Economia de Schimb

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI INTRODUCTIVE pag. 2
I.2. Economia politica pag. 3
I.3. Raportul dintre economia politica si politica economica pag. 4
CAPITOLUL II
ECONOMIA DE SCHIMB
II.1.Caracteristicile economiei de schimb pag. 5
II.2.Forme ale economiei de schimb pag. 7
- economia centralizata pag. 7
- economia de piata pag. 8
CONCLUZII pag. 9
BIBLIOGRAFIE pag. 1


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Din categoria stiintelor sociale, adica acele stiinte care au ca obiect de studiu societatea, fie in ansamblul sau, fie o latura sau alta a acesteia, face parte Stiinta economica alaturi de alte categorii , cum ar fi politologia, dreptul, istoria etc. 
Cu privire la stiinta economica, se poate spune ca aceasta se preocupa de latura economica a societatii, respectiv activitatea economica , care desi aceasta este realizata de catre oameni, nu este arbitrara.
Cu ajutorul acestei stiinte se urmareste rezolvarea raportului obiectiv dintre nevoi si resurse, in conditii cat mai favorabile, prin utilizarea rationala si eficienta a resurselor 
O realitate sociala , complexa , care include productia, repartitia , schimbul si consumul de bunuri si servicii avand ca scop satisfacerea crescanda a nevoilor umane , care sunt nelimitate si intr-o continua diversificare, cu resurse limitate o reprezinta activitatea economica 
Repartitia, care urmeaza activitatii de productie este, presupune impartirea veniturilor intre membrii societatii, tinand cont de participarea acestora la realizarea bunurilor si serviciilor. Sfera schimbului este alcatuita din bunurile care sunt puse la dispozitia consumatorilor prin activitatile de transport, comert si telecomunicatii. Productia, repartitia si schimbul de bunuri si servicii, asigura consumul, acesta constand in utilizarea bunurilor si serviciilor create, conform destinatiei acestora (consum productiv si consum neproductiv).
Studierea activitatii economice se face cu ajutorul unui sistem de stiinte economice, datorita complexitatii acesteia, si care au aparut in urma dezvoltarii si diversificarii acestei stiinte, fiind alcatuita din : 
- grupul stiintelor economice functionale - marketing, management, etc
- grupul stiintelor economice fundamentale , care au un pronuntat caracter teoretic (economia politica, istoria gandirii economice etc.) 
- grupul stiintelor de granita - sociologie economica, cibernetica economica , statistica economica etc.
- grupul stiintelor economice de ramura - economie industriala, economie agrara
- grupul stiintelor economice speciale - contabilitate, finante si credit , etc.
I.2. Economia politica - fenomenele si procesele economice in conexiunea lor , cu posibilitatea patrunderii in esenta acestora cu ajutorul legilor economice obiective, elaborand totodata concepte, notiuni sau teorii , prin raportarea permanenta la realitatea economica, sunt studiate de economia politica care constituie baza teoretica a celorlalte discipline economice cat si a politicii economice. Se poate spune ca economia politica este considerata ca fiind ,,trunchiul de baza al intregii stiinte economice" 
Prin studierea fenomenele, procesele si legile economice putem intelege care este obiectul economiei politice.
- fenomenul economic - este reprezentat de aspectele care pot fi cunoscute de catre oameni in mod direct, fara ca acestia sa aiba o pregatire de specialitate, care apar si se manifesta la suprafata activitatilor economice si reflecta manifestari particulare , intamplatoare,exterioare , vremelnice.
- procesul economic - reprezinta o desfasurarea in spatiu si timp a fenomenului economic, care arata transformarile calitative , structurale si cantitative ce au loc in desfasurarea fenomenelor respective.
Acele relatii ce au caracter relativ permanent si esential, prin care se exprima legaturile dintre fenomenele si procesele economice poarta denumirea de legi.
- legea economica obiectiva - evidentiaza relatiile esentiale, generale, cauzale, relativ stabilite si repetabile intre procesele si fenomenele economice. 
Cunoasterea si folosirea legilor economice necesita pregatire de specialitate, deoarece exprima legaturi interioare, profunde ale vietii economice si folosirea lor. Legile economice au un caracter obiectiv si actioneaza indiferent de dorinta ori vointa oamenilor , fiind important ca cei care initiaza si adopta legi juridice cu caracter economic , sa tina cont de caracterul obiectiv a legilor economice. 
Legile economice nu au un caracter permanent , dar in functie de durata lor pot fi grupate in doua mari categorii :
- legi economice generale care sunt intalnite si actioneaza in toate etapele istorice, exemplu : legea cresterii productivitatii muncii;
- legi economice specifice unei anumite perioade istorice , putand cum ar fi legea cererii si ofertei care actioneaza in economia de piata 
Importanta deosebita a cunoasterii legilor economice obiective rezulta din urmatoarele considerente:
- consecintele unor masuri adoptate din legile juridice, ordonante de guvern, pot fi prevazute intr-o anumita masura 
- orienteaza activitatea agentilor economici fara a limita libertatea de actiune a acestora;
- permite sa se patrunda in esenta fenomenelor si proceselor economice , sa se descopere cauzele acestora;
I.3. Raportul dintre economia politica si politica economica - legislatia economica a unei tari, ansamblul de norme, reguli, principii care stau la baza activitatii economice a statului, precum si mijloacele si metodele utilizate pentru punerea in practica a strategiilor adoptate reprezinta politica economica


Fisiere in arhiva (2):

  • Economia de Schimb.doc
  • Economia de schimb - coperta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!