data cu incetarea filiatiei firesti ai adoptatului. Solutia se impune din art.50, alin.3 si art.53, alin.5 care prevede ca se intocmeste un nou act de nastere adoptatului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti, desigur cu consecintele care rezulta din acestea. Pe de alta parte, potrivit principiului simetriei, descendentii adoptatului devin rude in linie directa cu adoptatorul si inceteaza rudenia fireasca in linie directa cu parintele firesc, fata de care inceteaza filiatia adoptatului.
- descendentii adoptatului inceteaza de a mai fi ruda cu rudele parintelui sau firesc, devenind ruda cu rudele parintelui adoptiv.
- fata de O.U.G. nr.25/1997 (in prezent abrogata) cat si fata de noua reglementare, nu se mai pune problema daca adoptatorul are dreptul de a mostenii pe adoptat, raspunsul fiind afirmativ si daca parintele firesc are dreptul de al mosteni pe adoptat, raspunsul fiind negativ; aceasta problema s-a pus in cazul adoptiei cu efecte restranse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Adoptiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!