Drepturile si Indatoririle Functionarilor Publici

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Detinatorul unei functii publice in administratia de stat nu poate fi decat o persoana fizica. Alaturi de toti ceilalti functionari publici, el face parte din corpul functionarilor publici. Prin acestea, el nu este un simplu salariat, ci un membru cu drepturi, dar si indatoriri bine determinat de apartenenta la un corp constituit in mod legal.
Diversitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit administratia publica necesita o extrem de variata gama de prestatiuni realizate prin serviciile publice, ca si un personal cu pregatire profesionala diversa. Satisfacearea nevoilor cotidiene ale colectivitatii, a nevoilor omului care traieste intr-o grupare organizata, ramane finalitatea esentiala si singura justificare a administratiei publice, atat de diversificata, mai ales in prestatiunile sale catre populatie. Privita din punct de vedere sociologic, administratia publica nu reprezinta altceva decat o suma de colectivitati umane care organizeaza anumite actiuni in favoarea altor oameni. Din acest punct de vedere, problema oamenilor care lucreaza in administratie capata o importanta considerabila. Oricat de perfecta ar fi organizarea unui organism social si oricat de bune legi si decizii ar fi, ramane doar o simpla schema, fara viabilitate, daca nu exista oameni competenti, activi si devotati pentru realizarea scopului stabilit.
Functia in cadrul administratiei publice, poate fi definita "ca un ansablu de atributii stabilite prin lege sau prin actele juridice emise pe baza si in executarea legii, atributii pe care le indeplineste o persoana fizica angajata intr-un organ al administratiei publice si care are abilitatea legala de a indeplini aceste atributii ale administratiei publice".
Functionarul public este persoana care isi desfasoara activitatea in cadrul administratiei publice, potrivit unui statut, unui regulament care ii prevede drepturile si obligatiile.
Functionarul pubic este, deci, persoana fizica investita cu o functie publica cu caracter de permanenta in serviciile autoritatii centrale sau locale, ori in institutiile publice care apartin acestora. Ocuparea functiei de catre functionar, in mod legal se face prin simpla investire sau prin investirea urmata de incheierea unui contract de munca, sau prin simpla incheiere a unui contract de munca.
Nu este de conceput existenta unei administratii de stat in cadrul careia activitatea personalului, a salariatilor, sa nu fie reglementata de o lege speciala. Aceasta lege nu poate fi decat Statutul functionarilor publici.
Este de necontestat faptul ca intre functionarii publici, unii au functii de conducere, altii de executie, dar si acestia din urma isi desfasoara activitatea in cadrul aceluiasi aparat administrativ si au responsabilitati si atributii stabilite de autoritatea sau institutia publica unde isi desfasoara activitatea si care sunt de natura a duce la realizarea scopului si competentelor acesteia. 
In conformitate cu prevederile legale, functionarul public este persoana numita de catre autoritatea publica competenta sau aleasa potrivit legii si investita in mod legal cu atributiile unei functii publice, prestand in mod permanent o activitate cu scopul de a asigura functionarea continua a unui serviciu public.
2.Drepturile functionarilor publici
Functionarii publici au in conditiile legii o serie de drepturi de natura politica, economica si sociala. Aceste drepturi sunt determinate pe cale generala, impersonala si unilaterala pentru toti functionarii publici si au fost calificate ca fiind drepturi obiective, in conformitate cu statutul functionarilor publici.
Astfel, drepturile functionarilor publici prevazute in Statutul functionarilor publici sunt urmatoarele:
a) dreptul la opinie este garantat de lege (art. 25, alin. 1 din Legea nr. 188 din 08 decembrie 1998) ca expresie a consacrarii constitutionale a libertatii de exprimare. Acest drept presupune o conduita adecvata a functionarului public atat la serviciu, cat si in afara acestuia, bazata pe neutralitate, loialitate si cresterea prestigiului autoritatii sau institutiei publice din care face parte. Totodata, in alin. 2 al art.25 din Statutul functionarilor publici se prevede interdictia discriminarii functionarilor publici pe criterii politice, de apartenenta sindicala, convingeri religioase, etnice, de sex, orientare sexuala, stare materiala, origine sociala, sau de orice alta asemenea natura;
b) dreptul la informare cu privire la deciziile care se iau in aplicareA statutului functionarilor publici si care ii vizeaza in mod direct (art. 26). Acest drept cu valoare de principiu reflecta democratizarea functiei publice si realizarea dialogului social;
c) dreptul de asociere sindicala este garantat functionarilor publici, cu exceptia celor care sunt numiti in categoria inaltilor functionari publici, functionarilor publici de conducere si altor categorii de functionari publici carora le este interzis acest drept prin statute speciale (art. 27, alin. 1). Acest drept social-politic este consecinta dreptului constitutional al liberei asocieri in partide politice, sindicate si alte forme de asociere. Dreptul la asociere sindicala este interzis inaltilor functionari publici, functionarilor publici de conducere si unor functionari cu statut special in considerarea importantei activitatii desfasurate, pentru promovarea interesului public care trebuie sa primeze in dauna celui privat. Alin. 2 prevede ca , in baza acestui drept functionarii publici pot in mod liber sa infiinteze organizatii sindicale, sa adere la ele si sa exercite orice mandat in cadrul acestora;
d) dreptul la greva este recunoscut in conditiile legii speciale cu respetarea principiului continuitatii si celeritatii serviciului public (art. 28) , ca o garantie pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale ale functionarilor publici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si Indatoririle Functionarilor Publici.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!