Duel Judiciar

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul duelului judiciar
Dictionarul Juridic da definitie duelului judiciar ca fiind un mijloc de proba cunoscut in procesul acuzatorial din unele tari. El consta dintr-un duel intre participantii la proces (acuzator si invinuit: chiar intre judecator si invinuit) sperindu-se ca Dumnezeu va interveni de partea aceluia care are dreptate. Din explicatia data rezulta ca in procesul de judecata are loc o lupta dintre opiniile a doua parti intru stabilirea adevarului.
Duelul judiciar poate fi urmarit in trei faze ale procesului penal: acumularea probelor, cercetarea judecatoreasca si dezbaterile judiciare, deliberarea si adoptarea sentintei.
Duelul judiciar in faza de acumulare a probelor
Conform art 252 din partea speciala al actualului Cod de Procedura Penala al Republicii Moldova, scopul urmaririi penale este colectarea probelor necesare cu privire la existenta infractiunii, la identificarea faptuitorului. Art 113 al aceluiasi cod prevede confruntarea ca un mijloc de proba. Confruntarea si duelul judiciar au multe tangente comune, insa a doua are o sfera mai larga, cuprinzind-o pe prima. 
In faza urmaririi penale se audiaza martorii, banuitul, inculpatul pentru pregatirea materialului care va fi folosit de acuzator in judecata. Insa doar intr-un caz ideal aceste declaratii nu se vor contrazice reciproc. Practica insa arata contrariul. Deseori, intre marturiile persoanelor audiate privitor la aceeasi cauza exista divergente. Pentru inlaturarea acestora si aflarea adevarului, organul de urmarire penala apeleaza la confruntare. Confruntarea partilor poate avea loc intre martori din ambele parti, intre martor si banuit, intre victima si banuit, etc. Acestea sunt efectuate simultan in timp. Un interes deosebit prezinta situatia cind confruntarea se efectueaza in propria persoana. Spre exempu martorul, victima ori banuitul este interogat, peste un timp aceeasi persoana este din nou interogata cu privire la aceleasi circumstante. La o confruntare ulterioara a ambelor declaratii, organul de urmarire penala observa divergente semnificative. Toate cele expuse in cadrul confruntarii sunt incluse intr-un proces-verbal, iar in procesul de judecata utilizat ca mijloc de proba. 
In practica este mai des folosita confruntarea in propria persoana decit intre parti, prima fiind mai efectiva din punct de vedere psihologic. Prins asupra faptului ca minte; martorul, banuitul sau victima este dezorientat, prins in capcana minciunii sale si este tentat sa cedeze si sa expuna adevarul. Aceasta se datoreaza in special faptului ca la depunerea declaratiilor, declarantul se pregateste in prealabil, insa in cazul confruntarii el nu se poate pregati din timp si frica de a nu se scapa cu vorba il determina in ultima instanta sa comite greseli care mai tirziu pot fi folosite de organule de urmarire penala impotriva lui.
Din cele mentionate mai sus pot deduce ca confruntarea ca mijloc de proba este lupta de opinii care sunt preliminare judecatii propriu-zise, insa se includ in sfera duelului judiciar, deoarece presupune o contradictie dintre parti care duc la descoperirea adevarului si inlaturarea divergentelor in faza initiala.
Cercetarea judecatoreasca si dezbaterile judiciare
Sedinta de judecata este arena unde se incinge lupta intre adevar si minciuna, just si injust, legal si ilegal, etc.
Din istorie cunoastem ca in diferite perioade, judecata era organizata dupa diferite reguli si sisteme probatorii. Astfel in orinduirea primitiva solutionarea conflictelor dintre persoane era rezolvata deobicei pe calea razbunarii intre rudele partilor intre care a izbucnit initial conflictul. In aceasta faza primitiva nu exista o reglamentare a probelor, iar aprecierea celor care judecau asupra probelor era suverana si absoluta, fara a mai fi nevoie de a mentiona care au fost elementele ce au servit la formarea convingerii asupra vinovatiei sau nevinovatiei celui judecat. Cu alte cuvinte, liderul datorita autoritatii sale in comunitate lua decizii desinestatator de care in ultima instanta nu purta nici o raspundere.
Dupa aceasta epoca, sistemul probelor ajunge la faza religioasa, in care prin interventia divinitatii se ajungea la stabilirea vinovatiei sau nevinovatiei. Sistemul probator se obtinea pe calea duelului judiciar, ordaliilor, anumite forme de juramint, astfel incat judecata lui Dumnezeu arata de partea cui este dreptatea. Un asemenea sistem probator a fost folosit in dreptul feudal, ordaliile, care prin diferite incercari la care era supus martorul sau una dintre parti se afla daca divinitatea intervine miraculos si dovedeste nevinovatia cuiva, fara a tine seama de legile naturii. Cele mai cunoscute incercari erau: proba fierului rosu, apa fierbinte sau rece, impartasania, mersul peste bare de fier inrosite. Prin duelul judiciar se incerca ca divinitatea sa intervina de partea celui care avea dreptate. Insa duelul judiciar din perioada medievala nu este echivalent cu conceptul duelului judiciar care este utilizat in literatura de specialitate din ultimii 45 de ani. El este un duel in adevaratul sens al acestor cuvinte, deoarece partile participante la proces se inarmau. De obicei, partile adverse se infruntau personal. In unele cazuri, cind parte la proces erau femeile, clericii sau marii feudali la duel participau prin reprezentanti. Acest tip de judecata a fost practicat mai ales in Europa catolica, incepand cu secolul XII-lea. El s-a raspandit si in spatiul romanesc. Astfel in Transilvania, duelul judiciar este atestat pina in secolul XVII-lea, desi in 1486 Matei Corvin a permis duelul doar intre militari, iar in 1492 Vladislav II a l-a interzis temporar. Procedura era urmatoarea: instanta hotara data si locul duelului prin al carui rezultat se exprima ,,vointa divina" in cauze penale si civile. Partile puteau sa-si aleaga sa se infunte in sabii, in pusti ori in lupta. Din documentele folclorice putem spune ca adesea optiunea rivalilor era ,,trinta". In Moldova si Tara Romaneasca duelul judiciar nu prea a fost practicat, si nici in ius valachicum nu a fost atestat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Duel Judiciar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!