Drepturile si libertatile omului

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale privind drepturile si libertatile omului
Existenta si reala functionare a institutelor drepturilor si libertatilor individului in societate constituie un indice important al democratizarii societatii. Gradul de libertate a cetateanului, suprematia drepturilor omului in comparatie cu drepturile statului, existenta institutelor independente, care ar efectua controlul asupra respectarii drepturilor omului, constituie elemente ale edificarii statului de drept. 
In perioada de tranzitie, de trecere de la economia centralizata la relatiile de piata si libera concurenta, in perioada de constituire a institutiilor democratice o mare importanta are investigarea, analiza, monitorizarea realizarii drepturilor omului in societate.
Conceptia drepturilor omului constituie un ansamblu de drepturi si libertati ale cetatenilor consacrate prin Constitutie in vederea asigurarii si liberei manifestari a personalitatii lor, normele de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin forta coercitiva a statului. 
Rezultatele investigatiilor sociologice confirma faptul cunoasterii de catre studenti a principiilor drepturilor omului, intervievatii determina, ca la baza drepturilor omului sta libertatea (44,3%), echitatea (35,9%), demnitatea (17,3%) si 3,1% au indicat alte principii. 
Din punct de vedere legislativ cele mai importante drepturi si libertati ale indivizilor sunt fixate in legile principale ale tarii, fapt ce presupune importanta, primordialitatea la nivel de stat a acestor legi. 
In Constitutia Republicii Moldova, Articolul 15, se stipuleaza universalitatea drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale: "Cetatenii Republicii Moldova beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea"1 .
Urmatorul Articol 16 consemneaza, ca "toti cetatenii Republicii Moldova sint egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau origine sociala."
Conform: 
,,CONVENTIE Nr. 1950
din 04.11.1950
PENTRU APARAREA DREPTURILOR OMULUI
SI A LIBERTATILOR FUNDAMENTALE
DREPTURI SI LIBERTATI
Articolul 2. Dreptul la viata
1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decit in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal in cazul in care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.
2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:
a) pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;
b) pentru a efectua o arestare legala sau pentru a impiedica evadarea unei persoane legal detinute;
c) pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie." 
Fiind una din cele mail importante si bine cunoscute de intreaga populatie a Republicii Moldova
Drepturile omului sunt "de obicei intelese ca drepturi inalienabile fundamentale la care o persoana are in mod inerent dreptul pur si simplu pentru ca el sau ea este o fiinta umana. Drepturile omului sunt astfel considerate ca fiind universale (se aplica peste tot) si egalitare (aceleasi pentru toti). Aceste drepturi pot exista ca drepturi naturale sau ca drepturi legale, atat in legislatia nationala, cat si in cea internationala.. Doctrina drepturilor omului in practica internationala, in cadrul dreptului international, institutiile globale si regionale, in politicile de state si in activitatile organizatiilor non-guvernamentale a fost o piatra de temelie a politicilor publice din intreaga lume. Aceasta a spus ca: "In cazul in care discursul public al societatii pe timp de pace global poate fi spus sa aiba o limba comuna morala, este cea a drepturilor omului". In ciuda acestui fapt, afirmatiile puternice facute de doctrina drepturilor omului continua sa provoace chiar si in prezent dezbateri considerabile cu privire la continutul, natura si justificarea drepturilor omului .
Drepturile Omului La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a aprobat si a proclamat Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Prin acest act istoric, Ansamblul a cerut tuturor tarilor membre sa publice textul Declaratiei, ca dupa aceea sa fie "distribuit, expus, citit si comentat in scoli si alte institutii de invatamant, fara deosebiri dependente de conditia politica a tarilor sau teritoriilor". 
Aproape toate regiunile lumii au elaborat propriile instrumente pentru protectia drepturilor omului: Conventia Americana a Drepturilor Omului (1969), Carta Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor (1986), Conventia Europeana a Drepturilor Omului (1950) si, recent, Declaratia Asiatica a Drepturilor Omului si Carta Araba a Drepturilor Omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si libertatile omului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!