Drepturile si Obligatiile Mediatorului

Extras din referat Cum descarc?

1.CONSIDERATII INTRODUCTIVE
Nicolae Iorga spunea:
" Deosebeste mana care se intinde ca sa te ridice de aceea care te prinde pentru a te opri".
Legea nr.192 din 16 mai 2006 , cu modificarile aduse prin legea 370/2009 si OG13/2010 vorbeste in Art. 1 despre mediere care ,,reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate". 
Punctul 2 al aceluiasi articol spune ca medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Atunci cand partile apeleaza la un mediator acestea incheie un contract de mediere si trebuie sa stie ca la randul lui si mediatorului are anumite drepturi si obligatii. 
Codul civil defineste in art. 942 contractul ca fiind acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge intre dansii un raport juridic. Sursa de inspiratie a Codului civil roman in definirea contractului a constituit-o Codul civil italian, care prevedea in art. 1098 aceeasi definitie adoptata in art. 942.
Astfel am ales sa tratez aceasta tema in care voi vorbi despre drepturile pe care legea i le acorda mediatorului cat si despre obligatiile care ii incumba acestuia, insa pana a ajunge la ele voi face o scurta trecere in revista si a carcaterelor juridice ale contractului de mediere.
Contractul de mediere este: a) un contract sinalagmatic, caracterizandu-se prin reciprocitatea obligatiilor ce revin partilor si prin interdependenta obligatiilor reciproce . b)un contract cu titlu oneros. Caracterul oneros al contractului de mediere consta in faptul ca fiecare parte avanseaza prestatia specifica in schimbul contraprestatiei pe care o va primi de la cealalta parte. Astfel, mediatorul se obliga in considerarea contraprestatiei, respectiv a onorariului convenit, sa faciliteze negocierile in scopul ajungerii la o solutie convenabila pentru ambele parti, iar partile in conflict se obliga sa achite mediatorului onorariul, in considerarea contraprestatiei specifice mediatorului. c)contract comutativ, intrucat partile cunosc chiar de la incheierea acestuia existenta si intinderea obligatiilor ce le revin. d)contract solemn(formal). Pentru valabilitatea unui astfel contract simplul acord de vointa nu este suficient, ci acesta trebuie sa imbrace o forma scrisa prevazuta ad validitatem. Absenta solemnitatii contractului va atrage nulitatea absoluta, nulitate care va putea fi invocata oricand, de catre orice persoana interesata. Contractul de mediere se semneaza de catre partile aflate in conflict si de catre mediator, intocmindu-se in atatea exemplare cate parti sunt. Partile aflate in conflict pot imputernici o alta persoana in numele lor pentru a incheia contractul de mediere, iar in acest caz se impune ca procura sa fie una speciala. Cat priveste incheierea contractului solemn prin mandatar, aplicandu-se principiul simetriei de forma, este necesar ca si procura sa imbrace forma solemna. Totodata, orice modificare aparuta la acest contract nu se poate face decat tot prin procura scrisa. e) contract intuitu personae. Partile au posibilitatea de a alege persoana care sa medieze conflicul dintre ele, fiind avute in vedere calitatile personale ale mediatorului.
2.DREPTURILE MEDIATORULUI
Pentru a vedea strict legal care sunt drepturile pe care le are mediatorul, putem privi legea medierii, L.192/2006 actualizata care in prima sectiune spune in art.25 ca mediatorul are dreptul de a informa publicul cu privire la exercitarea activitatii sale, cu respectarea principiului confidentialitatii. Conditiile in care se poate face publicitate profesiei de mediator sunt stabilite de regulament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si Obligatiile Mediatorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!