Economia Spaniei

Cuprins referat Cum descarc?

I. Generalitati pag. 1
1. Date introductive pag. 1
2. Istoria Spaniei pag. 2
3. Statul pag. 3
4. Armata pag. 4
II. Economia Spaniei pag. 4
1. Criza economica pag. 5
2. Economia in Spania pag. 5
3. Principalele ramuri ale economiei pag. 9
4. Comertul exterior pag. 11
5. Date si cifre pag. 12
III. Spania in prezent pag. 15
1. PIB pag. 15
2. Rata inflatiei pag. 16
3. Rata somajului pag. 16


Extras din referat Cum descarc?

I. Generalitati
1. Date introductive
Spania este un stat situat in sud-vestul Europei, ocupand cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum si Insulele Baleare si Pityuse din Marea Mediterana si Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Are iesire la Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, la vest se invecineaza cu Portugalia, iar la nord-vest cu Franta si Andora. Stamtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind inca o posesiune a Marii Britanii (in luna ianuarie 2002, Tony Blair - primul ministru britanic, a anuntat deschiderea de negocieri cu Guvernul Spaniei, in vederea retrocedarii teritoriului Gibraltar catre Spania).
SUPRAFATA:
o 504748 km2;
POPULATIA:
o aproximativ 43 milioane de locuitori, din care circa  3/4  spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni. 
CAPITALA:
o Madrid.
SISTEM POLITIC:
o monarhie parlamentara
REGE:
o Juan Carlos I
2. Istoria Spaniei
Incepand cu secolul IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartagii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492. In 1492 Regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola, care a durat peste 300 ani. Acesta a fost si anul in care i-a dat lui Christopher Columb banii pentru prima sa calatorie pe Atlantic spre "Lumea Noua". Pana in 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlalte regate iberice.
In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americii. Dar o serie de razboaie lungi, costisitoare si revolte a facut sa inceapa declinul puterii Spaniei in Europa. Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din America. O perioada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de a Doua Republica Spaniola. Cresterea polarizarii politice, combinat cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.
Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere. Spania a aderat la OTAN (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord) in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole 
3. Satul
Spania este o monarhie constitutionala, cu o monarhie ereditara si cu un parlament bicameral, Cortes sau Ansamblul National. Puterea executiva consista din Consiliul de Ministri prezidat de Presedintele Guvernului (asemanator unui prim ministru), propus de monarh si ales de catre Ansamblul National dupa alegerile legislative.
Puterea legislativa este formata din Congresul Deputatilor (Congreso de los Deputados) cu 350 de mebrii, alesi prin vot popular pe liste-bloc, prin reprezentarea proportionala, destinati sa serveasca timp de patru ani si un Senat (sau Senado) cu 259 de locuri din care 208 formate din alesi directi pe baza votului popular si ceilalti 51 trimisi de legislaturile locale pentru a servi tot timp de patru ani.


Fisiere in arhiva (4):

  • BIBLIOGRAFIE.docx
  • CUPRINS.docx
  • Economia Spaniei.docx
  • PRIMA PAG.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!