Drepturile Producătorilor de Înregistrări Audiovizuale

Cuprins referat Cum descarc?

PLANUL LUCRARII 2
1. NOTIUNI 3
2. OPERELE CINEMATOGRAFICE SI ALTE OPERE AUDIOVIZUALE 4
2.1. Precizari 4
2.2. Autorii operei audiovizuale 6
2.3. Drepturile ce decurg din realizarea unei opere audiovizuale 9
2.3.1. Precizari prealabile 9
2.3.2. Drepturile morale 9
2.3.3. Drepturile patrimoniale 12
2.3.4. Dreptul la adaptare audiovizuala 14
3. CONCLUZIE 15
4. BIBLIOGRAFIE 16
I. Legislatie 16
II. Doctrina 16


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni
o Audiovizual - concept ce desem!neaza acele rezultate ale activitatii umane ce se obtin cu ajutorul tehnologiilor, indiferent ca sunt sau nu opere intelectuale, si se adreseaza simultan simturilor vizuale si auditive. in sens juridic, conceptul de audiovizual include operele audiovizuale, precum si simplele inregistrari audiovizuale.
o Autor - persoana fizica sau persoa!nele fizice care au creat o opera literara, artistica sau stiintifica, precum si orice alta opera de creatie intelectuala. Se prezuma ca este autor, pana la proba contrara, ,,persoana sub numele careia ope!ra a fost adusa, pentru prima data, la cunostinta publica". Calitatea de autor de opere apartine doar persoanelor fizice, pentru ca nu!mai acestea au calitati specifice creatorului (inteligenta, persona!litate, forta creatoare, facultatea de a concepe, a gandi, a formula idei si a le expune intr-o forma originala ce poarta amprenta per!sonalitatii autorului creator). Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi uti!lizata sau exploatata opera sa, in!clusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii. In situatia in care opera a fost adusa la cunostinta....
o Inregistrare audiovizuala sau videograma - orice fixare a unei opere audiovizuale sau a unor secvente de imagini in miscare, insotite sau nu de sunet, oricare ar fi metoda si suportul utilizate pentru aceasta fixare.
o Producator al unei inregistrari au!diovizuale - persoana fizica sau juridica ce are initiativa si isi asu!ma responsabilitatea organizarii si realizarii primei fixari a unei opere audiovizuale sau a unor secvente de imagini in miscare, insotite ori nu de sunet si, in aceasta calitate, furnizeaza mijloacele tehnice si financiare necesare. 
2. Operele cinematografice si alte opere audiovizuale
2.1. Precizari 
Opera audiovizuala este opera cinematografica, exprimata printr-un procedeu similar cinematografiei sau orice alta opera constand dintr-o succesiune de imagini in miscare, insotite sau nu de sunete. 
Cinematografia este arta, tehnica si industrie in acelasi timp, produsul ei fiind o opera care, pentru exprimarea ideilor, foloseste imaginea sau combinatia de imagini si sunete.
Realizarea de opere cinematografice presupune investitii financiare uriase, participarea unui mare numar de persoane si activitati de natura diferita. Chiar si pentru activitatile de creatie propriu-zisa, nu toate au aceeasi intensitate, nu toate au aceeasi importanta. Pe de alta parte, multitudinea de participanti la realizarea operei cinematografice ar putea face, in caz de neintelegere intre acestia, imposibila exploatarea operei daca drepturile participantilor nu ar fi limitate, daca fiecare participant cu contributie creatoare ar avea dreptul de a se opune la exploatarea ei.
Opera cinematografica isi revendica un statut special si pentru ca este ,,rezultatul unei fuziuni, iar nu a unei juxtapunerii de opere distincte. Aceasta face ca, in opera cinematografica sa dispara atat autonomia contributiilor indivi!duale cat si, in general, posibilitatea de a le exploata separat". 
Opera audiovizuala este o opera de colaborare, dar ea nu poate fi incadrata nici in categoria operelor comune, nici in categoria operelor colective, in sensul in care aceste categorii de opere sunt definite in art. 5 si 6 din Legea nr. 8/ 1996. Opera audiovizuala nu poate fi calificata ca opera comuna, cum lasa sa se inteleaga legiuitorul nostru in art. 66, pentru ca, in cazul operei comune, toti creatorii au calitatea de coautori, or, pentru operele audiovizuale calitatea de coautori este recunoscuta unui numar limitat de persoane, iar nu tuturor celor care au contribuit la realizarea ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Producatorilor de Inregistrari Audiovizuale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!